PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post29 sie 2012, 22:00

Eska już tu jest - musisz zmienić podpis bo to dość... charakterystyczna osoba w środowisku :lol:

Nie da rady kupić sprzętu na kilka lat do przodu - tutaj postęp i w technologii i w umiejętnościach jest na tyle duży, że po roku będziesz raczej szukała czegoś lepszego. Ogólnie zanim wybierzesz markę i typ latawca czy deski zastanów się co Cię w tym sporcie najbardziej kręci, co chcesz robić, jak i gdzie pływać. Zupełnie innego sprzętu potrzeba do pływania "lewo,prawo" czyli powiedzmy freeride, zupełnie innego jeśli chcesz ćwiczyć skoki i jakiśtam freestyle. Jeszcze co innego wave. Domyślam się, że to trudne pytania, ale jednak warto je sobie zadać.
Kolejną rzeczą jest to jaki latawiec i jaka decha będzie Ci najbardziej pasować. Niestety mimo najszczerszych chęci najlepiej zamiast proponowania sprzętu do pływania - zaproponować testy. Szczególnie w przypadku dziewczyn ma to znaczenie bo wiem, że każda szuka czegoś innego i co innego lubi. Jedna woli latawiec potulny jak baranek, inna woli gdy kite ciągnie równo i mocno. Jedni lubią duże siły na barze, inni wolą coś delikatniejszego.

Ogólnie rozmiarowo myślę, że ok. Może nawet lepiej 9 i 6m, ale zacznij od samej 9m. Wainmann - fajne latawce, ale dość ciężkie na barze - pływałaś na nich?
Deska - na rdzeń na razie nie patrz. Najlepiej kup coś na początek w dobrej cenie - za rok jak już się trochę opływasz sprzedasz dalej bez straty. PRzy Twojej wadze, większa decha to taka, którą używa 90% osób bardziej zaawansowanych (obstawiam coś w okolicach 130-135cm dł i ok 39-42cm szer.) więc będziesz miała w czym wybierać. Nie szukaj na początek dechy twardej stricte do freestyle'u bo przy Twojej wadze może być za trudna.

Powodzenia

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 sie 2012, 22:22

sidaluka pisze:Witam :) widze ,że rozmowy dotyczą częściej facetów niż kobiet, a szczerze mówiąc duuzo czasu pochłania czytanie wszystkich postów...
Dlatego wprost zapytam i poprosze o rade, co robić ze sprzętem bo chce sie zaopatrzyć, że tak powiem... A potem bede meczyc pytaniami czy mnie przygarniecie na kite'owanie :P

Jestem po kursie IKO I i II,czyli świeżynkaa :P jakie sprzecicho najlepiej na początek na pare lat i dobrych gleb :P

Waga 55 kg...jaki rozmiar latawca ( dowiedzialam sie,że najlepiej 7 i 9) i oczywiscie z jakiej firmy - napalilam sie na Wainman'a, jaki rozmiar dechy i z jakiego tworzywa, słyszalam ze z drewna trwalsza...( wiadomo sprzedawcy w sklepach chcą pozbyc sie sprzetu ).

Bardzo proszę o rade ludziska :)

Pozdrawiam eska

jeśli jeden rozmiar to 9 dla Twojej wagi i umiejetnosci

modeli jest spooooroo odpowiednich :]

peace

sidaluka

Post30 sie 2012, 21:19

onzo pisze:Eska już tu jest - musisz zmienić podpis bo to dość... charakterystyczna osoba w środowisku :lol:

Nie da rady kupić sprzętu na kilka lat do przodu - tutaj postęp i w technologii i w umiejętnościach jest na tyle duży, że po roku będziesz raczej szukała czegoś lepszego. Ogólnie zanim wybierzesz markę i typ latawca czy deski zastanów się co Cię w tym sporcie najbardziej kręci, co chcesz robić, jak i gdzie pływać. Zupełnie innego sprzętu potrzeba do pływania "lewo,prawo" czyli powiedzmy freeride, zupełnie innego jeśli chcesz ćwiczyć skoki i jakiśtam freestyle. Jeszcze co innego wave. Domyślam się, że to trudne pytania, ale jednak warto je sobie zadać.
Kolejną rzeczą jest to jaki latawiec i jaka decha będzie Ci najbardziej pasować. Niestety mimo najszczerszych chęci najlepiej zamiast proponowania sprzętu do pływania - zaproponować testy. Szczególnie w przypadku dziewczyn ma to znaczenie bo wiem, że każda szuka czegoś innego i co innego lubi. Jedna woli latawiec potulny jak baranek, inna woli gdy kite ciągnie równo i mocno. Jedni lubią duże siły na barze, inni wolą coś delikatniejszego.

Ogólnie rozmiarowo myślę, że ok. Może nawet lepiej 9 i 6m, ale zacznij od samej 9m. Wainmann - fajne latawce, ale dość ciężkie na barze - pływałaś na nich?
Deska - na rdzeń na razie nie patrz. Najlepiej kup coś na początek w dobrej cenie - za rok jak już się trochę opływasz sprzedasz dalej bez straty. PRzy Twojej wadze, większa decha to taka, którą używa 90% osób bardziej zaawansowanych (obstawiam coś w okolicach 130-135cm dł i ok 39-42cm szer.) więc będziesz miała w czym wybierać. Nie szukaj na początek dechy twardej stricte do freestyle'u bo przy Twojej wadze może być za trudna.

Powodzenia

Witam :) przede wzszystkim dziekuje za info, napewno sie przydadzą. Jezeli chodzi o Eśke to juz od 24 lat mam taka ksywke, ale ze widzialam na stronce kiteforum istnieje taka, dlatego wpisalam w login sidaluka :P

Jezeli chodzi o latawce to plywalam na 9-teczkach z Wainmana i na 7 z nobile i szczerze mowiac wainmany - rewelacja, a nobilki - pare gleb i trzeba bylo smigac pompowac latawiec. jezeli chodzi o deche to znalazlam nowa sprzed paru lat w fajnej cenie - skoro na poczatek mam nie patrzec na wykonanie tylko niska cene to zdecyduje sie na nia, bo wiadomo ze przy nauce i doskonaleniu wlasnych umiejetnosci sprzet sie niszczy, wiem cos o tym bo juz smigam na snowboardzie 12 lat :)

Pozdrawiam

Pinio1220

Post31 sie 2012, 23:38

Mam takie pytanie.A mianowićie czy opłaca sie kupować deskę na 500zł? Czy warto troche dołożyć i kupić coś lepszego.
Poszę od odpowiedz.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2012, 23:44

Pinio1220 pisze:Mam takie pytanie.A mianowićie czy opłaca sie kupować deskę na 500zł? Czy warto troche dołożyć i kupić coś lepszego.
Poszę od odpowiedz.

Zależy jaka to deska

Pinio1220

Post01 wrz 2012, 10:31

Taką żeby dało się pływać wmiare wygodnie i żeby dało sie zacząć bawić się w pierwsze skoki itp. :D
PS. Wolałbym nie kupować następnej deski, potym jak nauczę się troche lepiej pływać.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2012, 10:35

Pinio1220 pisze:Taką żeby dało się pływać wmiare wygodnie i żeby dało sie zachąć bawić w pierwsze skoki itp. :D

Tak jak pisałem zależy jaka to deska. Są na forum oferty za taką cenę starych złomów z czasów początków kitesurfingu, a są też czasem deski np z rocznika 2007, które jeszcze swoje pożyją.

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post01 wrz 2012, 12:10

Za 100 czy 200 zl mozna samemu zrobic deske. Jesli wisi Ci wyglad to pozostale parametry deski nie zrobia poczatkujacemu roznicy. Pozniej podesle link do strony gdzie jest to opisane, razem z roznymi ksztaltami desek i opisem jak i z czego zrobis pady i strapy

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post01 wrz 2012, 12:10

Za 100 czy 200 zl mozna samemu zrobic deske. Jesli wisi Ci wyglad to pozostale parametry deski nie zrobia poczatkujacemu roznicy. Pozniej podesle link do strony gdzie jest to opisane, razem z roznymi ksztaltami desek i opisem jak i z czego zrobis pady i strapy

---edit---
Obiecany link: http://www.instructables.com/id/Plywood-kiteboard/

Mam wrażenie, że kiedyś już się pojawił na forum. W skrócie: deska ze sklejki - koszt wykonania (wg autora strony) - ok. 50$.

Skoro ma być po taniości, albo ktoś nie chce kupować deski na pierwszy rok, dwa (do nauki) to po co przepłacać ;-).

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2012, 10:12

Pinio1220 pisze:Mam takie pytanie.A mianowićie czy opłaca sie kupować deskę na 500zł? Czy warto troche dołożyć i kupić coś lepszego.
Poszę od odpowiedz.

Za ok. 500zł kupisz kilkuletniego np Skywalkera i jest to całkiem przyzwoity sprzęt na początek!

Dołożysz 200/300zł i masz kilkuletniego np Nobile 555, a to już sprzęt z innej półki i w zasadzie można go traktować jako docelowy.

Deskę za 100/200zł ze ...sklejki :doh: odpuść, narobisz się jak dzik, a efekt będzie opłakany, zarówno jeśli chodzi o "konstrukcję" deski, trwałość, wygląd, etc, a o "progresie" na takim sprzęcie nie wspominając :?

Najprostszy przykład:

Daję początkującemu do pływania w warunkach słabo wiatrowych przyzwoitą deskę frimy X i gość nie może złapać wysokości, walczy, walczy i NIC.
Dostaje dechę Y z wyższej póly technologicznej i nagle zaczyna robić wysokość bez większego wysiłku,...cud na Wisłą :wink:

W żadnym razie nie chcę przez to powiedzieć, że deska sama pływa za ridera :naughty: , ale, że może pomagać lub spowalniać progres, uprzyjemniać lub utrudniać całą zabawę, etc...

Z mojej strony tyle...udanych wyborów :hand:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2012, 19:10

za 100zł to można zrobić deskę na 2-3 starty tuz po iko II. potem ta decha powinna stanąć w kącie piwnicy.
za 500zł to ja kupiłem swoją 666 w bdb stanie i plywam teraz tylko na niej

Ten Typ

Post04 wrz 2012, 14:25

Witam potrzebuje porady sprzętowej jakich pewnie tu wiele,mam zamiar uczyć się sam tego pięknego sportu mieszkam na mazurach mam gdzie pływać choć trzeba długo czekać na odpowiednie warunki wietrzne;/ planuje zacząć od zimy zamarznięte jezioro to sadze bardzo dobry obszar do treningu decha snowboardowa i poszedł "ciekawe czy łyżwy tez dało by rade"? Moje główne pytanie to jakiej wielkości latawiec oraz deseczka waga to 90kg ;/ nie za drogi na początek bo z moim szczęściem może się szybko popsuć za wszelkie podpowiedzi wielkie dzięki Pozdrawiam .

juker161

Post04 wrz 2012, 14:44

Witam
właśnie postanowiłem kupic kite'a i piszę abyscie pomogli mi z doborem całego zestawu. mysle ze teraz jest dobry okres na kupno bo konczy sie sezon i sa wyprzedaze chyba ze sie myle
mam 186cm wzrostu i 90kg wagi. chciałbym kupic cos dla srednio zaawansowanych zaawansowanych nie dla poczatkujacych( kupilem deske snowboardowa dla poczatkujacych i juz zaluje ze nie pro). inreresuja mnie oczywiscie jazda, skoki i jakies proste triki. Prosze o konkretne oferty najlepiej z linkami ofert
dzieki pozdrawiam bede sledzic post na biezaco
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 16:20 przez juker161, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2012, 15:18

Ten Typ pisze:Witam potrzebuje porady sprzętowej jakich pewnie tu wiele,mam zamiar uczyć się sam tego pięknego sportu mieszkam na mazurach mam gdzie pływać choć trzeba długo czekać na odpowiednie warunki wietrzne;/ planuje zacząć od zimy zamarznięte jezioro to sadze bardzo dobry obszar do treningu decha snowboardowa i poszedł "ciekawe czy łyżwy tez dało by rade"? Moje główne pytanie to jakiej wielkości latawiec oraz deseczka waga to 90kg ;/ nie za drogi na początek bo z moim szczęściem może się szybko popsuć za wszelkie podpowiedzi wielkie dzięki Pozdrawiam .

11 m2 - np BEST Kahoona

mamy teraz ostatnie sztuki 2012 w bdb cenach

---> http://www.wake.pl/strona_oferta/sprzedaz-sprzetu/

lub też mamy używane egzemplarze 2012 w bdb stanach :idea:

juker161 pisze:Witam
właśnie postanowiłem kupic kite'a i piszę abyscie pomogli mi z doborem sprzetu. mysle ze teraz jest dobry okres na kupno bo konczy sie sezon i sa wyprzedaze chyba ze sie myle
mam 186cm wzrostu i 90kg wagi. chciałbym kupic cos dla srednio zaawansowanych zaawansowanych nie dla poczatkujacych( kupilem deske snowboardowa dla poczatkujacych i juz zaluje ze nie pro). inreresuja mnie oczywiscie jazda, skoki i jakies proste triki. Prosze o konkretne oferty najlepiej z linkami ofert

12m2 BEST TS polecam na Twoje potrzeby :]

peace

juker161

Post04 wrz 2012, 16:15

Ziomek. pisze:
Ten Typ pisze:Witam potrzebuje porady sprzętowej jakich pewnie tu wiele,mam zamiar uczyć się sam tego pięknego sportu mieszkam na mazurach mam gdzie pływać choć trzeba długo czekać na odpowiednie warunki wietrzne;/ planuje zacząć od zimy zamarznięte jezioro to sadze bardzo dobry obszar do treningu decha snowboardowa i poszedł "ciekawe czy łyżwy tez dało by rade"? Moje główne pytanie to jakiej wielkości latawiec oraz deseczka waga to 90kg ;/ nie za drogi na początek bo z moim szczęściem może się szybko popsuć za wszelkie podpowiedzi wielkie dzięki Pozdrawiam .

11 m2 - np BEST Kahoona

mamy teraz ostatnie sztuki 2012 w bdb cenach

---> http://www.wake.pl/strona_oferta/sprzedaz-sprzetu/

lub też mamy używane egzemplarze 2012 w bdb stanach :idea:

juker161 pisze:Witam
właśnie postanowiłem kupic kite'a i piszę abyscie pomogli mi z doborem sprzetu. mysle ze teraz jest dobry okres na kupno bo konczy sie sezon i sa wyprzedaze chyba ze sie myle

12m2 BEST TS polecam na Twoje potrzeby :]

peace

najlepiej jakbys mogl caly zestaw mi zlozyc wtedy byloby najlepiej i moze jeszcze jakas znizka bylaby do tego

Wróć do „Pierwsze Kroki”