chlapiąca w oczy fala przy ostrzeniu - jakies rady ?

Forum dla początkujących
sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post06 lut 2013, 12:23

może gdybyś napisał jakąś masz dechę to osoby którą tak ową posiadają by mogły Ci powiedzieć że

a) ten typ tak ma i musisz szukać innej dechy
b)że ta decha im nie chlapie i że masz prawdopodobnie złą pozycje i musisz winić siebie i nad sobą pracować

a tak to raczej nikt nic konkretnego nie powie

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2013, 11:37

Im lepsza deska, im lepsza kontrola, tym łatwiej zrozumieć kiedy chlapie.
Jak masz deskę ze spienionego PCV gdzie pady głównie dają wrażenie miękkości, a deska
jest nie wiadomo jaka, to wyczucie jest trudniejsze kiedy chlapie, a kiedy nie.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post11 lut 2013, 19:24

Pinio pisze:Niektóre deski chlapią dużo mniej niż inne :idea:

Ja pisze poważnie sam mam problem z oczętami i prostu potrzebuje takiej która nie chlapie u nas na zatoce to nie
problem inaczej na wyjazdach dlatego mam taka deskę która nie chlapie pozdrawiam

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post11 lut 2013, 22:52

I tu moje pytanie - czy jest na to jakis cwany sposob, zeby to zmienic ? :D Z góry dzieki wielkie za wszelkie porady

jedyny to zmienic deske . Na chlapanie ma dosyc mocny wplyw rocker . SU2 tez nie chlapia po oczach Pinio :wink: .
Z tego co z rozmow wywnioskowalem to jest to niezla zagwozdka dla producentow zrobic idealna deske ktora do tego nie chlapie po oczach :idea:

m lepsza deska, im lepsza kontrola, tym łatwiej zrozumieć kiedy chlapie.
Jak masz deskę ze spienionego PCV gdzie pady głównie dają wrażenie miękkości, a deska
jest nie wiadomo jaka, to wyczucie jest trudniejsze kiedy chlapie, a kiedy nie.

spienione pcv ma tyle do chlapania po oczach co pady do wrazenia miekkosci .
skocz choc raz w zyciu pozadnie zakrec cos mocnego i bedziesz wiedzial o co kaman z fleksem i miekkoscia deski bo ciagle bredzisz o miekkich padach . ....zreszta twarde pady ostatni raz to chyba w jakims skywalkerze widzialem

tym łatwiej zrozumieć kiedy chlapie.
co tu rozumiec chlapie albo nie moja jaime pro z 2005 tak chclapala po gebie ze sie plywac nie dalo na szczescie wyrwalem insert i zostala w elgounie jako dekoracja :lol: ...na drewnie byla

Awatar użytkownika
mandaro
Kontaktowanie:

Post12 lut 2013, 01:23

Co Pan powie? Przy lądowaniu też ma nie chlapać? :)
O skakaniu nie mówimy tutaj, tylko o chapaniu podczas płynięcia.

W sumie jestem za tym, żeby utrzymać mit, że to wina deski.
Zawsze to jakiś temat.
Mi nic nie chlapie. Mam Nobila.
Stary 7-letni Nobil trochę chlapał, ale przestał.
Może też wisi u kogoś na ścianie -tego nie wiem.
Sprzedałem za 550, za pół nowej Sudwy. :))

Gdybym chciał napisać "miękka deska", ale nie chciałem. O kapuciach mowa.
Po prostu w niektórych deskach nie uzyskujesz pełnej kontroli ze względu na miękkie gąbki, na których stoisz.
Wbijasz pietę i masz o kilka stopni mniejszy kont, bo część zabiera gąbka.
Jak miałem deskę z twardym kapciem lub prawie bez, bo takie też były, to szybko wykumałem o co chodzi z chlapaniem.
Moja laska miała podobnie. Nie ma tematu. Czasem coś chlapnie, jak się zapomni.
A skoro tak, to chlapnie nie siedzi tak bardzo w desce, tylko w Bańce.

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post12 lut 2013, 10:14

Lion pisze:Hi, generalnie mam taki problem jak napisalem - przy plynieciu nawet normalnym, a tym bardziej na powerze fala rozbita o mojego twintipa niemilosiernie chlapie po oczach co znacznie zmniejsza komfort jazdy ( riding blind dosłownie :lol: ) i mega utrudnia wiele rzeczy - np. juz sie wybijasz i chlup .... :evil: . Oczywiscie mam na mysli dosc zafalowany akwen - min. sredni chop. I tu moje pytanie - czy jest na to jakis cwany sposob, zeby to zmienic ? :D Z góry dzieki wielkie za wszelkie porady

Zdrówka

Niezle jaja tu z chlapaniem. Jak wyzej wiele osob napisalo - mozesz zmienic deche, ale na WAVE - to ulatwi przejscie przez czop. Bo jak niektorzy pisza o ksztalcie rockera, miekkosci padow czy innych pierdolach, to wszystko g.wno warte bedzie z jedynego powodu: prawdopodobnie Ty plywasz, kiedy wiatr nie wieje w prostopadle do brzegu lub fala nie uklada sie rownolegle do linii brzegowej. Domyslam sie rowniez, ze to chlapanie masz tylko na jednym halsie - kiedy plyniesz od brzegu. W idealnych warunkaach (kierunek wiatru prostopadly do fali i linii brzegowej) nie bedziesz miec takiego problemu. :thumb:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post12 lut 2013, 13:29

mandaro pisze:Mi nic nie chlapie. Mam Nobila.

Moze dlatego. Moim zdaniem masz sporo racji jesli chodzi o teorie roznic konstrukcyjnych w deskach, osobiscie nigdy nie przeplywalem wiecej niz godziny na zlej desce ( ktora chlapie lub z innego wzgledu nie pasuje ), wiec kolego @Lion - jesli jestes PEWIEN ze masz dobra pozycje, pomysl nad wejsciem na allegro.

pzdr

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post12 lut 2013, 13:43

unhooked pisze:
Lion pisze:Hi, generalnie mam taki problem jak napisalem - przy plynieciu nawet normalnym, a tym bardziej na powerze fala rozbita o mojego twintipa niemilosiernie chlapie po oczach co znacznie zmniejsza komfort jazdy ( riding blind dosłownie :lol: ) i mega utrudnia wiele rzeczy - np. juz sie wybijasz i chlup .... :evil: . Oczywiscie mam na mysli dosc zafalowany akwen - min. sredni chop. I tu moje pytanie - czy jest na to jakis cwany sposob, zeby to zmienic ? :D Z góry dzieki wielkie za wszelkie porady

Zdrówka

Niezle jaja tu z chlapaniem. Jak wyzej wiele osob napisalo - mozesz zmienic deche, ale na WAVE - to ulatwi przejscie przez czop. Bo jak niektorzy pisza o ksztalcie rockera, miekkosci padow czy innych pierdolach, to wszystko g.wno warte bedzie z jedynego powodu: prawdopodobnie Ty plywasz, kiedy wiatr nie wieje w prostopadle do brzegu lub fala nie uklada sie rownolegle do linii brzegowej. Domyslam sie rowniez, ze to chlapanie masz tylko na jednym halsie - kiedy plyniesz od brzegu. W idealnych warunkaach (kierunek wiatru prostopadly do fali i linii brzegowej) nie bedziesz miec takiego problemu. :thumb:

:doh:

Czyli co jak wieje onshore to nie chlapie a jak side shore to chlapie?

Mi osobiście żadna deska nigdy w twarz nie chlapała tak więc problemu nie znam z autopsji, ale wyjaśnienie że jeśli fala i chop będą podcinać deskę od tyłu to nie będzie chlapać to jakaś herezja nawet jeśli deska chlapać nie będzie to i tak spada nam komfort pływania poprzez podcinanie deski przez fale.

Awatar użytkownika
rolnik

Post12 lut 2013, 15:38

Nie rozumie co ma kierunek wiatru do chlapania bo sila to jeszcze.Deska moze chlapac tylko przy jezdzie na wiatr(przy ostrzeniu o 40st. do wiatru )wyplaszczenie deski spowoduje ze przestanie chlapac ale zgubimy krawedz a zbyt mocne jej wbicie wychamuje nas tak ze .....taki a nie inny ksztalt deski .Malo tego na tej samej desce jednemu moze nie chlapac bo jest wysoki a drugiemu tak bo ma oczy na poziomie jaj poprzedniego :shock:

Awatar użytkownika
mandaro
Kontaktowanie:

Post12 lut 2013, 19:45

rolnik pisze: wyplaszczenie deski spowoduje ze przestanie chlapac ale zgubimy krawedz :shock:

Bardzo ciekawe.
Mam tu deskę, o nazwie 50/Fifty Nobile
Jest wygięta jak banan, trzyma krawędź i nie chlapie.

Awatar użytkownika
rolnik

Post12 lut 2013, 19:49

czytaj ze zrozumieniem zanim cos wystukasz a nie o bananach mi tu pi...
ja mam samuraja i tez mi nie chlapie

Wróć do „Pierwsze Kroki”