Rada na glebę przy zbyt dużej prędkości + pop i switch

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Rajlor
Deska: C L A S H Reincarnation
Latawiec: rejzor
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post13 sie 2013, 18:24

Witam wszystkich!

Już jestem po iko 1 i 2, aktualnie robię iko 3. Już trochę pływam, tzn potrafię zwrot bez przymoczenia, halsy itp, jednak mam trochę problem, ponieważ gdy się zbyt mocno rozpędzam i wchodzę w mega szybki ślizg, to deska zaczyna mi tak lekko podskakiwać i to się kończy zazwyczaj glebą, czyli jak mam się utrzymać na desce przy szybkim ślizgu? Jakieś porady? Jeszcze chciałbym się nauczyć popa i switcha. Narazie nie było warunków żebym mógł próbować, ale moglibyście dać jakieś rady? Jak się do tego w ogóle zabrać, jakich błędów unikać, itp.?

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2013, 18:43

nie rozpędzaj się :D bardziej krawędziuj, odpuść bar, usztywnij kostki, kolana, lekko przysiądź, obserwuj grzbiety czopów. Najważniejsze nie doprowadzić do takiej sytuacji - ostatnio po 4 latach pływania sam wpakowałem się zbytnie napędzenie przy brzegu i musiałem się ewakuować ( szkwał mi pomógł i duży wiatr )to chyba tyle.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2013, 18:44 przez andrzejwodejszo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maxx
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 30 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2013, 18:43

A przypadkiem nie ciągniesz latawca troszkę do zenitu wtedy? Nie mogę sobie tego inaczej wyobrazić.. :pray:
Może masz za dużo mocy? Jeżeli tak, to daj kajta niżej, mocniej się zaprzesz na krawędzi. Jeżeli wtedy nie jesteś w stanie jej utrzymać, to latawiec przy zenicie. Zwolnij trochę, twin tip nie jest do bicia rekordów prędkości. :thumb:
Popa sam próbuj, wciśnij mocniej tylą nogę w deskę, wtedy robi się taka mini górka pod deską i nogi pod siebie. Co do switcha, próbuj z wiatrem, nie ostrząc.

kiteigor
Deska: Naish Monarch
Latawiec: Naish Pivot LE
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post13 sie 2013, 18:51

Tak jak napisał Andrzej, odpuść bar, mocniej tylną nogę i spróbuj...jakby to napisać pochylić/wychylić się do tyłu ( wiadomo o co chodzi, ale w słowa nie potrafię opisać żeby było git ). Na pewno nie jest dobre myślenie wg : http://www.youtube.com/watch?v=jRReqWPaVA8 :twisted:

Powodzenia!

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2013, 11:04

a w ogóle trzymasz wysokość/ostrzysz czy spadasz z wiatrem?

Wróć do „Pierwsze Kroki”