leashowanie rrd addiction

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
mlodziak
Deska: RRD K-Rapida
Latawiec: RRD Addiction MKIV
Postawił piwka: 2 razy

Post12 sie 2013, 19:10

witam wszystkich forumowiczów

pytanie może głupie, ale z problemem leashowania na kajcie firmy rrd borykam się od dawna. jak działa system leasha? gdzie podpiąć smycz. w dniu dzisiejszym próbowałem się leashować ale kajt dalej pozostaje na czterech linkach. poniżej podaje odnośnik do wglądu na bar.http://www.robertoriccidesigns.com/kite-global-bar-spare-parts/

pozdrawiam

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post12 sie 2013, 19:38

Uczylem sie kitesurfingu w szkolce w Jastarni wlasnie na RRD Passion i z tego co pamietam leash`a podpinalem pod miejsce nr 11 pokazane w linku. Czyli pod to metalowe koleczko kolo chicken finger`a.

Awatar użytkownika
mlodziak
Deska: RRD K-Rapida
Latawiec: RRD Addiction MKIV
Postawił piwka: 2 razy

Post12 sie 2013, 19:47

okej, ale ja tam podpinałem i bar nie odjeżdża (nie, linki środkowe nie są skręcone)

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 20:21

Taki bar. Chcesz mieć leashowanie na jedną linkę to kup bar innej firmy.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post12 sie 2013, 21:33

Do czerwonej kulki zostaje na 2 linkach
czarna na 4 to dla tych co sie wynikają ;-)
Jak masz stary bar to można to ustawić 2 lub 1.
Nowy trzeba przerobić na 1 bo jest tylko 2 lub 4.

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post17 sie 2013, 13:01

Cześć.

Fajnie że jest taki wątek. Ja też miałem ostatnio z tym problem.
Bardzo przyzwyczaiłem się to leashowania w swojej starej cabrinhi gdzie po uzyciu zrywki kit zostawał mi na jednej lince i jak liść spada do wody a co najważniejsze nie było opcji aby generował moc.
Testuję teraz Addiction i zacząłem od latania na łące i uczenia się latawca. Leashowałem kilka razy aby zobaczyć jak się kit zachowuje i powiem szczeże że nie bardzo mnie przekonuje system gdzie kit zostaje na dwóch linkach nośnych. Czasami kit spadał tak że nadal generował moc, bar odjeżdżał i za bardzo nie wiedziałem co robić, zostawało jedynie męczenie się i przyciąganie kita do siebie czy przy rozmiarach 18m nie było łatwe i skończyło się tak
Obrazek

Podczas oglądania meczu zamiast popcornu miałem rozplątywanie spagetti.

Jak przepiąć / przerobić rrd global race bar chyba V1 tak aby po leaschowaniu zostawał na jednej lince?

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post18 sie 2013, 10:03

Mikolpa pisze:Cześć.

Fajnie że jest taki wątek. Ja też miałem ostatnio z tym problem.
Bardzo przyzwyczaiłem się to leashowania w swojej starej cabrinhi gdzie po uzyciu zrywki kit zostawał mi na jednej lince i jak liść spada do wody a co najważniejsze nie było opcji aby generował moc.
Testuję teraz Addiction i zacząłem od latania na łące i uczenia się latawca. Leashowałem kilka razy aby zobaczyć jak się kit zachowuje i powiem szczeże że nie bardzo mnie przekonuje system gdzie kit zostaje na dwóch linkach nośnych. Czasami kit spadał tak że nadal generował moc, bar odjeżdżał i za bardzo nie wiedziałem co robić, zostawało jedynie męczenie się i przyciąganie kita do siebie czy przy rozmiarach 18m nie było łatwe i skończyło się tak
Obrazek

Podczas oglądania meczu zamiast popcornu miałem rozplątywanie spagetti.

Jak przepiąć / przerobić rrd global race bar chyba V1 tak aby po leaschowaniu zostawał na jednej lince?

nie wiem jak można zrobić taki makaron :doh: podczas leszowaniu na środkowych linkach ,kolego ja swojego Addictiona mam podpiętego do baru z Nobila i działa idealnie :lol:

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post18 sie 2013, 12:26

harnaś pisze:

nie wiem jak można zrobić taki makaron :doh: podczas leszowaniu na środkowych linkach ,kolego ja swojego Addictiona mam podpiętego do baru z Nobila i działa idealnie :lol:

Wcześniej wiele razy używałem zrywki w starej cabrinhi i nigdy się tak nie poplątałem. Pewnie to brak umiejętności, wprawy.
Ale zdziwiło mnie jak na łące w celach szkoleniowych użyłem zrywki żeby zobaczyć jak działa. Kite opadł na ziemię ale cały czas generował moc. Małą bo małą ale jednak generował. I co to zrobić??? odpiąć go nie mogę po poleci dalej, przypiąć do czegoś się nie dało bo nic nie było blisko. Zacząłem zwijać co przy 18m było bardzo trudne i skończyło się mega makaronem :oops:

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post19 sie 2013, 03:31

Mikolpa pisze:(...)

Masz nie V1 tylko V3... Leashowanie na 1 linke bylo w V1 i V2, ale 'it comes with a price' - masz dyndajaca safety line od baru do rozgalezienia nosnych. Patent polega na zastosowaniu 2 metalowych kolek i podczepieniu safety pod jedno z nich, tak zeby drugie moglo sie slizgac po lince az do latawca - zobacz tu:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=46060&start=15 (2. zdjecie - tak ja mialem w V1 domyslnie)

i tez tu o przerobkach:

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=50443

harnaś pisze:(...)

Jak sie zleashuje i potem przyciaga latawiec, bez nawijania linek na bar, to taki to daje efekt... Ryzykowne to bez rekawiczek troche... lepiej chyba isc po linkach do latawca i nawijac na bar (zachowujac duza roznice linkach 'liszujacych' i sterujacych).

mmike
Deska: RRD Poison LTD
Latawiec: RRD Vision, Addiction

Post24 sie 2013, 15:37

Witam,

mam dokladnie ten sam problem z addiction 18m z 2012. Za kazdym razem kiedy zmuszony jestem leashowac sie, latawiec spada do wody i zaczyna ciagnac. Probowalem z barem fabrycznym i przerobionym pod race - to samo. Bardziej doswiadczeni koledzy podpowiedzieli mi po ostatniej akcji ze ten latawiec "tak juz ma" i ze w takiej sytuacji lepiej polozyc go do wody i podpiac sie leashem bezposrednio do czerwonej lub niebieskiej linki. Sprawdzalem ten patent tylko na addiction 9m z 2012 i zadzialalo 3/3 razy. Co prawda po doplynieciu do brzegu trzeba rozplatywac linki, ale moim skromnym zdaniem lepsze to niz walczyc z latawcem, potem 30 min plynac do brzegu i szukac kogos z motorowka zeby wrocic po sprzet.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post25 sie 2013, 18:11

mmike pisze:Witam,

mam dokladnie ten sam problem z addiction 18m z 2012. Za kazdym razem kiedy zmuszony jestem leashowac sie, latawiec spada do wody i zaczyna ciagnac. Probowalem z barem fabrycznym i przerobionym pod race - to samo. Bardziej doswiadczeni koledzy podpowiedzieli mi po ostatniej akcji ze ten latawiec "tak juz ma" i ze w takiej sytuacji lepiej polozyc go do wody i podpiac sie leashem bezposrednio do czerwonej lub niebieskiej linki. Sprawdzalem ten patent tylko na addiction 9m z 2012 i zadzialalo 3/3 razy. Co prawda po doplynieciu do brzegu trzeba rozplatywac linki, ale moim skromnym zdaniem lepsze to niz walczyc z latawcem, potem 30 min plynac do brzegu i szukac kogos z motorowka zeby wrocic po sprzet.

Pozdrawiam

Można przerobić bar tak aby zostawał na jednej nośnej.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post26 sie 2013, 04:46

Wychodzi mi na to, że Wy ciągle sie leasujecie ;-)
Może więcej pływania :?: ja ostatnio to robiłem
jakoś 2 lata temu zimą a spędzam troche czasu na wodzie/śniegu.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post26 sie 2013, 07:37

Pinio pisze:Wychodzi mi na to, że Wy ciągle sie leasujecie ;-)
Może więcej pływania :?: ja ostatnio to robiłem
jakoś 2 lata temu zimą a spędzam troche czasu na wodzie/śniegu.

Ja to robiłem dwa razy, oba na testy. W piwerwszym przypadku dało mi to dużo do myslenia i chciałem przerabiać bar. Ostatnio kite fajnie się ułożył i nie generował mocy. Na razie nie przerabiam.

Wróć do „Pierwsze Kroki”