Jaki drugi latawiec do obecnego zestawu.

Forum dla początkujących
Fabi150
Deska: Airush Switch 142x44
Latawiec: Cabrinha Vector 14, SB 10
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post10 sie 2014, 10:19

Hej,

Posiadam obecnie Cabrinhe Vector 14m, Su2 big foot 135x45. Wybieram się za granicę nie mam zielonego pojęcia jakich wiatrów się spodziewać w związku z tym pomyślałem o kupnie drugiego latawca który pozwoli mi objąć szerszy zakres wiatrowy. No i wlasnie tu rozpoczynają się schody.........

Ja jestem początkujący po IKO2 + kilku dni na wodzie(pierwsze dluzsze slizgi mi juz wychodzą), waga wacha się w granicach 95kg. Co byście polecili?? 10m będzie ok?? I od razu zapytam:

1. Jaki zakres wiatrowy jestem w stanie obslużyć maksymalnie przy obecnym latawcu ( i masie :)) ??
2. Czy bar od obecnego latawca będzie pasować do drugiej latawki innej firmy ??(czy wskazana jest raczej cabrinha? a moze sa jakies firmy z ktorymi ten bar będzie dzialac rownie dobrze??)

Z góry dzięki za wszelkie rady

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2014, 01:44

po pierwsze ta 14-stka to troche duzo...
spokojnie przy tej wadze I TEJ desce obsluzy cie latawiec 13 albo nawet 12m :shock: :shock: :shock:
po drugie - nie ma I nigdy nie bylo BigFoota 135cm :roll: :roll: wiec albo 140 albo 145, albo wieksze :wink:

14m przy umiejetnosciach poczatkujacego to nie wiecej niz 20wezlów, potem moze z 23-24 :roll: :roll:
no I jako drugi mniejszy proponuje 9m tu zadnej Ameryki nie odkrywam - proponuje zajrzec na tabele rdoboru rozmiarów z pierwszej strony watku - "Porady sprzetowe..."

co do baru - w 95% bedzie pasowal I dzialal poprawnie w latawcach innych brandów

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2014, 08:20

Widzisz a ja powiem inaczej, że 14 na 95 kg na nasze warunki to dobrze dobrany latawiec, szczególnie, że dolny zakres nie jest Vectora najmocniejszą stroną. Drugi 9tka będzie dobry, ale dla twojego baru bym brał raczej Cabrinhę, bo IDS działa tylko z Cab i nie wspominając już o tym, że jako początkujący naprawdę nie powinieneś kombinować z barami. A bigfoot pierwszy (gdzieś 2007 rok) chyba miał 135 z tego, co pamiętam.

Awatar użytkownika
Maks
Deska: Fifty50+RonixOne / NHP
Latawiec: Ozone C4
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post11 sie 2014, 09:23

Fabi150 pisze:Hej,

Posiadam obecnie Cabrinhe Vector 14m, Su2 big foot 135x45. Wybieram się za granicę nie mam zielonego pojęcia jakich wiatrów się spodziewać w związku z tym pomyślałem o kupnie drugiego latawca który pozwoli mi objąć szerszy zakres wiatrowy. No i wlasnie tu rozpoczynają się schody.........

Ja jestem początkujący po IKO2 + kilku dni na wodzie(pierwsze dluzsze slizgi mi juz wychodzą), waga wacha się w granicach 95kg. Co byście polecili?? 10m będzie ok?? I od razu zapytam:

1. Jaki zakres wiatrowy jestem w stanie obslużyć maksymalnie przy obecnym latawcu ( i masie :)) ??
2. Czy bar od obecnego latawca będzie pasować do drugiej latawki innej firmy ??(czy wskazana jest raczej cabrinha? a moze sa jakies firmy z ktorymi ten bar będzie dzialac rownie dobrze??)

Z góry dzięki za wszelkie rady

1. latawka 14 metrów od 11 węzłów do.... 20?
latawka 10 metrów od 15 węzłów do... 30?

2. Bar lepiej jest mieć dedykowany do latawca, ale można kombinować jeśli się chce.

Wróć do „Pierwsze Kroki”