Pytanie o latawiec do znawców:)

Forum dla początkujących
sarniak11

Post15 paź 2015, 20:08

Witam, jestem tzw świeżakiem w temacie, kupiłem okazyjnie latawiec Flexifoil Headlow ID 10m 2013, ( stan bdb ,cena z barem,plecakeim, pompką 1000zł) lecz go jeszcze nie testowałem - 2 dni temu dotarł

Pytanie to znawcow tematu:

Czy taki latawiec ( open C) bedzię ok do ogarnięcia na początek? Czy jest bezpieczny ? itd.?

Z góry dzięki za odpowiedź/ :D

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post15 paź 2015, 20:32

Zła kolejność przy podejmowaniu decyzji. Trzeba było najpierw zadać pytanie na forum, a potem ew. rozważać opcję zakupu. Tanio nie zawsze = najlepiej, nawet jak widzisz datę produkcji 2013 przy latawcu... Latawiec który zakupiłeś to maszynka dla prosów, do niedawna takiego modelu używał m. in. Aaron Hadlow, bardzo utalentowany zawodnik kiteboardingowy - stąd też słowo "Hadlow" w nazwie. Latawiec został zaprojektowany i testowany z jego bardzo dużym udziałem, co finalnie przełożyło się na użycie jego nazwiska w nazwie (niektóre firmy tak robią). Wybór przez Ciebie akurat tego modelu oznacza w skrócie tyle, że nauka na takim latawcu nie będzie tak łatwa i przyjemna jak na wielu, wielu innych, które dostałbyś za porównywalne pieniądze. Konkretnie co do samego modelu to się nie wypowiem, bo nie miałem okazji na nim pływać, ogólnie tych modeli w PL jest mało, ale są chwalone, niestety dla Ciebie - w większości przez profesjonalnych zawodników, którzy mają nieco inne priorytety niż Ty na początku nauki pływania.
Pozdr

sarniak11

Post15 paź 2015, 20:37

Czyli generalnie zły wybór ?
Chodzi mi o to czy czy dla początkującego jest duża róznica np miedzyopen C, Delta, Bow itd ?

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post15 paź 2015, 22:10

sarniak11 pisze:Czyli generalnie zły wybór ?
Chodzi mi o to czy czy dla początkującego jest duża róznica np miedzyopen C, Delta, Bow itd ?

Różnica jest ogromna, choć początkujący nie mając porównania nie zdają sobie z niej sprawy.

sslaweek
Dostał piwko: 1 raz

Post16 paź 2015, 10:16

Biorąc pod uwagę to że dopiero zaczynasz najlepiej jakbyś zamienił Headlow'a na jakiegoś łatwego Bow'a, kupiłeś okazyjnie to nic nie stracisz. Jeśli nie masz zamiaru sprzedawać, to na min tez się nauczysz, ważne tylko żebyś ze względu na fakt że kupiłeś do nauki Porsche a nie Fiata chociaż odpowiednio dobrał spot, zacznij na zatoce przy stałym średnim wietrze, jak wbijesz z tą maszynką dla prosów na śródlądzie to się tylko zniechęcisz …

Awatar użytkownika
sebro
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post16 paź 2015, 11:21

Panowie powyżej, mylicie dwa latawce: Hadlow PRO oraz Hadlow ID :D
To inne konstrukcje. Pierwszy to prawdziwy C. Drugi to coś co chyba można nazwać open C.

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post16 paź 2015, 13:39

Nie zgodzę się z przedpostującymi. Dla tzw. świeżaka w temacie nie ma absolutnie żadnego znacznie czy sponiewiera Cię bow czy open-c.

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post16 paź 2015, 14:38

sebro pisze:Panowie powyżej, mylicie dwa latawce: Hadlow PRO oraz Hadlow ID

Masz rację... :roll: Nawet nie wiedziałem że z modeli Hadlow wypuszczono też coś "łatwiejszego"...

Awatar użytkownika
Kosa1337
Deska: su-2, spleene
Latawiec: ozone, NKB
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post19 paź 2015, 01:09

Ja sam osobiscie uczylem sie na open c ale jak przesiadlem sie na deltę to robię progres z wyjazdu na wyjazd :) oczywiście delta delcie nie jest równa:))

Wróć do „Pierwsze Kroki”