Wybór Pianki

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post13 mar 2008, 17:04

Siema, doradźcie mi proszę jaką piankę kupić, czytam szukam i nie wiem,

Zastanawiam się na O'Neill Epic II CT ale nie wiem jaka grubość będzie odpowiednia.(chociaż wolałbym coś tańszego)

Co znaczy przy tym modelu i zresztą innych 5/3, 4/3 czy 3/2 bo chyba nie chodzi tu o grubość, bo ona jest podana swoją drogą

Zamierzam pływać wiosną, może gdzieś od połowy kwietnia lub później, jak już będzie choć trochę cieplej.

Zaznaczam że nie przepadam za zimną wodą.

Więc co polecacie? budżet, wiadomo ograniczony,

:evil:

Awatar użytkownika
don Komorro
Latawiec: ss fuel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post13 mar 2008, 17:18

www.bigboysports.de napisałem maila (adres na stronie) do niech i wyłapałem mystica venom steamer 6/5/3 z 2007 roku za 5 stów juz z wysyłką! na stronie są różne pianki (starsze niż 07 też), różnych grubości... na bank coś wybierzesz i to za niewielkią kasę. pozdro

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post13 mar 2008, 17:29

kofly pisze: 6/5/3

Powiesz mi co to znaczy? bo nie moge tego rozszyfrować, jedno to grubość a reszta?

Czyli muszę się liczyć z wydatkiem około 500 zł,

A czy na tą porę roku pianka 3 czy 4 mm nie wystarczy? a może już 2mm?

Awatar użytkownika
don Komorro

Post13 mar 2008, 17:48

6/5/3 to są grubości pianki ale dla różnych partii ciała, np. nogi są "otulone" 3mm a klata 6mm. wejdz na tą strone, potem kliknij kitesurfing, potem online-katalog, potem zjedz kursorem na dół i kliknij podkreslone "NEOPREN". tam masz wszystkie rodzaje, ceny i opisy pianek. napisz maila do nich jak juz wybierzesz z propozycją ceny to moze uda sie coś załatwić taniej. uff to chyba wszystko... :wink:
Ostatnio zmieniony 13 mar 2008, 17:51 przez don Komorro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
don Komorro

Post13 mar 2008, 17:49

nie, nie wszystko... na tą pore to 5/3 najmniej :wink:

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post13 mar 2008, 18:38

mam 5/3 z krótkim rękawkiem i pod koniec sierpnia w tym roku zamarzałem po prostu:/ Radzę kupić grubszą, lub alternatywą jest cieńsza pianka i do tego np 1mm koszula + lycra na zimniejsze dni.

rako
Kontaktowanie:

Post13 mar 2008, 19:19

5/3 z krotkim rekawem to jakies dziwiadlo straszliwe: ) Taka grubosc wskazuje na przezaczenie zimowe vel zimno wodne (wiadomo, zalezy od kraju i spotu) i zostawianie w niej krotkiego rekawa wydaje sie conajmniej watpliwym rozwiazaniem...ale nie o tym mialo byc.

Ja sam plywam w Rip Curl Core 5/3mm ktora genialnie sprawdza sie zarowno przy 5 jak i 25 stopniach. Mam ja juz ponad 2 lata i wciaz uwazam ze to moj najlepszy zakup sposrod calego sprzetu na jaki kiedykolwiek sie wykosztowalem. Niestety w PL chyba nikt Ripa nie sprzedaje z niezrozumialych mi przyczyn, ale cena w przeliczeniu oscyluje bodajze w ok. 700zl. Naprawde polecam :!:

5/3 na Polske wyjade sie byc optymalna i uniwersalna zarowno na chlodniejsze letnie dni lub kilkugodzinne moczenie dupska w wodzie jak i zime do pewnego stopnia (brak kry;). 4/3 tez sie sprawdzi.

Kupno dodatkowej tanszej/krotkiej pokroju 2mm wydaje mi sie bez sensu, bo jesli sa warunki na jej uzycie to znaczy ze mozna juz cisnac w spodenkach i lycrze, a jesli okaze sie ze marzniesz to wrzucasz 5/3 (4/3) i wcale sie nie uwedzisz.

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post13 mar 2008, 19:42

kofly pisze:6/5/3 to są grubości pianki ale dla różnych partii ciała, np. nogi są "otulone" 3mm a klata 6mm. wejdz na tą strone, potem kliknij kitesurfing, potem online-katalog, potem zjedz kursorem na dół i kliknij podkreslone "NEOPREN". tam masz wszystkie rodzaje, ceny i opisy pianek. napisz maila do nich jak juz wybierzesz z propozycją ceny to moze uda sie coś załatwić taniej. uff to chyba wszystko... :wink:

:shock: :D

Dzięki za szczegółowe info, tak btw. takiego dokładnego wyjaśnienia się nie spodziewałem 8)

Czyli co pianka 5 lub 4 mm a krótka i cieńszą sobie odpuścić, bo z tego co mówicie będzie już na tyle ciepło by pływać w spodenkach.

A co sądzicie o tych O'Neill mam nawet niedaleko wiec mógłbym przymierzyć, bo nie wydaje mi się bym inaczej niż poprzez przymiarkę coś dopasował.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post14 mar 2008, 01:08

5/3 z krotkim rekawem to jakies dziwiadlo straszliwe: )

Oj znamy takie dziwadła:D Chyba Zed ma taką? Co, Zed?

5/3 długa na Polskę będzie OK. Warto przymierzyć i np znaleźć ten sam model na necie.

SURF TIME

Post16 mar 2008, 18:06

jeżeli chcesz wyrwać coś taniego i dobrego... to polecam www.surfchata.pl - pianki potestowe, modele z showroom'ow itp. górna półka za niską cenę :)

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2008, 10:29

SURF TIME pisze:jeżeli chcesz wyrwać coś taniego i dobrego... to polecam www.surfchata.pl - pianki potestowe, modele z showroom'ow itp. górna półka za niską cenę :)

"Potestowe" hehe...ciekawe czy testowali je daleko od brzegu :twisted: bo czasami jak się zachce to od razu cieplej w takiej pianie :D

Awatar użytkownika
djdaniel
Kontaktowanie:

Post17 mar 2008, 13:53

SURF TIME pisze:jeżeli chcesz wyrwać coś taniego i dobrego... to polecam www.surfchata.pl - pianki potestowe, modele z showroom'ow itp. górna półka za niską cenę :)

Info na priva

Ps. Może ktoś przedstawić opinie o tych Piankach? Mowie o Neil Pryde MEN 3000 SERIE 5/3 E3

Nadają się?

see you

Awatar użytkownika
Marko003
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2008, 17:39

Mam pytanie: czy jest jakaś różnica między pianką do kitesyrfingu a do nurkowania?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2008, 17:44

mistrz003 pisze:Mam pytanie: czy jest jakaś różnica między pianką do kitesyrfingu a do nurkowania?

duza - szybciej ci sie rozsypie i bedzie ograniczac ruchy

Awatar użytkownika
Red
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2008, 19:12

kowalm pisze:
mistrz003 pisze:Mam pytanie: czy jest jakaś różnica między pianką do kitesyrfingu a do nurkowania?

duza - szybciej ci sie rozsypie i bedzie ograniczac ruchy

Czy szybciej się rozsypie to nie wiem bo zacząłem dopiero używać , ale co do ograniczania ruchów się nie zgodzę( chyba że masz na myśli piankę 2x7mm)
Mam pianke 5,5/4,5 i jest super wygodna a przede wszystkim bardzo ciepła. Pierwszy raz jak wszedłem do wody miała 2st.C i 3 godziny dało rade się moczyć dość komfortowo.

Wróć do „Pierwsze Kroki”