PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Hersones
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2009, 18:20

Zed pisze:
Hersones pisze:witam ponownie
(przypamnę ze waga 80kg)

wiem już że 12 lub 13
wiem że Cabrinha Xbow3 -12m - cena ok 3400 z barem
lub Best waroo 13m - 2300+bar 990 = 3290

PANOWIE KTÓRY brać ????

Przepłyń się na tym i na tym i wybierz. Tutaj każdy powie Ci to co osobiście by wolał.

Ja np. wybrał bym waroo, a ktoś inny xbow'a.. a ktoś innny waroo a ktoś inny xbow.. Więc albo poczytaj i tą i tą recenzję albo sam się przepłyń i oceń który bardziej Ci odpowiadia.

przepłyń się :lol:
łatwo powiedzieć- poprostu jeszcze nie potrafie ocenić, co dobre, a co nie, moje doświadczenie jest zerowe, nie mam się do czego odnieść skoro "pływam" na szkoleniowym 9m gooru :/ poza tym nikt mi nie da poprostu potestować, to oczywiste..
ale skoro wy pływacie i pływaliście na 1/i/lub drugim może takowe opinie możecie wystawić
wydając 3,5 tys chciałbym żeby było dobre i bym nie musiał juz zadnych wiekszych latawców kupowac,
pozdrawiam 8)

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2009, 18:30

Hersones pisze:przepłyń się :lol:
łatwo powiedzieć- poprostu jeszcze nie potrafie ocenić, co dobre, a co nie, moje doświadczenie jest zerowe, nie mam się do czego odnieść skoro "pływam" na szkoleniowym 9m gooru :/ poza tym nikt mi nie da poprostu potestować, to oczywiste..
ale skoro wy pływacie i pływaliście na 1/i/lub drugim może takowe opinie możecie wystawić
wydając 3,5 tys chciałbym żeby było dobre i bym nie musiał juz zadnych wiekszych latawców kupowac,
pozdrawiam 8)

Szczerze powiedziawszy mysle ze takim pytaniem wywolasz wojne :lol: :lol:
jedni beda obstawiac Besta a inni Cabrinhe - i bedzie klótnia.
W Twoim przypadku faktycznie, skoro tylko te dwa latawce - poczytaj i zbierz najwiecej info o obu, a potem wybieraj. jesli chodzi o cene - best atrakcyjniejszy :roll:

Ja swój pierwszy latawiec przyp (Bandit) wybralem w ciemno, jedynie na podstawie opisów na forum, stronach producenta itp. nigdy wczesniej na nim nie plywajac
:shock: :shock: :shock:
Faktem jest ze pierwsze razy na wodzie to byla dla mnie masakra, meczylem sie strasznie i klalem na ludzi którzy na takich plywaja, jednak z czasem poskromilem jego moce i teraz jest git :!: :!: :!:

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2009, 18:34

Wydając 3,5 tyś:) masz wszelkie prawo ku temu, by się jednak przepłynąć.

sezon idzie- w CO, GDZIE, KIEDY beda ogloszenia dotyczace testow latawcow- jak zauwazyles sporo osob je tu sprzedaje;)
W momencie, gdy skonczysz kurs będziesz ogarniał na tyle, by pływać lewo/prawo i ostrzyć (mniej, lub bardziej efektywnie), dasz wiec radę "potestować":)

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2009, 20:08

ALe skoro "mam wybrać" wybrałbym zdecydowanie Warro. Bardziej mi pasuje, jest moim zdaniem łatwiejszy dla "zielonych" i na kolejne 3 lata.. ;)

Awatar użytkownika
Hersones
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2009, 17:03

chciałem kupic ale widze ze to nie łatwe
moze macie namiary na nowy z 2008 - best waroo 13 ??
surfchata mieli-ale juz nie mają..

Nomercy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2009, 17:33

zagadaj do ziomka :idea: on diluje bestem

Awatar użytkownika
Hersones
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2009, 17:40

gadałem ale cos nie odpisuje od wczoraj, polecił tylko besta i tak szukam,
znalazłem u nich taką ofertę ale niewiem czy warto używkę ??
http://www.wake.pl/kite_oferta_wyprzedaz2008.php

czekam jeszcz jutro, na odpowiedź z cabrinhy mają mi odpisać,
może jakies upusty z 2008r by były,

Nomercy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2009, 19:23

ziomek teraz w egipcie siedzi, wiec chyba ciezko bedzie go dorwac :roll: :roll: :roll:
napisz do przemasa jeszcze moze :think: :think: :think:
co do szkólkowych wyprzedazy...
przewaznie latawki uzywane do nauki ew. na jakies wyjazdy, jesli nawet maja uszkodzenia, najprawdopodobniej sa dobrze naprawione, wiec spoko beda Ci sluzyly jakis czas jeszcze 8) 8) 8) 8)
no i w miare swieze roczniki :lol: :lol: :lol:

kaszvb

Post19 kwie 2009, 18:21

Witam
Jestem jeszcze przed kursem IKO, ale już rozglądam się za sprzętem do kitesurfingu. Teoretycznie i trochę praktycznie wiem o co chodzi, ale chciałbym się poradzić jaki rozmiar latawca i deski kupić oraz jakiej marki - proszę o konkretne przykłady. Mam 80kg i 178cm wzrostu. Chciałbym pływać na zatoce okolice Chałup i 3miasta oraz na zalewie-jeziorach. Chciałbym kupić sprzęt w miarę uniwersalny, bdb jakościowo i bezpieczny:)
Będę również wdzięczny za info odnośnie trapezów, pianek, etc.
Z góry dziękuje za odpowiedź. :)

Zed
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2009, 22:14

@Herones jeśli nadal niedostałeś się do ziomka, to może mi się uda ;] w Twojej sprawie, o ile chcesz.

@kaszvb

Rozmiar 12 (i schudnij trochę. Bedzie wypas) np. Warro 09 12m, uniwersalny, bezpieczny i dobry jakosciowo.
Deska Nobile - 555(09), lub Su-2 proseries/drewno(08)
Pianka.. wiadomo że na każdym inaczej leży choć ja osobiscie polecam ION. dziwaczne troche długie nogi, krótkie rękawki(wychodzisz z wody opalony na robola) 6/4 bodajże mam ale nigdy niebyło mi w niej zimno. Conajwyżej głowa mi zamarzała.
Skoro chcesz pływać na zalewach, to przydadzą Ci sie również buty. Polecam Ocean Rodeo.. mam 2 lata i prawie śladu na nich nie ma. A nieraz mi nogę przed szkłem i zamarźnięciem uratowały. I trzymają się deski/stopy fajnie.

Trapez. Tu nie ma co mówić. Musisz sprawdzić który będzie na Tobie lepiej leżał. Polecam Ci Daikine (taki model z paseczkami (tz na nich)) i Pat Love x-cute (świetny..) Biodrowy. W siodełkowym istnieje możliwość zgniecenia pewnych ważnych żeczy każdego faceta ;p

Szkółka.. Weś taką co uczy do skutku a nie na godziny. I która ma patent IKO.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Hersones
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2009, 23:10

zed:
zapytaj, dzieki :wink:

zastanawiałem sie nad crossbow 13-potestowym z 09,
ale chyba za zielony jestem na niego, czytałem ze raczej dla zawodowców

a do takiego waroo to chyba bar z mojego gooru by pasował..

kaszvb

Post19 kwie 2009, 23:50

@Zed

jakich wymiarów deska byłaby najodpowiedniejsza?

na początek wolałbym kupić używany latawiec i deskę , bo ceny `09 miażdżą, a jako początkujący mógłbym sprzęt szybko wykończyć. Brałem pod uwagę latawce Besta i Cabrinhy. Chciałbym zamknąć się w 2500zł - dam radę ? :roll:
Na co zwrócić uwagę przy zakupie używki ?

ps. szkółkę już wybrałem - brałem pod uwagę tylko te z licencją 8)

Mam jeszcze jedno pytanie: ( nie wiem gdzie je wkleić :oops: )
Czy w PL można sobie jechać byle gdzie na plaże rozłożyć kite i pływać?
Oczywiście jeśli w zasięgu latawki nie ma ludzi lub startujemy latawiec na wodzie. :)

Zed
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2009, 00:02

@kaszvb

Czy dasz radę w 2500zł? Za deskę i latawiec tak. zakładając że bedą okazje.

Zdecydowanie wybierz Besta. "Cabryna" jest dla bardziej zawansowanych.

Na co należy zwrócić uwagę dowiesz się z książki o kite (np. ziomka) lub przeszkując to forum.

*Podczas zakupu napompuj latawca na "kamien" i idz na piwo/kawę i dobre jedzienie. Po godzinie wróć i sprawdz czy zeszło powietrze. Jak zeszło.. renegocjonuj cenę na 40% niższą :) I idz do konia (Crezy Horse) na małe morze i poproś go o zszycie, sklejenie lub on tam będzie wiedział co.

* Szukaj przetarć/otarć materiału (jak jest kilka drobnych, to spoko, jak więcej to nie bierz)
    * Szukaj "rozłażących się tub" (coś jakbyśmy gróbasa w zamałe spodnie wcisneli) [jak są to podziękuj grzecznie i papa]
    *Na linkach od baru poszukaj przetarć, pętelek.. jak są drobe minimalne przetarcia to spoko. jak jest pętelka/supełek to pożegnaj się i papa

Sorry że tak żywiołowo, i nieskładnie napisane ale pora późna a ja cały dzień na nogach :)

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2009, 04:55

Zed - Waroo 09 nie ma rozmiaru 12 chyba że miałeś na myśli Nemesisa.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2009, 19:37 przez Qba-EPP11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ludek

Post20 kwie 2009, 15:05

@ kaszvb
w 2500zł to się wyrobisz jak z decha i latawcem nie przesadzisz :D
Ja w 2520zł wyrobiłem się z latawcem decha trapez pianka i skarpetki.
Więc da rade :D

Wróć do „Pierwsze Kroki”