Określenie siły wiatru.

Forum dla początkujących
Primax

Post26 cze 2008, 08:11

Chyba zrobię sobie taki "kartkowo-pinpongowy" wiatromierz i może to wystarczy. Właśnie najgorsze jest to że na śródlądziu nie ma jak porównać latawek tak jak na zatoce albo jakimś większym spocie a moje niewielkie doświadczenie nie pozwala najlepiej tego ocenić. Dodatkowo chcąc poćwiczyć sztukę pilotażu na łące niechciałbym aby kite sponiewierał mnie zbyt mocno.
Dzięki za podpowiedzi.

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post26 cze 2008, 09:20

jesli zdaje Ci sie ze na wiekszym latawcu nie dasz rady wez mniejszy bedzie za malo wyjmiesz wiekszy

Awatar użytkownika
raf

Post26 cze 2008, 09:56

Sami pisze:Witam
Mam pytanko na latawke 9 tke jaka siła wiatru jest najlepsza

21,74 węzła!

kolego, witamy Cię na forum, ale poszperaj trochę zamiast wyskakiwać z takim pytaniem. Od razu podpowiem, że powinieneś podać:
- typ latawca,
- wagę rajdera,
- umiejętności,
- wymiary deski
Ta "najlepsza" siła wiatru będzie inna dla różnych latawców, rajderów etc.

Skontaktuj się z Twoim instruktorem, z całą pewnością odpowie precyzyjnie i doradzi, bo zna Twoje umiejętności i wagę....

Marrio
Kontaktowanie:

Post26 cze 2008, 11:25

Witam
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie wiatromierza jednak gdy nie mamy takiego urządzenia i nie możemy metodą "na oko" porównać sobie rajderów i ich latawek na spocie to w jaki sposób określić ile węzełków wieje. Myślę że problemik dotyczy wszystkich nowych w sporcie którzy chcą poćwiczyć pilotowanie a nie zrobić sobie krzywdy na lądzie.

Te linki mogą być pomocne :arrow: http://ocean.wsm.gdynia.pl/student/meteo1/sila_wia.html

i z obrazkami :arrow: http://www.moje-morze.pl/bfort.html

Na poczatku przyda się wiatromierz, z czasem przestaniesz go potrzebowac...

Pzdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 cze 2008, 11:31

qbaepp11 pisze:Gdzieś słyszałem że pow. żagla WS razy 2 = pow. latawca ale czy to prawda to nie wiem.

z grubsza taka zależność zachodzi :idea:

pozdro

Wróć do „Pierwsze Kroki”