Beast Waroo czy Naish Helix - który lepszy ???

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
terranborn

Post04 wrz 2008, 18:46

Myślę, że wystarczy spojrzeć na kite-a w powietrzu, żeby powiedzieć jak lata... Poza tym jakość materiałów Naish-a to dla mnie pomyłka... A waroo ma wielu moich znajomych (model 2007) i jak dla początkujących to jest świetny kite. A co do helix-a to widziałem go w akcji... i stwierdziłem, że wole nie ;) Przynajmniej w tym rozmiarze :roll:

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 19:16

Ja latalem na helixie ( 08 ) 9,12,14 i powiem tak: im wiekszy tym gorzej zaczynajac od fatalnie.. Co do waroo latalem na 9,11,13 i naprawde mi sie podobal, nie wiem jak wytrzymalosc (troche negatywnych opini krazy) bo nie mialem zadnego na wlasnosc ale na wodzie daje naprawde duzo frajdy.. niezle ciagnie przy slabym wietrze, przyzwoicie wyrywa do gory i nosi, niezle wstaje z wody, ma rozsadne obciazenie na barze... do helixa jakos zadne z tych okreslen mi nie pasuje..:? fakt ze bardzo ladnie reaguje w na ruchy drazka ale to pewnei za sprawa krotszych linek.. co z tego ze jest tez szybki nawet w wiekszych rozmiarach skoro nawet przy intensywnej pompce generuje bardzo slaby ciag.. jedynie drazek baru bardzo mi sie podobal... ale przeciez nie kupujemy calego zestawu zeby powiesic drazek pod sufitem :wink:

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 22:03

terranborn pisze:Myślę, że wystarczy spojrzeć na kite-a w powietrzu, żeby powiedzieć jak lata... Poza tym jakość materiałów Naish-a to dla mnie pomyłka... A waroo ma wielu moich znajomych (model 2007) i jak dla początkujących to jest świetny kite. A co do helix-a to widziałem go w akcji... i stwierdziłem, że wole nie ;) Przynajmniej w tym rozmiarze :roll:

to nie patrz tylko sie przepłyń ! najlepiej rozmary 7, 9m .
A zobaczysz że lepszego latawca wtym rozmiarze nie ma !
Winda ,stabilnośc i ciąg helixa jest rewelacyjny . helix 9m przy mojej wadze 80kg daje rade od 15knots i bez najmiejszych problemów robi górką . Proszę nie pisz że widziałem poprostu sie przepłyń !

Awatar użytkownika
lockin
Deska: T5
Latawiec: RRD
Dostał piwko: 2 razy

Post04 wrz 2008, 22:49

To jeszcze zapytam o rozmiar tego Waroo 2008 (jednak BEAST), jako jedynego latawca (ważę 75kg):
- 9m 2008 za 600 euro
- 11m 2008 za 700 euro

Co do deski to z checia bym kupil 555 tylko że tutaj NOBILE nie ma. Link do najwiekszej szkoly KITE w IRLANDII ponizej. Znacie ktores z tych desek i jak co to ktora kupowac ???

http://www.puremagic.ie/kiteshop/index. ... 209f011495

Awatar użytkownika
terranborn

Post04 wrz 2008, 23:02

Ale ja pisze o rozmiarze 12 :!: A nie 7 czy 9 - praktycznie każdy kite w tym rozmiarze jest dobry :roll:
A co do testowania to pewnie... jutro się pakuję i jadę na Hel przetestować Helix-a :lol: U nas niestety nikt na nich nie pływa ;)

oskar48

Post04 wrz 2008, 23:10

lockin pisze:Co do deski to z checia bym kupil 555 tylko że tutaj NOBILE nie ma.

Rozejrzyj się dobrze po tej Irlandii, bo na pewno gdzieś Nobile dostaniesz. Tu masz np. sklep w którym kupisz Skywalkery, kite'y Eclipse i MonkeyKites, ceny chyba nawet jeszcze lepsze niż podane przez Ciebie: kitesurfwarehouse.com

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 23:17

rapanui pisze:niezle ciagnie przy slabym wietrze, przyzwoicie wyrywa do gory i nosi, niezle wstaje z wody, ma rozsadne obciazenie na barze... do helixa jakos zadne z tych okreslen mi nie pasuje..:?

helix to akurat do gory wyrywa i nosi bardzo fajnie ;)

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 23:39

march_in pisze:
rapanui pisze:niezle ciagnie przy slabym wietrze, przyzwoicie wyrywa do gory i nosi, niezle wstaje z wody, ma rozsadne obciazenie na barze... do helixa jakos zadne z tych okreslen mi nie pasuje..:?

to chyba pojecie wyrywa i nosi jest bardzo subiektywne :wink: bo troche sprzetu oblatalem i o ile jeszcze jest w stanie troche do gory poderwac to o zadnym noszeniu nie ma co tu mowic... no chyba ze mowimy o jakis podpierdach dwa metry nad woda... nie latalem na nim wiele ale w dobrych warunkach.. moze faktycznie da sie go jakos poprzestawiac zeby latal.. nie bede sie upierał bo nie mam w tym zadnego interesu :wink:

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post04 wrz 2008, 23:48

rapanui pisze:
march_in pisze:

to chyba pojecie wyrywa i nosi jest bardzo subiektywne :wink: bo troche sprzetu oblatalem i o ile jeszcze jest w stanie troche do gory poderwac to o zadnym noszeniu nie ma co tu mowic... no chyba ze mowimy o jakis podpierdach dwa metry nad woda... nie latalem na nim wiele ale w dobrych warunkach.. moze faktycznie da sie go jakos poprzestawiac zeby latal.. nie bede sie upierał bo nie mam w tym zadnego interesu :wink:

spoko ale takich:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... elix+testy
lotow jak te to ja na zywo nie widzialem.a tego dnia obserwowalem kilka latawcow.

z ciekawosci zapytam w jakich warunkach i na jakim rozmiarze?i czy kazdy(rozmiar) twoim zdaniem ma takie samo noszenie?

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2008, 07:40

rapanui pisze:
march_in pisze:

akurat lift i hangtime helix ma na bardzo wysokim poziomie, dolny zakres ma dobry a gorny bardzo dobry

Obrazek

Awatar użytkownika
zielwandam

Post05 wrz 2008, 08:43

Wybaczcie, akurat tym zdjeciem nie powinniscie sie poslugiwac aby pokazywac poczatkujacemu jaka winde ma latawiec :idea: :?

Tego dnia wialo okolo 50 wezelkow - takze ten kto mial jaja zeby wtedy plywac ostro overpower i skakac to i mogl polatac... Fakt ze wtedy chyba nikt wyzej niz Grzesiu nie skoczyl :wink:

A niezbyt wielu ludzi plywalo tego dnia...

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2008, 08:58

Są setki takich zdjęć na innych latawcach przy 7-8 Bf. Posłuchajcie co mówią uzytkownicy a nie wpierajcie im że czarne jest białe :wink:

Co z Helixem na 09 - czyżby miał być pozostać tylko Cult z Sigma-rewolucji?

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2008, 09:14

przemass pisze:Są setki takich zdjęć na innych latawcach przy 7-8 Bf. Posłuchajcie co mówią uzytkownicy a nie wpierajcie im że czarne jest białe :wink:

pewnie ze jest 1000 zdjec ja mowie o tym co widzialem na wlasne oczy. Miałem też okazje plywać na helixach 7, 9, 12 tak więc wiedzę na temat noszenia i wyrywania do góry wynoszę także z doświadczenia. A jak twoje przemass? Plywales na helixie?

przemass pisze:Co z Helixem na 09 - czyżby miał być pozostać tylko Cult z Sigma-rewolucji?

hmmm czyzbys mial dostep do zrodel? nie wszyscy producenci maja wypuszczone wszystkie modele na 2009. Best np na poczatku mial na swojej stronie tylko nemesisa. wiec nie wmawiaj nikomu ze biale jest biale ;)

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2008, 11:58

przemass pisze:Co z Helixem na 09 - czyżby miał być pozostać tylko Cult z Sigma-rewolucji?

http://www.kiteforum.com/download/file.php?id=19446

wiecej na http://www.kiteforum.com/viewtopic.php? ... a&start=10

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post05 wrz 2008, 14:58

march_in pisze:
przemass pisze:Są setki takich zdjęć na innych latawcach przy 7-8 Bf. Posłuchajcie co mówią uzytkownicy a nie wpierajcie im że czarne jest białe :wink:

pewnie ze jest 1000 zdjec ja mowie o tym co widzialem na wlasne oczy. Miałem też okazje plywać na helixach 7, 9, 12 tak więc wiedzę na temat noszenia i wyrywania do góry wynoszę także z doświadczenia. A jak twoje przemass? Plywales na helixie?

hmmm czyzbys mial dostep do zrodel? nie wszyscy producenci maja wypuszczone wszystkie modele na 2009. Best np na poczatku mial na swojej stronie tylko nemesisa. wiec nie wmawiaj nikomu ze biale jest biale ;)

Nie pływałem i nie chcę - WIDZĘ. Tak się składa że u nas czasem pływali zwolennicy tego modelu - można było dużo poobserwować. I noszenie i windę...

Jeśli na podstawie tego co widziałeś uważasz że Helix ma lepszą windę niż Waroo to mało widziałeś chyba.

Nie wmawiam że białe jest białe - PYTAM. Co z tą rewolucją?

tak poza konkursem - dobrze że Torche "trzymają fason".

Wróć do „Pierwsze Kroki”