dla kogo?? Jaka kondycja?? Od czego zacząć??

Forum dla początkujących
yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 00:04

Widzisz Bazylia -wątpliwości zostały rozwiane :wink:
Jedziesz dalej!!!

bazyllia
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 00:07

kowalm pisze:jesli sa to latawce na manetkach (tansze ale niebardzo sie nadaja do snowkitingu) to rece sie szybko mecza...a jesli latawce lepsze i nadajace sie do snowkitingu (z dss - cos w rodzaju kontrolowania mocy latawca (nie doslownie, najprosciej ujmujac)oddalajac lub przyciagajac do siebie bar - drazek)

Mogę prosić o bliższe wyjaśnienie do to jest to dcc? Co zamiast manetek?

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 00:21

Do artykułu to ci się raczej nie przyda!
Dla osób nie związanych z kite'm nie ma to znaczenia i choćbyś to napisała nawet w sposób "na chłopski rozum" to i tak nikt tego nie pojmie, więc takie szczegóły bym sobie odpuścił :wink:

bazyllia
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 00:26

No to powiedzcie mi jeszcze jakie uczucia wzbudza w was jazda na snowkite. I już nie bedę was męczyć :wink: Chyba.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 00:30

bazyllia pisze:
kowalm pisze:jesli sa to latawce na manetkach (tansze ale niebardzo sie nadaja do snowkitingu) to rece sie szybko mecza...a jesli latawce lepsze i nadajace sie do snowkitingu (z dss - cos w rodzaju kontrolowania mocy latawca (nie doslownie, najprosciej ujmujac)oddalajac lub przyciagajac do siebie bar - drazek)

Mogę prosić o bliższe wyjaśnienie do to jest to dcc? Co zamiast manetek?

Obrazek

Obrazek

Masz przed oczami zdjęcie snowkitera oraz poniżej - baru czyli drążka za pomocą którego steruje się latawcem. Latawce sterowane za pomocą manetek są proste - w zasadzie po 10-15 minutach latania żadnej filozofii już nie odkryjesz - wystarczy, że wytworzysz za pomocą ruchu latawca moc, całą siłę latawca masz w rękach - i jedziesz. Wystarczy puścić manetki - i latawiec odlatuje i spada na ziemię.
System ten ma jednak 2 podstawowe minusy :

- nie masz regulacji mocy latawca - a wiatr nie zawsze wieje przecież z tą samą siłą
- ręce dość szybko się męczą. :wink:

Dlatego właśnie wymyślono bar - oparty na zasadzie 4 linek ( lub 5). Używając trapezu, czyli specjalnej uprzęży, wpinasz się do latawca i korzystasz z ciężaru całego ciała w celu równoważenia jego mocy.
Jednocześnie poprzez odsuwanie/przyciąganie do siebie drążka ( baru ) - zmieniasz kąt natarcia skrzydła względem wiatru - latawiec ma więcej lub mniej mocy na życzenie.

Dodatkowo masz jeszcze regulację długości linek nośnych (tych przednich ) - biała linka z czerwonymi kulkami - skracając je, zmniejszasz jeszcze bardziej moc latawca.

Problem jaki się pojawia to jak uwolnić się z latawca gdy jest już naprawdę za dużo, albo tracimy kontrolę nad mocą?
U różnych producentów jest inaczej trochę - tutaj zastosowano 2 systemy bezp.

- pierwszy ( czerwona zrywka na linkach nośnych ) - pociągasz do siebie, linki nośne wydłużają się znacznie i latawiec "składa się" na linkach sterujących
- drugi - ostateczne wypięcie się z chickenloopa ( pętla którą zakładasz na trapez ) - również do siebie.

zdjęcia ze strony www.flyozone.com

przemass
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 00:33

bazyllia pisze:No to powiedzcie mi jeszcze jakie uczucia wzbudza w was jazda na snowkite. I już nie bedę was męczyć :wink: Chyba.

Możesz męczyć tylko napisz porządny artykuł :wink: hehe

jakie uczucia?

Wow...powiedziałbym że to lepsze niż ... ale chyba jednak nie jest lepsze :think::lol:

bazyllia
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 00:34

:roll: To się nazywa odpowiedź.

Awatar użytkownika
infidelity
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo

Post25 wrz 2008, 00:34

No to akurat prosta sprawa. W przypadku manetek latawiec dosłownie trzymasz w rękach, więc wymaga to na pewno więcej siły. Tak to wygląda:
Obrazek
Drugie rozwiązanie to bar- jesteś od początku wpięta w trapez i odchyleniem ciała równoważysz ciąg latawca, sterując barem który trzymasz w rękach. Czyli to:
Obrazek
[Fotki zapożyczone z sieci]
p.s.Zanim je znalazłam, przemass napisał wyczerpującą odpowiedź ;)

bazyllia
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 00:46

W takim razie bardzo wam dziękuje za pomoc :) Bardzo mi pomogliście :)
Jeżeli coś będzie z tego mojego artykułu to oczywiście wam napiszę. Dzięki :)

:/

Post25 wrz 2008, 01:41

przemass pisze:jakie uczucia?
Wow...powiedziałbym że to lepsze niż ... ale chyba jednak nie jest lepsze :think::lol:

To ty Przemas jestes jeszcze w miare normalny :D Ja tam uwazam ze lepsze :twisted:
Czujesz wolnosc ktora ciezko porownac do czegos innego. A jesli juz porownywac
to tylko do freeride w puchu na nieprzygotowanej trasie. :D

przemass
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 10:27

Hehe, no ja sam nie wiem - trzeba by założyć osobny topic chyba :wink: :lol:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2008, 15:25

Przemass, piszesz jakbyś z ze zbyt małej ilości pieców chleb jadł..
..o snowkiteowych piecach piszę :wink:

pzdr

bazyllia
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2008, 08:40

Witajcie ponownie :)
Redakcja tego portalu sportowego stwierdziła, że mój tekst o snowkitingu jest ok i na pewno znajdzie się na stronie :D
Także jeszcze raz bardzo wam dziękuję!
Możecie go szukać tu: http://www.activestyle.com.pl/ , pewnie będzie tam za kilka dni.

bazyllia
Kontaktowanie:

Post14 paź 2008, 16:57

W sumie to na razie jest na stronie zastępczej, ciągle pracują nad tym portalem: http://www.activestyle.mirage.avx.pl/in ... Itemid=371
Jeśli coś jest źle - mówcie.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2008, 19:38

Ważne aby teren był nieosłonięty, wietrzny i pozbawiony niebezpiecznych pułapek typu drzewa, ukryte skarpy czy linie wysokiego napięcia. Jest sportem ekstremalnym lecz przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności, bezpiecznym.

Tutaj chyba tak jakoś nie wynika drugie zdanie z kontekstu, brakuje słówka snowkiting na początku ;)

deskę do windsurfingu(kitesurfing) lub buggy, czyli trójkołowy pojazd sterowany nogami (powersurfing).

tutaj tyle, że deska do kitesurfingu nie jest deską do windsurfingu, najczęściej jest duuużo mniejsza i bardziej przypomina snowboard niż deskę surfingową (chociaż są też surfingowe na fale, ale też nie tak duże jak windsurfingowe:) )

no i kite na lądzie to chyba bardziej landkiting bądź powerkiting

tak poza tym to fajny artykuł, tak trzymaj :wink:

Wróć do „Pierwsze Kroki”