PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
serp
Deska: Nobile
Latawiec: Wainman 7, 9 i 12
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2010, 22:48

To mam jeszcze jedno pytanie w takim razie. Czy jest przyjęta jakaś forma oznaczania uczących się kitesurferów? Coś jak zielony listek u kierowców... Wiecie kurs kursem, ale teraz trzeba się wszystkie nauczyć. Znam prawo drogi, ale jednak jak sobie o tym myślę, to w sytuacji spotkania na wodzie trzeba jeszcze perfekcyjnie zapanować nad latawcem. Pewnie byłoby dużo fajniej i bezpieczniej gdyby osoba która się uczy mogła by być rozpoznana z dużej odległości, doświadczeni surferzy mogliby ją omijać z daleka ;) Mam też drugie pytanie, z małego ale już jakiegoś doświadczenia w pływaniu np na zatoce Puckiej wiem, że z wiatrem jest różnie, np w Rewie wieje a Chałupach nie, ciężko jest strasznie uzyskać takie informacje i przemieścić się do odpowiedniego spotu. Jednak wiele osób udając się na kite'a na hel bierze ze sobą CB radia z wiadomych wszystkim względów. Czy jest może? Albo czy dobrym pomysłem byłoby ustalić jakiś kanał na którym można było by pogadać o spotach i warunkach w okolicy, coś analogicznego jak 19 dla kierowców.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2010, 22:59

Czy jest przyjęta jakaś forma oznaczania uczących się kitesurferów? Coś jak zielony listek u kierowców..

W jednej szkółce raz mi mówili, że jest zasada, dopóki nie umiesz zwrotów nie wkładaj boardshortów, ale to chyba bardziej ichnia zasada. Raczej każdy widzi z daleka kto się uczy bez zielonych listków :wink:

serp pisze:Mam też drugie pytanie, z małego ale już jakiegoś doświadczenia w pływaniu np na zatoce Puckiej wiem, że z wiatrem jest różnie, np w Rewie wieje a Chałupach nie, ciężko jest strasznie uzyskać takie informacje i przemieścić się do odpowiedniego spotu.

Jak w Rewie wieje a w Chałupach nie, to zwykle oznacza, że jest kierunek północny. Przejdź się na drugą stronę półwyspu, nad morze i będziesz miał odpowiedź jak z wiatrem.

dynek17
Kontaktowanie:

Post07 lip 2010, 00:00

Cześć, nie dokońca jestem w stanie zrozumieć te wskazówki odnośnie wyboru deski w początkowych postach, gdyby ktoś mógł mi pomóc przy zakupie dechy, byłbym wdzięczny. waże 65-70 kg, mam latawiec nobile 12, zamierzam pływać na zatoce puckiej, w zeszle wakacje zrobilem iko2, ale jeszcze sporo nauki przede mna. mogę kupić od znajomego nobile 128 t555 z 2009 w dobrej cenie, ale boję się czy to nie za mała deska? z góry dzięki za pomoc

AsiaM

Post07 lip 2010, 21:29

Hej,
proszę o poradę - ważę ok 57kg, w tym roku chcę zacząć pływać - lecę do Egiptu (El Gouna). Z tego, co się orientowałam to latawiec ok. 7m byłby dla mnie i szukałam jakiegoś używanego bowa, ale 7mek jakoś strasznie mało. Jak na razie znalazłam nowe NHP 7m z 2009 za 1800, wiem, że na forum ma niespecjalne recenzje, ale czy odczuję znaczną różnicę przy malych umiejętnościach? Zależy mi, żeby sprzęt kupić możliwie tanio, a to wydaje mi się na razie najkorzystniejsza opcja. Proszę o radę:)

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post08 lip 2010, 00:12

dynek17 pisze:Cześć, nie dokońca jestem w stanie zrozumieć te wskazówki odnośnie wyboru deski w początkowych postach, gdyby ktoś mógł mi pomóc przy zakupie dechy, byłbym wdzięczny. waże 65-70 kg, mam latawiec nobile 12, zamierzam pływać na zatoce puckiej, w zeszle wakacje zrobilem iko2, ale jeszcze sporo nauki przede mna. mogę kupić od znajomego nobile 128 t555 z 2009 w dobrej cenie, ale boję się czy to nie za mała deska? z góry dzięki za pomoc

Witam. Ja smigam na 132x38 + kite 10m daje rade od ok 16knt waga 78kg
Jezeli masz mozliwosc to pozycz deske i zobacz czy bedzie ci pasowala, jezeli dasz rade na niej dosyc szybko wstac to bedzie dobrze. moim zdaniem moze byc ciezko na poczatku ale po jakims czasie powinna byc ok tym bardziej ze masz 12m.

Awatar użytkownika
cex
Kontaktowanie:

Post08 lip 2010, 00:22

AsiaM pisze:Hej,
proszę o poradę - ważę ok 57kg, w tym roku chcę zacząć pływać - lecę do Egiptu (El Gouna). Z tego, co się orientowałam to latawiec ok. 7m byłby dla mnie i szukałam jakiegoś używanego bowa, ale 7mek jakoś strasznie mało. Jak na razie znalazłam nowe NHP 7m z 2009 za 1800, wiem, że na forum ma niespecjalne recenzje, ale czy odczuję znaczną różnicę przy malych umiejętnościach? Zależy mi, żeby sprzęt kupić możliwie tanio, a to wydaje mi się na razie najkorzystniejsza opcja. Proszę o radę:)

Odczujesz i to bardzo jak poznasz kilka osob i ktos da ci swoja latawke nawet na doslownie kilka minut.
Ja nie kupie Nobilka dosyc trudny dla poczatkujacych... To moje zdanie.
Plywalem na znajomego nobilku i moglem plywac w jedna strone tak jak bym dopiero zaczynal plywac, podczas kiedy biore swojego kitea nie ma zadnych problemow.
Plywalem na 4 roznych kite i jest roznica miedzy latawkami tak samo jak miedzy roznymi deskami.
Poszukaj na ebay z uk moze cos sie znajdzie.
Powodzenia :thumbsup:

AsiaM

Post08 lip 2010, 07:48

Dzięki!;)

Rysiu

Post08 lip 2010, 23:07

Hej,

Proszę o poradę: Niedawno skończyłem kurs, mam deskę 130x39 i walczę z nią, bo za mała jest na moje umiejętności.
Pożyczyłem ostatnio deskę Naish Haze 141x41 i robi różnicę, więc postanowiłem się przesiąść na coś wiekszego.
Mam na oku deskę w rozmiarze 139x46, więc dość szeroka.
Poradźcie proszę czym skutkuje jak deska jest tak szeroka? Czy warto taką kupić, czy lepiej właśnie takiego Naish Haze 141x41?
Czy na takiej o szerokości 46 będzie łatwiej niż na 41?
Co sądzicie? Mam już dośc walki i wreszcie chcę popływać i porobić jakieś postępy...

Dzięki

Awatar użytkownika
teoysta
Deska: jest
Latawiec: też jest, +nawet bar i trapez
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post09 lip 2010, 09:22

serp pisze:To mam jeszcze jedno pytanie w takim razie. Czy jest przyjęta jakaś forma oznaczania uczących się kitesurferów? Coś jak zielony listek u kierowców...

Przyczep rolke papieru toaletoweg odo krawedzi splywu :D

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post11 lip 2010, 10:26

teoysta pisze:
serp pisze:To mam jeszcze jedno pytanie w takim razie. Czy jest przyjęta jakaś forma oznaczania uczących się kitesurferów? Coś jak zielony listek u kierowców...

Przyczep rolke papieru toaletoweg odo krawedzi splywu :D

Świdnica nie się Bratku :? bo to jest dla tych którzy zaczynają :thumb:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post11 lip 2010, 11:12

AsiaM pisze:Hej,
proszę o poradę - ważę ok 57kg, w tym roku chcę zacząć pływać - lecę do Egiptu (El Gouna). Z tego, co się orientowałam to latawiec ok. 7m byłby dla mnie i szukałam jakiegoś używanego bowa, ale 7mek jakoś strasznie mało. Jak na razie znalazłam nowe NHP 7m z 2009 za 1800, wiem, że na forum ma niespecjalne recenzje, ..

faktycznie NHP to latawiec na pewno nie dla Ciebie

z 7mek NOWYCH w bdb cenach mamy OZONE SPORT PLUS 2009
oraz ostatniego BEST WAROO 2009 i ostatnią BEST KAHOONA 2009 :]

pzdr

Ledwozipie
Latawiec: f-one mach2

Post11 lip 2010, 13:33

To mój pierwszy post więc witam wszystkich na forum.
Na samym początku przygody z kite dałem du**,przy zerowej wiedzy,bez kursu i przy wadze 70kg. kupiłem f-one mach2 16m :doh: .Przy baaardzo słabym wietrze nauczyłem się odpalać go i kręcić ósemki.Teraz potrzebuję latawki dostosowanej do mnie rozmiarem i co trudniejsze ceną.Więc konkrety:
-waga 70kg.
-umiejętności zerowe,potrafię odpalać i kręcić ósemki machem
-mieszkam w gdańsku więc pływanko na zatoce
-cena latawki do 1tyś (czeka mnie jeszcze kurs a z kaską cienko)
Proszę o doradzenie kilku modeli i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cex
Kontaktowanie:

Post11 lip 2010, 23:02

Ledwozipie pisze:To mój pierwszy post więc witam wszystkich na forum.
Na samym początku przygody z kite dałem du**,przy zerowej wiedzy,bez kursu i przy wadze 70kg. kupiłem f-one mach2 16m :doh: .Przy baaardzo słabym wietrze nauczyłem się odpalać go i kręcić ósemki.Teraz potrzebuję latawki dostosowanej do mnie rozmiarem i co trudniejsze ceną.Więc konkrety:
-waga 70kg.
-umiejętności zerowe,potrafię odpalać i kręcić ósemki machem
-mieszkam w gdańsku więc pływanko na zatoce
-cena latawki do 1tyś (czeka mnie jeszcze kurs a z kaską cienko)
Proszę o doradzenie kilku modeli i pozdrawiam.

Zdecydowanie najpeirw kurs chyba ze znajdziesz kogos lub masz znajomego ktory poswieci dosyc sporo czasu na to zeby cie nauczyc podstaw.
Z doswiadczenia wiem ze warto isc na kurs, uswiadomia cie co jak i do czego. Na kursie polatasz na latawcu i bedziesz wiedzial czy ci pasuje czy nie /a tutaj co do kite to zaraz moze byc od kazdego jakies ale dlaczego ten a nie inny i ze jeden jest taki a inny taki/, kazdy lubi co innego.
Radze duuuuzo czasu poswiecic i poczytac co i jak, poogladac rowniez filmiki z wypadkami.
nie chodzi mi o to zeby cie zniechecic ale uswiadomic ze jezeli nie poswiecisz czasu i nie doszkolisz sie z pewnymi sprawami to mozesz zrobic sobie krzywde a bedzie jeszcze gorzej jak komus sie cos stanie.
Dzisiaj chcialem lagodnie skoczyc i jak podnosilem kite dmuchnelo konkretnie i niekontrolowany lot na ok 7m wyrzucilem deske z nog i wyladowalem na dupsko to mnie uratowalo .znajomi sie cieszyli he he/
Powodzenia

Wisza

Post12 lip 2010, 01:11

Wisza pisze:robilem kurs 2 lata temu, dostalem iko2 z tym, ze dla mnie to i tak odrobine fikcja, bo czuje sie jak mega poczatkujacy
chcialbym znowu sie wkrecic jednakze juz ze swoim sprzetem
waze ok. 94 kg, wzrost nieistotny chyba 184 cm

podbijam raz jeszcze

Ledwozipie
Latawiec: f-one mach2

Post12 lip 2010, 21:29

cex kurs będzie,mam rodzinę na utrzymaniu i nie mam zamiaru zrobić sobie kuku.Będę szukał szkółki,ale kurs nie wcześniej jak we wrześniu(praca :( ).
Pytając o latawki bardziej chodziło mi o to czy z moim mocno ograniczonym budżetem 1tyś. mam szanse na coś godnego polecenia.
Mam jeszcze pytanko co począć z nieszczęsnym Machem?Jest szansa że kiedyś przyda mi się przy mojej wadze?
Pozdrawiam.

Wróć do „Pierwsze Kroki”