PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2010, 22:39

Ledwozipie pisze:Pytając o latawki bardziej chodziło mi o to czy z moim mocno ograniczonym budżetem 1tyś. mam szanse na coś godnego polecenia.

Jak poszukasz to znajdziesz, właśnie poszedł na Allegro RRD Ht2 za 1000 zł. Coś z 2007 a może 2008 (jak ten HT2) też pewnie dostaniesz w podobnej cenie.

Awatar użytkownika
Zapp Brannigan

Post16 lip 2010, 20:10

Cześć, niedawno skończyłem IKO2 i zajarałem się już na tyle, że planuje kupić sprzęt. Mam kilka pytań dotyczących kupowania sprzętu. tak po krótce, mam 22 lata, wazę 85kg przy 190cm wzrostu. Mój poziom pływania jest taki, że zaczynam powoli trzymać wysokość ( no w każdym razie coraz mniej tracę :D). Planuję kupić sobie deskę 134-136 cm ( w czasie kursu na nobile 555 bodajże śmigaliśmy w takim rozmiarze - nie jestem pewien bo jarałem się pływaniem i bardziej o latawcu niż desce myślałem) i latawiec 12-13M2 ( ogólnie pojęte polskie warunki - hel głownie + zimą może Egipcik). Deska chyba jak na początek będzie ciut za mała, ale wole dojść umiejętnościami niż po sezonie za czymś nowym się rozglądać. Kupując sprzęt chciałbym się zdecydowanie zmieścić w 3000 ( a tak naprawdę to bliżej 2500zł). No i teraz seria kilku pytań. Czy lepiej te kwotę rozłożyć ~50:50 na deske i latawiec czy lepiej na czymś przyoszczędzić a kupić co innego lepszego? Kupić lepsza deskę NOBILE np. T5 zamiast SU-2 Proseries czy Aboards ( piszę lepszą bo więcej kosztuje, a ja porównania nie mam i w sumie wolałbym kilka stówek przyoszczędzić kupując SU-2 i to pewnie nówkę wtedy)? Czy może lepiej jednak więcej kasy dać na latawiec? Czy w ogóle warto kupić nowy latawiec na początek ( pomijam kwestie mieszczenia się w tych moich 3000 bo przy nowym latawcu to prawie niemożliwe - zwłaszcza w takim rozmiarze), czy postawić na używkę, która będzie w dobrym stanie (2007-2008r lub przy dobrej cenie 2009). Aktualnie jest posucha wiatrowa, wiec zacisnę zęby i na hel wybiorę się w drugiej połowie sierpnia do września ( łącznie z 2-3 tygodnie posiedzę jak będzie wiało) i wtedy też planuję kupować sprzęt. Powoli kończący się sezon to chyba lepszy moment do złapania okazji niż lipiec?
Nie pytam się za bardzo o marki latawców, bo już zauważyłem, że żaden latawiec wszystkim nie dogodzi.

Będę wdzięczny za każdą pomoc

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post16 lip 2010, 20:33

Zapp Brannigan pisze:Czy lepiej te kwotę rozłożyć ~50:50 na deske i latawiec czy lepiej na czymś przyoszczędzić a kupić co innego lepszego? Kupić lepsza deskę NOBILE np. T5 zamiast SU-2 Proseries czy Aboards? Czy może lepiej jednak więcej kasy dać na latawiec?

Przy takim budżecie to ja bym jednak w latawiec dał trochę więcej, co by nie latać na jakimś antyku.

Zapp Brannigan pisze:Czy w ogóle warto kupić nowy latawiec na początek ( pomijam kwestie mieszczenia się w tych moich 3000 bo przy nowym latawcu to prawie niemożliwe - zwłaszcza w takim rozmiarze), czy postawić na używkę, która będzie w dobrym stanie (2007-2008r lub przy dobrej cenie 2009)

Jak ktoś ma kasę to zawsze warto, w końcu to nowy sprzęt, na gwarancji. Ale jak się nie ma, albo się ma do wyboru 1 nowy lub 2 używki, to brałbym używkę. Najważniejsze tylko, żeby nie trafić sprzętu gdzie będzie jeszcze połowa rzeczy do wymiany, bo się linki przecierają, bo tuba puszcza powietrze..

Zapp Brannigan pisze:Powoli kończący się sezon to chyba lepszy moment do złapania okazji niż lipiec?

Pod koniec sierpnia, we wrześniu większość firm prezentuje modele na przyszły sezon, wtedy tegoroczny sprzęt trafia na wyprzedaże. Oczywiście latawce używane też tracą wtedy na wartości.

Awatar użytkownika
Zapp Brannigan

Post17 lip 2010, 14:49

jedi1 pisze:Przy takim budżecie to ja bym jednak w latawiec dał trochę więcej, co by nie latać na jakimś antyku.

Dzięki za pomoc... to ważna informacja

sconio

Post17 lip 2010, 17:31

czesc , jestem nowy kitesurfing podoba mi sie mega , w tym roku przymierzam sie do kursow iko 1i 2 i chcialbym pod koniec sezonu kupic jakis wlasny caly sprzet do 3000zl 75kg i 178 moglibyscie poradzic jakis sklep czy konkretne latawce bo z tego co czytalem jest cala masa latawcow o roznych ksztaltach wiec jaki powinienm kupic jak cos[/i][/i]? ;/ pozatym nie wiem czy da rade w tym budrzecie kupic UZYWANA deske i nowy latawiec podkoniec sezonu ?Aaa i nie chce sprzetu ktory od razu musial bym wymieniac.. wole sie chwile pomeczyc.. pozatym szybko sie ucze;d
Ostatnio zmieniony 17 lip 2010, 19:31 przez sconio, łącznie zmieniany 4 razy.

klonczyslawek

Post17 lip 2010, 18:00

Witam czy przy mojej wadze 50kg wystarczy mi latawiec SLE Shockwave 7m2 ?

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post17 lip 2010, 18:32

sconio pisze:..... sprzet do 3000zl.... pozatym nie wiem czy da rade w tym budrzecie kupic uzywana deske i nowy latawiec...

Obawiam się że nie starczy ci na nowy latawiec, o desce nie wspomnę, ale już w używanych w dobrym stanie za taką kwotę można przebierać.

katarinka

Post17 lip 2010, 22:44

Halo :)
Jako, że to mój pierwszy raz na forum, pragnę wszystkich powitać :)
Swoją przygodę z kitem zaczęłam w 2008 roku. W zeszłe wakacje miałam intensywny kurs kite
i zrobiłam praktycznie IKO3 ale bez skoków, zdążyłam jedynie zwroty przećwiczyć.
W tym roku zabieram się do zakupu sprzętu ale im więcej o tym wszystkim czytam, tym bardziej miesza mi się w głowie :)
Pływałam na 3 czy 4 typach latawców, jednak (z tego co mi się wydaje) Ozone najbardziej przypadł mi do gustu :)
Tylko nie mam zielonego pojęcia czym one wszystkie się różnią: Ozone Instinct, Edge itp.
Znalazłam coś takiego na allegro:
http://allegro.pl/item1120934527_latawi ... _2009.html
Myślicie, że jest to latawiec dla mnie? Waże zaledwie 50kg ale pływałam na latawcach od 7.5m do 13m ( jak słabo wiało).
I od razu chcialabym o deche zapytać :) 130 pare cm będzie ok? Czy jednak krótsza?

Wiem, ze już pewnie macie dosć tych samych pytań ale będę wdzięczna za jakąś poradę

Pozdrawiam gorąco :)

Awatar użytkownika
arczito
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Slingshot Octane
Kontaktowanie:

Post18 lip 2010, 01:02

katarinka pisze:Halo :)
Jako, że to mój pierwszy raz na forum, pragnę wszystkich powitać :)
Swoją przygodę z kitem zaczęłam w 2008 roku. W zeszłe wakacje miałam intensywny kurs kite
i zrobiłam praktycznie IKO3 ale bez skoków, zdążyłam jedynie zwroty przećwiczyć.
W tym roku zabieram się do zakupu sprzętu ale im więcej o tym wszystkim czytam, tym bardziej miesza mi się w głowie :)
Pływałam na 3 czy 4 typach latawców, jednak (z tego co mi się wydaje) Ozone najbardziej przypadł mi do gustu :)
Tylko nie mam zielonego pojęcia czym one wszystkie się różnią: Ozone Instinct, Edge itp.
Znalazłam coś takiego na allegro:
http://allegro.pl/item1120934527_latawi ... _2009.html
Myślicie, że jest to latawiec dla mnie? Waże zaledwie 50kg ale pływałam na latawcach od 7.5m do 13m ( jak słabo wiało).
I od razu chcialabym o deche zapytać :) 130 pare cm będzie ok? Czy jednak krótsza?

Wiem, ze już pewnie macie dosć tych samych pytań ale będę wdzięczna za jakąś poradę

Pozdrawiam gorąco :)

hej,

wyjadaczem tutaj nie jestem, ale sugerujac sie tym, ze sam jako optymalny latawiec wybralem 11 przy 100kg wagi, to dla Ciebie 8 to max moim zdaniem.

On The Edge
Kontaktowanie:

Post18 lip 2010, 14:59

Hej,
jestem początkująca i będę wdzięczna za poradę w sprawie sprzętu. mam 170cm i ważę 58kg. mam już deskę, którą dostałam w prezencie, Jimmy Lewis Super Model 130cm. mam nadzieję, że nie będzie dla mnie za duża? Przymierzam się też do latawca, myślałam na początek o 9. Nastawiam się na pływanie za granicą, ale też weekendowo w Polsce. Jakieś sugestie, co do rodzaju i rozmiaru latawca?
Z góry wielkie dzięki!
Ania

Awatar użytkownika
fokus123
Deska: SU-2
Latawiec: Core
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post19 lip 2010, 11:20

On The Edge pisze:Hej,
jestem początkująca i będę wdzięczna za poradę w sprawie sprzętu. mam 170cm i ważę 58kg. mam już deskę, którą dostałam w prezencie, Jimmy Lewis Super Model 130cm. mam nadzieję, że nie będzie dla mnie za duża? Przymierzam się też do latawca, myślałam na początek o 9. Nastawiam się na pływanie za granicą, ale też weekendowo w Polsce. Jakieś sugestie, co do rodzaju i rozmiaru latawca?
Z góry wielkie dzięki!
Ania

Ja ważę 60 kg i mam 9m Core Riot więc myślę że jak podstawowy kajt powinno być dla ciebie oki. Do tego później dokup sobie 7m na mocne wiatry i będzie spoko

On The Edge
Kontaktowanie:

Post19 lip 2010, 12:03

fokus123 pisze:
On The Edge pisze:Hej,
Z góry wielkie dzięki!
Ania

Ja ważę 60 kg i mam 9m Core Riot więc myślę że jak podstawowy kajt powinno być dla ciebie oki. Do tego później dokup sobie 7m na mocne wiatry i będzie spoko

no tak wlasnie myslalam:) A deska jest ok? Jakis konkretny rodzaj latawca polecacie?

Awatar użytkownika
fokus123
Deska: SU-2
Latawiec: Core
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post19 lip 2010, 12:06

Co do deski to ja miałem nawet 125 cm ale teraz przesiadłem się na 130 bo miałem okazję :) Jak masz już deskę to nie zmieniaj

pumba
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post19 lip 2010, 18:04

Siema wszystkim,
postanowiłem zakupic swój pierwszy zestaw do kitea. Na spocie jest masę osób od których mogę się pouczyc, więc uderzam już z grubej rury.
poczytałem trochę o kiteach ale niestety jestem w kropce na co się zdecydowac, OCZYWISCIE budżet jest ograniczony :].
trochę szperałem i zastanawiam się nad dwoma kompletami ale w sumie cenowo lepszy jest zestaw NAISHA.
od strony kitea tej firmy za bardzo nie znam, w sumie od strony ws to na wskroś od kilku lat :) i raczej cały sprzęt w miarę trzymał poziom.
poradźcie proszę czy zestaw:
torch 10,0
SHIFT SYSTEM 24M/19-21 BAR
thorn 134
jest ok na początek??? czy torch to latawiec typu BOW? moja waga 84kg
cena za wszystko 2600, komplet nowy rocznik 2009.
może macie jakieś zestawy w podobnych cenach ale lepsze jakościowo?
z góry dzięki

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post19 lip 2010, 18:47

pumba pisze:...jest ok na początek??? czy torch to latawiec typu BOW?

Freestyle'owe C na początek niewskazane.

Wróć do „Pierwsze Kroki”