PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
sconio

Post22 lip 2010, 11:51

a jak planuje kupic sprzet w tym roku pod koniec sezonu bo wtedy najtaniej ? ale planuje w pryszlym roku najpierw pojechac na tyg na oboz a potem juz z sam zostac z tym sprzetem ktory teraz kupie to zle ?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 12:15

sconio pisze:a jak planuje kupic sprzet w tym roku pod koniec sezonu bo wtedy najtaniej ? ale planuje w pryszlym roku najpierw pojechac na tyg na oboz a potem juz z sam zostac z tym sprzetem ktory teraz kupie to zle ?

Źle nie jest, ale to może się nie opłacać.

1) Sprzęt używany tanieje wraz z upływem czasu, czyli za rok w kwietniu/maju jest spora szansa, że kupisz coś taniej niż teraz we wrześniu
2) Pieniądze nie leżą na koncie ;)

Jeśli chcesz jednak kupić sprzęt nowy na wyprzedaży czy też potestowy, to prawdopodobnie wrzesień będzie najlepszym okresem do tego. Chociaż część sklepów wyprzedaże robi jeszcze nawet zimą

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 15:04

sconio pisze:a jak planuje kupic sprzet w tym roku pod koniec sezonu bo wtedy najtaniej ? ale planuje w pryszlym roku najpierw pojechac na tyg na oboz a potem juz z sam zostac z tym sprzetem ktory teraz kupie to zle ?

króko: NAJPIERW szkolenie (kurs / obóz)
PÓŻNIEJ zakupy :idea:

z BARDZO wielu powodów :idea:

główny jest taki , że "tanio" kupisz to - co ktoś CHCE Tobie sprzedać, a nie to czego potrzebujesz jak nie będziesz miał zielonego pojęcia o tym..

zdr

max_wwy
Deska: jeszcze nie ma
Latawiec: jeszcze nie ma

Post22 lip 2010, 17:13

Witam!
Za rok chciałbym zrobić kurs kite. Chciałbym już część sprzętu kupić. Co mógłbym kupić już teraz, przed kursem, czego nie muszę przymierzać na allegro lub innym ebayu?
Ważę 50kg, ale mam 14lat i moja waga wzrasta. Jakie firmy latawców i desek są najlepsze? Jakie mi proponujecie kupić po kursie? Chcę kupić jeden latawiec od razu po kursie i drugi po roku lub po 2 latach.
Proszę o odpowiedź doświadczonych kitesurferów, którzy przetestowali już kilka sprzętów.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 17:15

max_wwy pisze:Witam!
Za rok chciałbym zrobić kurs kite. Chciałbym już część sprzętu kupić. Co mógłbym kupić już teraz, przed kursem, czego nie muszę przymierzać na allegro lub innym ebayu?
Ważę 50kg, ale mam 14lat i moja waga wzrasta. Jakie firmy latawców i desek są najlepsze? Jakie mi proponujecie kupić po kursie? Chcę kupić jeden latawiec od razu po kursie i drugi po roku lub po 2 latach.
Proszę o odpowiedź doświadczonych kitesurferów, którzy przetestowali już kilka sprzętów.

Patrz post wyżej.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 17:18

to za rok kupuj i zadawaj pytania, a wcześniej poczytaj trochę forum, chociażby ten watek :idea: :idea: :idea: , a nie klepiesz podobne pytania po raz tysięczny :? :? :?

max_wwy
Deska: jeszcze nie ma
Latawiec: jeszcze nie ma

Post22 lip 2010, 17:29

Nomercy pisze:to za rok kupuj i zadawaj pytania, a wcześniej poczytaj trochę forum, chociażby ten watek :idea: :idea: :idea: , a nie klepiesz podobne pytania po raz tysięczny :? :? :?

Patrzyłem i na moją wagę nic nie było napisane, więc sam najpierw spójrz!

Nomercy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 17:37

najpierw kolego trochę kultury, bo to nie jest miejsce na gówniarzerskie pyskówki, typowe dla twojego wieku :doh: :doh: :doh: :doh:
skoro jestes nowy na forum.

I trochę pokory, dla tego sportu, bo juz niejeden byl taki jak ty, który chcial szybko zaczac, ale jeszcze szybciej skonczyl przygode z ta dyscyplina.

Awatar użytkownika
arczito
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Slingshot Octane
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 18:18

na temat kultury i aroganckiego odpisywania proponowalbym "wyjadaczom" tego forum sie nie wypowiadac. skoro nie macie na tyle cierpliwosci aby ze zrozumieniem wytlumaczyc nowej osobie to o co zapyta, to po prostu nie odpisuj... skoro czlowiek o cos pyta tu, to pewnie przeczytal kilka postow i uznal, ze akurat tu warto spytac o rade bardzej doswiadczonego bo dalej nie ma odpowiedzi na swoje pytanie. nikt wam nie nakazuje odpisywac na kazdy post, cos ci nie pasuje w czyims poscie to go olej i tyle.

Awatar użytkownika
arczito
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 18:24

druga sprawa- nie widze nic w poscie mlodego forumowicza co moglo by wskazac na brak pokory dla tego sportu o ktorej tak oburzenie piszesz... starasz sie pisac pouczajaco nie trafiajac z oskarzeniami. mlody wiek nie ma tutaj nic do tego. poza tym malolacko sprowokowales go do takiej odpowiedzi- pomijajac fakt ze mlody ma racje... nic nie ma na temat tego czego on szuka...

Awatar użytkownika
arczito
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 18:28

poza tym nie jest to strona FAQ, tylko forum- roznica miedzy tymi rzeczami polega na tym, ze na faqu piszesz najczesciej zadawane pytanie i udzielasz maksymalnie wyczerpujacej odpowiedzi a na forum piszesz ile chcesz- bo w koncu od tego jest forum- prawda? wyprzedajac twoja odpowiedz, nie naskakuje tutaj na ciebie, tylko przypomniala mi sie reakcja "wielkich tutejszych glow" na kilka innych pytan, w tym nawet mojego.

Awatar użytkownika
konop
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post22 lip 2010, 18:36

A może tak poluzować kołnierzyk, lub to co tak uciska, i się wyluzować co?

(a gościu nadal czeka na odpowiedz :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 20:06

max_wwy pisze:Witam!

Hej Max,

praktycznie rzecz biorąc chyba najlepszą opcją dla Ciebie jest poczekać. Tak jak zauważyłeś Twoja waga wzrasta a zdecydowaną większość sprzętu kite dobierasz do wagi tj zarówno wielkość kite i deski jak i "banałów" jak trapez czy pianka... Jeśli masz już odłożoną kasę zrobisz lepiej jak kupisz za nią kurs w tym roku i przekonasz się czy kite to zajawka dla Ciebie. Ponadto na kursie stanie się jasne w jaki sposób dobierać sprzęt, na co powinieneś zwrócić uwagę a jeśli dodatkowo trafisz do porządnej szkoły kite będziesz miał możliwość osobiście potestować kilka różnych modeli desek i latawców. Sprzętu jest w bród - zdążysz go kupić zawsze a w dodatku za rok pojawią się nowe, jeszcze lepsze ;) modele.

ALOHA!!!!

ps - przy okazji Konop - kiedy wpadniecie ponownie nad Śniardwy??

Awatar użytkownika
konop
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post22 lip 2010, 20:18

peg pisze:ps - przy okazji Konop - kiedy wpadniecie ponownie nad Śniardwy??

Jak tylko załatwicie jakiś wiatr :)

Jak powieje w wekenda to pewnie będziemy. Miło, że tęsknicie :)

Nomercy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2010, 21:54

Arczito, jak zareagujesz na tekst z cyklu:

-przeczytaj, bo jest
-sam sobie przeczytaj, bo nie ma :? :? :?

no stary, ok, jest to forum i jak każde forum ma opcje "szukaj"

wystarczy wpisać "50kg" i wyskoczy cala litania.
Jakby chociaż 20% początkujących robiło w ten sposób to ten watek nie miałby 138 stron tylko 60.

Ponadto, w dziale Pierwsze kroki jak wól jest przyklejony temat :

Zanim Zapytasz - Użyj opcji SZUKAJ!
viewtopic.php?f=15&t=14384

wiec jak to mam dogłębniej wytłumaczyć???

Lenistwo? Analfabetyzm? Ślepota?

Czy tak ciężko dostosować się do zasad panujących na forum?

BTW sorry za OT :pray: :pray: :pray: :pray: :pray:
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, 22:15 przez Nomercy, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pierwsze Kroki”