Trudne początki

Forum dla początkujących
Quazi

Post27 lip 2012, 09:49

Wczoraj wróciłem z Chałup gdzie pierwszy raz wsiadłem na kite'a (IKO I + II, niestety miałem ogromnego pecha i wiało tylko przez 2 dni, więc po 4,5h musiałem skończyć. Udało mi się nauczyć startować z dechą) i chciałbym podzielić się spostrzeżeniem, które przyda się wszystkim początkującym, którzy jeździli wcześniej na snowboardzie.

Kajta na lądzie ogarnąłem momentalnie, całe sterowanie i safety, więc szybko wskoczyłem do wody. Sterowanie normalnym latawcem i body dragi też poszły szybko, więc drugiego dnia wskoczyłem już na deskę. I tu zaczyna się problem. Na śnieżnej desce jeżdzę od paru dobrych lat i instruktor po paru moich glebach bezbłędnie to zauważył. Okazało się, że instynktownie próbuję przekręcić deskę na regulara (lewa noga z przodu) bo tak jeżdzę na snowboardzie, a jak wiadomo, na kajcie trzeba pływać regular i goofy. Raz nawet zrobiłem przypadkowego switcha, który oczywiście skończył się kąpielą.

Na szczęście intruktor był mega ogarnięty i kazał mi robić steady pulle. Dzięki tym niepełnym startom w 10 minut przyzwyczaiłem się do pływania na drugą nogę i bez problemu udało mi się wystartować i płynąć.

Zatem jeśli macie problem z odruchowym przekręcaniem się na naturalną nogę, steady pull jest świetnym rozwiązaniem.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post27 lip 2012, 23:52

Swietnie opisane :thumb: :thumb: :thumb:

to teraz to samo tylko moze po polsku :roll: :roll: :roll: :roll:

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post29 lip 2012, 12:09

Na kite pojecie regular i goofe nie istnieje,
a dobry snowboardzista po dobrych kilku latach
ogarnia jazde na obydwie nogi ;-)

Pozdro...

Gasparzinho
Deska: North gonzalez
Latawiec: speed3 15, Gin Nazca 10

Post29 lip 2012, 12:37

Nawet kiepski snowbordzista moze ogarniac szybko jazde na 2 nogi jesli zaczyna od kajta hehehe :)

Wróć do „Pierwsze Kroki”