PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2013, 00:14

honyszkekojok pisze:Aha rozumiem, czyli latać będzie tylko, że trwałość może być nieco gorsza :D Znalazłem taką deskę na allegro - http://allegro.pl/deska-kite-naish-thor ... 35556.html . Będzie w porządku przy mojej wadze?

Cześć,

deska rozmiarowo dobra, według mnie generalnie model nienajlepszy, a już zwłaszcza dla początkującego (za twarda), za podobne pieniądze znajdziesz na przykład Nobile NBL używaną czy zeszłosezonową, a i nawet nową za niewiele więcej ;)
Deska świetna na początek, a i na dłużej wystarczy... Jak już będziesz wiedział czego chciał to sprzedasz, a deski tak szybko nie tracą na wartości. :idea:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
arkus

Post27 kwie 2013, 17:25

Witam i o poradę pytam!

Jestem mocno początkujący i szukam sprzętu do szlifowania umiejętności po kursie iko 1+2. Moja waga 105 kg, wytypowałem wstępnie kilka latawcow i proszę o opinie:

http://allegro.pl/latawiec-best-waroo-1 ... 63928.html

http://allegro.pl/kite-f-one-bandit-iii ... 92157.html

http://allegro.pl/north-rebel-14-m2-kom ... 37402.html

viewtopic.php?f=2&t=49455

Ta ostatnia latawka to chyba absolutny max na jaki mnie stać za komplet (latawiec i bar) choć nie ukrywam ze wolałbym wydac na początku jak najmniej. Waham się pomiedzy Big Foot 137x43 a 140x45, jeśli w miarę w tym sezonie ogarnę czy nie bedę musiał tej drugiej zmieniać na mniejszą? Pływanie w tym roku tylko i wyłącznie półwysep (około 3 tygodni), być moze jakiś wyjazd do Egiptu jesienią.

Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2013, 17:40

arkus pisze:viewtopic.php?f=2&t=49455

Ta ostatnia latawka to chyba absolutny max na jaki mnie stać za komplet (latawiec i bar) .

ta ostania KAhoona to rewelacja cenowa, jak za komplet zwłaszcza że jest w stanie jak nowa - znam ten zestaw :hand:

ale do Twojej wagi jest po prostu ZA MAŁA :idea: 13-14 m trza by optymalnie

To waroo jst OK, al nie jest zbyt tanie jak na ten rocznik, nawet jeśli stan jest dobry - bo JEST BEZ BARU :idea:

za bar bedziesz musiałszarpnąć kolejne minimum sześć stówek..

mamy w WAKE.PL jedną ostatnią sztukę BEST Kahoona 2012 - więc rok młodsza od tamtej 11,5
komplet z barem 2012 może zejść za 2650 minimum..

peace

honyszkekojok

Post27 kwie 2013, 18:50

Jeszcze jedno pytanko z innej beczki. Co w ogóle sądzicie o kupnie latawca ze szkółki? Bo bardzo kusi mnie ten Vector, ale wiadomo że zaliczyl paredziesiąt jak nie więcej solidnych dzwonów o wodę :mrgreen: warto się w to pchać, czy lepiej poszukać czegoś używanego przez jednego człowieka?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, 03:44 przez honyszkekojok, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2013, 21:47

honyszkekojok pisze:Jeszcze jedno pytanko z innej beczki. Co w ogóle sądzicie o kupnie latawca ze szkółki? Bo bardzo kusi mnie ten Vestor, ale wiadomo że zaliczyl paredziesiąt jak nie więcej solidnych dzwonów o wodę :mrgreen: warto się w to pchać, czy lepiej poszukać czegoś używanego przez jednego człowieka?

prywatne od niejednego "człowieka" mają po kilkadziesiąt "dzwonów o wodę" ale DZIENNIE :idea:
a co do Vestora - to Ci nie pomogę, bo w ogóle nie znam takiego latawca :wink: ..nie sprawdzałem, ale Google chyba też nie zna :roll:

ja sądzę, że miewamy w Szkole TAKIE egzemplarze -że jakby je złożyć i wsadzić do worka - montując "styropiany" na wentylach - pomyślałbyś, że to nowe ..
miewamy też rzecz jasna - używane mocniej - ale te schodzą za 1/4 ceny.. i kupując, trudno się spodziewać by były to modele 2014 prosto z fabryki..

peace

honyszkekojok

Post28 kwie 2013, 03:36

Literówka, chodziło oczywiście o Cabrinhe Vector, którego pewnie znasz :mrgreen: mam nadzieje, że własciciele szkółek nie odebrali tego za bardzo osobiście, po prostu wydając 2-3 pensje na sprzęt na swoje zajawki, wolę się 3 razy zapytać zanim podejmę jakąś decyzję. Nadgorliwość się wtedy ujawnia we mnie ze zdzwojoną siłą.

Pozdrawiam

Onetwo

Post28 kwie 2013, 16:27

Cześć wszystkim :)
To i ja chciałbym się poradzić Was i wysłuchać opinni odnośnie dobrania sprzętu.
Sprzęt będzie dla osoby waga 90 kilo wzrost 188 przy desce 137/43 su. Chodzi głównie o odpowiedni dobór latawców dla osoby średniozaawansowanej po IKO 1+2 pływam lewo, prawo, zwroty - chcę zabrać się za skoki i progres wszelaki :)
Tutaj pojawiają się wątpliwości jakiego dokonać wyboru odnośnie setu na warunki głownie hel zatoka, może kiedyś morze i czasami jezioro, ale zdecydowanie warunki na zatoce głownie.
Jak wiadomo wybór będzie między setem 9 i 12 CZY 10 i 13/13,5 w co bardziej celować biorąc pod uwagę jednak wagę 90 kilo a czasami nawet 93 :) i biorąc pod uwagę deskę :)
Sporo osób mówi, że mają tą samą wagę czyli 90 a nawet 95 i pływają na 9 i 12 i, że nie warto brać większych już bo mulą itp. Wiadomo tylko teraz pytanie do znawców czy jednak ta 12 to nie będzie mało na słabe warunki wiatrowe czy tam średnie.
Też nawet byłbym bardziej skłonny do 12 i w ogóle, tylko teraz pytanie jeśli 12 to z modeli z roku 2009 do 2012 co polecacie. Nie interesują mnie nówki z 2013 bo wiadomo 6k to cena duża :) szukam czegoś do max z barem 3k a najlepiej między 2-2,5k komplet 12 lub 13. Potem dojdzie mniejszy latawiec, ale na razie chcę szybko kupić rozmiar na średnie warunki, żeby zacząć sezon. Tak więc proszę o Wasze pomocne info, opinie itp. Najlepiej osoby która ma podobne warunki fizyczne - i na czym pływa co poleca przy jakim wietrze itp :D Będę bardzo za takie informację wdzięczny. Co do modeli to pewnie coś z dobrym dolnym zakresem, żeby miało moc i dawało rade co polecacie bo jak wiadomo jest dużo latawek i jedne latają a inne chciałyby a nie mogą :D W takiej cenie jakie marki modele z dobrą mocą i czy 12 czy 13
Dzięki

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post28 kwie 2013, 18:53

Onetwo pisze:Cześć wszystkim :)
To i ja chciałbym się poradzić Was i wysłuchać opinni odnośnie dobrania sprzętu.
Sprzęt będzie dla osoby waga 90 kilo wzrost 188 przy desce 137/43 su. Chodzi głównie o odpowiedni dobór latawców dla osoby średniozaawansowanej po IKO 1+2 pływam lewo, prawo, zwroty - chcę zabrać się za skoki i progres wszelaki :)

Hej,

ja przy podobnej wadze do Twojej (obecnie nieco ponad 90 kg) pływam na 13m i 9m, desce 137x42 i jest idealnie. 13 jest świetna przy słabym wietrze, dużo lepsza niż 12 (ostatnio pożyczyłem na wodzie od kumpla Cabrinhę SB 12 a on wziął moją Cabrinhę CB 13 i co prawda jego latawiec był dużo żwawszy od mojego, szybciej reagował na ruchy barem i chodził po oknie wiatrowym, ale co z tego, jak przy chwilowo granicznym wietrze i mojej masie musiałem się nawachlować latawcem, a i tak traciłem wysokość... Po 15 min przesiadłem się z powrotem na mojego CB i bez problemu halsowałem się pod wiatr, i miałem jeszcze sporo mocy w zapasie. Akurat SB (Switchbalde) to stosunkowo zwrotny latawiec przy swojej wielkości a CB (Crossbow) to typowa lokomotywa, ale ma największy w Cabrinhi zakres wiatrowy i kosmiczny hangtime, którego się póki co momentami aż trochę boję, hehe :wink: Także co do dużych rozmiarów, to przede wszystkim musiałbyś sobie odpowiedzieć na pytanie w jakich warunkach chcesz pływać, czy często będziesz pływał przy słabym wietrze, czy potrzebujesz żwawszego latawca z zacięciem fresstyle czy bardziej czegoś do freeride z większym zakresem i sporym hangtimem (tak jak np. mój CB). Co do ceny, to jak dobrze poszukasz i się trochę potargujesz, to spokojnie za te 2-2,5 k znajdziesz latawkę z 2010-11 z barem w dobrym stanie (ja niedawno kupiłem modele z 2010 i 2011 za ok 2 tys. każdy w pełnym zestawie i bdb stanie), także da się :thumb:

Pozdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2013, 21:27

Onetwo pisze:.. i czy 12 czy 13
Dzięki

9 i 13 :idea:

13,5 BEST KAhoona 2012 - 2200 pln
+ bar 2012 600 pln

peacece

honyszkekojok

Post30 kwie 2013, 13:02

Witam ponownie,

Co sądzicie o tej desce na początek i trochę (sporo) dłużej (waga 70 kg) ? http://www.kite24.pl/product_info.php?c ... cts_id=471 . Wiem, że zdania na forum o "sudwach" są podzielone, i niejedna batalia była w tym temacie toczona. Ale zależy mi na konkretnej odpowiedzi dlaczego nie albo dlaczego tak. Szukałem nobile, ale w budżecie do max 1100 to ciężko nawet coś używanego znaleść.

Pozdrawiam

loer
Deska: NHP
Latawiec: Fuel, Razor
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post01 maja 2013, 07:33

kolega uczacy sie, waga 90-95 kg ma crossbowa 11m tylko rozwazam : nbl 142, nhp 140 xtr, proseries 140, 50/50 140. Sklaniam sie ku nbl 142 zeby poprawic mu dol. co myslicie

streetracer
Deska: Duotone Select/Whip SLS/FREE
Latawiec: Rebel 9/11/13, NeoSLS 10/12
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post01 maja 2013, 15:21

Nowy sprzęt opływany.

Kupiłem dwa SlingShoty RPM 14 i 10 oraz deskę SU-2 BigFoot 140x45 .

Od niedzieli w Chałupach :-) na majówce. W poniedziałek i wtorek dobrze wiało i windguru nie kłamał :-) teraz ma wiać w piątek dość mocno z północy tj. pływanie w Pucku.

RPM 14 opływana i jest to genialny latawiec, przy mojej wadze i umiejętnościach B-) dawałem ze spokojem radę, jest moc i dużo wybacza, halsy w prawo i lewo, dwa dni z własnym sprzętem i czuję duży progres. Jest moc na latawcu a na barze panuje spokój. Deska też bardzo fajna, elegancko się na niej pływało :-)

Jeśli ktoś szuka sprzętu to ze swojej strony szczerze mogę polecić SS RPM i deskę SU-2.

http://instagram.com/p/YsH0obEtK3/

Do następnego weekendu tj. Boże Ciało jeszcze zrzuce trochę kg i będzie w ogóle super (waga na dziś gdzie RPM 14 spokojnie dawał radę 130). Widziałem paru na gastrach 16 i coś z 17 też latało.

A i pozdrowienia dla kolegi kitesurfera co w poniedziałek na wysokości Chałupy 6 wleciał we mnie latawcem :-) na szczęście udało się rozplątać linki na wodzie i RPM po chwili znów był w powietrzu :-)

Pozdro z Chałup

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post01 maja 2013, 16:22

loer pisze:kolega uczacy sie, waga 90-95 kg ma crossbowa 11m tylko rozwazam : nbl 142, nhp 140 xtr, proseries 140, 50/50 140. Sklaniam sie ku nbl 142 zeby poprawic mu dol. co myslicie

będzie OK :thumb:

jakby co - mamy 1 szt NOWĄ NBL 142cm

Obrazek

sam blat 1000 pln - z używanymi IFSami (strapy + padsy) i finami 1200 pln

Obrazek

peace

suburban kite
Deska: Czarna jak węgiel
Latawiec: Rhino 2005
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post01 maja 2013, 17:33

Ziomek?
Wstaw gdzieś historię marki Best.
Jak tak myślę o markach kite to, to chyba jedyny brend z taką ciekawą historia której absolutnie nie powinien się wstydzić. Ja osobiście nowych bestów nie znam za dobrze a na starych mi się pływało średnio ale tą wypowiedzią absolutnie nie chce zaszkodzić tej marce a raczej jej pomóc w sumie bezinteresownie...

Chodzi mi o to że jak się tworzył best to zaczął od tego że miała to być tania marka - tania ale dobra. Pamiętam promocje kup dwa kajty a 3ci dostaniesz za darmo haha!, śmieszyło mnie to wtedy ale miało na celu udostępnienie sportu mniej zamożnym - doceniam ta szlachetność. Grafiki w zasadzie nie było wcale... Teraz oczywiście się wiele pozmieniało ale czy jakakolwiek inna firma zaczęła w ten sposób? - zróbmy coś taniego i dobrego? Raczej wszyscy walą ostro kolorowe szajsy z Chin itp. za 4tyś mówiąc że są drogie bo są super :)
To wręcz była taka misja tego besta - tanie dobre kajty, jak to się pozmieniało/rozwinęło? Masz jakiś film zbiorczy o tym albo coś?

Ja jestem wierny NorthKiteboarding ze względu na to że SUBIEKTYWNIE oczywiście uważam ich bary za najlepsze. Ale ogólnie ceny wszystkich kiteów nie zależnie od brendu uważam za bardzo, bardzo mocno napompowane zdjęciami pięknych kobiet na plaży z kajtem (reklamą)...

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post01 maja 2013, 17:36

suburban kite pisze:.. jak to się pozmieniało/rozwinęło? Masz jakiś film zbiorczy o tym albo coś?
...

nie mam żadnego filmu zbiorczego - jedynie we własnej głowie mam historię BESTa od samego początku firmy

co do barów - chętnie porównam nowego NORTH'a - bo BEST w tym zakresie bynajmniej nie ma się czego wstydzić od 2012 roku :thumb:

peace

Wróć do „Pierwsze Kroki”