PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2008, 11:43

K4R0LINA pisze:mam zamiar zacząć przygodę z kite'm od zakupienia sprzętu ...

to "polecam" rarytasy z Allegro po pińcet..
tam nie ma możliwości dodawania komentarzy - więc każda sztruclina czy to w romiarze 19,5m2 czy model 2001 jest "najlepsza"

a jak już się znudzisz po 3 latach zmagań
polecam KTÓRĄKOLWIEK :idea: Szkołę - będzie lepsza niż żadna..

pozdrawiam i powodzenia :idea:

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post22 lip 2008, 16:21

Ziomek. pisze:

tam nie ma możliwości dodawania komentarzy - więc każda sztruclina czy to w romiarze 19,5m2 czy model 2001 jest "najlepsza"

to już nie można korzystać z pomocy innych kitesurferów tylko od razu trzeba płacić instruktorom?? kogo jak kogo ale ciebie miałam raczej za pasjonate a nie typowego komercjaliste... ale mylić się jest rzeczą ludzką !. nie chcesz to nie pomagaj i nie ironizuj !.

pozdrawiam i czekam na kogoś może bardziej życzliwego

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post22 lip 2008, 17:08

K4R0LINA pisze:to już nie można korzystać z pomocy innych kitesurferów tylko od razu trzeba płacić instruktorom?

Jasne, że można-baaa...nawet trzeba,ale czy oczekujesz, ze ktos z plywających już osób będzie uczył Cię od podstaw? Wszyscy (w większości) chętnie sobie pomagają, ale zazwyczaj na poźniejszym etapie, kiedy szlifujesz elementy które poznałaś/ których nauczyłaś się na kursie. Początki to łączka, kilkugodzinne stanie w wodzie etc. Potem łykniesz wiedzy na tyle, by wiedzieć o co pytać, co chciałabyś podszkolić, z czym masz problemy etc (spojrz na wątek o ostrzeniu). Gwarantuję Ci, że na 100% każdy na spotcie powie CI, doradzi...jak zmienić pozycję, co robisz żle etc...,ale zanim narodzą sie jakiekolwiek wątpliwości (kiteowe) to naprawdę musisz ogarnąć podstawy.
Jestem przekonany, że i Ziomek i ekipa Z wake.pl też chętnie odpowiedzieliby Ci na jakieś pytanie, skorygowali błędy etc...nie pobierając za to opłaty, ale liczenie na to, że ktoś spędzi z Tobą godziny ucząc Cię...to chyba trochę nie fair:) moim zdaniem oczywiście...co innego przyjaciele etc.
Pasjonaci? Jasne...wolą pośmigać, gdy już zawieje...bo to ich pasja:) Chętnie doradzą (pomiędzy jednym halsem a drugim),ale...bez przesady

Teoria....hmm niewątpliwie ważna sprawa,ale jednak przemyśl kwestię CHOCIAŻBY instruktora-kogoś, kto spędzi z Tobą trochę czasu (wystarczająco dużo) i przekaże wiedze praktyczną.
Taka osoba będzie też dysponowała sprzętem, który bez obaw będziesz mogła "katować". Sprzęt jest drogi i żaden symkpatyczny kitesurfer nie przepada za tym, gdy ktoś wali nim raz o plażę, raz o wodę etc. Moim zdaniem to bardzo ważna kwestia. Znajomy uczył się u jednego z forumowiczow- nie dość, że się nauczył(i to sprawnie i szybko) to przy okazji, gdy podarł mu nowy latawiec, wszystko rozeszło się po kościach. BTW latawiec rozdarł się o fin mojej deski w okolicznościach wydawałoby się niemożliwych-a jednak...

Wspominałaś, że chcesz uczyć się na własnym sprzęcie- próbowałem-nie polecam...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
lockin
Deska: T5
Latawiec: RRD
Dostał piwko: 2 razy

Post22 lip 2008, 17:58

Witam, wybieram sie wlasnie na kurs KITE i w miedzyczasie szukam sobie sprzetu na poczatek. Czy ktos moglby powiedziec czy KITE w linku jest odpowiedni dla poczatkujacego i jaki rozmiar powinienem kupic (bede zaczynac w Irlandii - okolice Dublina) oraz jaka deske powinienem zakupic (rozmiar i moze marka). Waze 72kg przy wzroscie 189cm. Z gory dziekuje i pozdrawiam...

http://www.powerkiteshop.com/kites/slin ... esel06.htm

grzechu
Kontaktowanie:

Post22 lip 2008, 21:31

Ziomek. pisze:

Na allegro i za pińcet mozna kupic młodziutką zajebista szmate w podstawowym rozmiarze.

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post22 lip 2008, 21:33

Kuba Gdynia pisze:...co innego przyjaciele etc.

jej rozwodzimy się nie nad tym co trzeba... stronę edukacyjną mam zapewnioną i o to nie należy się martwić

prosiłam tylko o radę dotyczącą doboru sprzętu :( no i nie musi być za to wasze pińcet, na wszystko mogę dać ok 2 tyś

ponawiam więc post:
pływać mam zamiar od Gdańska aż po Hel czyli nasz Bałtyk kochany
zapewne sił swych będę także próbować w snowkiteing'u (dziewczyna z gór ze mnie;) )
da się kupić sprzęt do tych 2 rzeczy na raz? chyba wygórowane wymagania... :)

co będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem?? wołam o radę ! :)
jestem dziewczyną 55-58kg i 162cm wzrostu rzecz jasna

jaka deska zakładając że najbardziej zakręci mnie freestyle old school (doświadczenie z parapetem)??

no i trapez... w to chyba warto zainwestować bo zbyt często nie trzeba wymieniać... no i jak rozwiązać sprawę w tej kwestii odnośnie zimy i lata jakieś sugestie??

tojalukas

Post23 lip 2008, 03:37

Ziomek. pisze:
tojalukas pisze:
waga 103 kilo, wzrost 185cm
poproszę w 1 i 2 opcjach jeżeli można

opcja jednego kajta - na "wietrzną" Szkocję - 13m2

opcja dwóch - 11 i 15 m2

deska - 135-140 dł / 41-44 szer

pozdro

Ziomek jezeli mozna to poprosze Cie jeszcze o podpowiedz w sprawie latawca... na poczatek nie chce nic nowego bo szkoda bylo by go roztrzaskac na pierwszych kilku podejsciach...
mam takie 2 sztuki upatrzone i prosze o porade czy ewentualnie sie nadaja dla poczatkujacego i ktory bedzie lepszy...

Cabrinha 14 m Contra Bow 2
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... :IT&ih=004

SLINGSHOT OCTANE 14M
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... :IT&ih=010

deske zakupilem wg Twoich wytycznych.... jest to Airush Switch 138x42 2008

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 12:28

Grzechu pisze:
Na allegro i za pińcet mozna kupic młodziutką zajebista szmate w podstawowym rozmiarze.

a KONKRETNY link do oferty?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 12:30

tojalukas pisze:Ziomek jezeli mozna to poprosze Cie jeszcze o podpowiedz w sprawie latawca... na poczatek nie chce nic nowego bo szkoda bylo by go roztrzaskac na pierwszych kilku podejsciach...
mam takie 2 sztuki upatrzone i prosze o porade czy ewentualnie sie nadaja dla poczatkujacego i ktory bedzie lepszy...

na 103 kg 14tka BOW wydaje się być najlepszym wyborem
z tych obu chyba skupiłbym się na Cabrini
..jesli inne modele i firmy nie wchodzą w grę..

pozdrawiam

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 13:02

K4R0LINA pisze:co będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem?? wołam o radę ! :)

jaka deska zakładając że najbardziej zakręci mnie freestyle old school (doświadczenie z parapetem)??

Ja bym radził na początek Waroo 9 lub 11m 2006/2007 i nobile 555 2007 powiedzmy 130cm :) A jak już zaczniesz być freestyler'ką to zmienisz ;)

K4R0LINA pisze:no i trapez... w to chyba warto zainwestować bo zbyt często nie trzeba wymieniać... no i jak rozwiązać sprawę w tej kwestii odnośnie zimy i lata jakieś sugestie??

Trapez kupiłbym wygodny. Tego sie tak często nie zmienia. A jak dobrze dobierzesz rozmiar to zapniesz go tez na ciuchy :)

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 13:09

K4R0LINA pisze:
prosiłam tylko o radę dotyczącą doboru sprzętu :( no i nie musi być za to wasze pińcet, na wszystko mogę dać ok 2 tyś

co będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem?? wołam o radę ! :)

zestaw za 2tyś :?: :?: prosze bardzo :

- deska np Nobile Shinn 127 cm za 800zł :wink: [ lub inna ok 130cm]

-latawiec typu C -shape 10/11m[ z piąta linką] za ok 1000zł;...... [ za BOW/SLE 9/11m , ok 1500zł więc tu prawdopodobnie Ci braknie kasy , ale ZDECYDOWANIE polecam jednak BOW/SLE]

-.. i zostaje na trapez 200zł , nie za wiele, ale używke można w tej cenie kupić. .. i mamy 2000zł

.. a dołożysz 500zł i masz wypas w postaci bezpiecznego , komfortowego kite'a typu Bow /SLE z solidnym zakresem, który sprawi że nauka będzie przyjemniejsza, szybsza i będzie mniej bolało :arrow: [ mniej: ałaj, ojojoj :wink: ]

:hand:

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 18:10

[quote="GURU 10.5"][quote="K4R0LINA"]

dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi!

w miedzy czasie też zaczęłam się co nieco orientować w temacie i doszłam do wniosku że dla mnie chyba najlepszym rozwiązaniem byłby latawiec zamknięto komorowy (całoroczny!.) co wy na to?
jak dobiera się wielkość latawca tego typu?

czy coś takiego mogłoby mnie porwać w przestworza? co o tym myślicie?

http://www.allegro.pl/item378297022_kit ... morka.html

może lepiej coś mniejszego? ale tak żebym za szybko z tego nie wyrosła i nawet jeśli na wode bedzie za słabe to chociażby żeby na śniego było :)

Awatar użytkownika
terranborn

Post23 lip 2008, 18:24

To poczytałaś :lol:
Naprawdę nie ma co oszczędzać, bo będziesz tylko sfrustrowana i albo wydasz na lepszy sprzęt pieniądze albo zakończysz zabawę. W obu wariantach stracisz tylko pieniądze :roll: Myślę, że BOW/SLE powinien być odpowiednim dla ciebie rozwiązaniem w rozmiarze 7-9m2.
W dobrej cenie można jeszcze pewnie dostać waroo z 2007 roku.
Myślę, że sporo jest ich na rynku wtórnym ;) I nie przekroczysz aż tak strasznie budżetu.

Awatar użytkownika
K4R0LINA
Kontaktowanie:

Post23 lip 2008, 21:35

terranborn pisze:To poczytałaś :lol:
Naprawdę nie ma co oszczędzać, bo będziesz tylko sfrustrowana i albo wydasz na lepszy sprzęt pieniądze albo zakończysz zabawę. W obu wariantach stracisz tylko pieniądze :roll: Myślę, że BOW/SLE powinien być odpowiednim dla ciebie rozwiązaniem w rozmiarze 7-9m2.
W dobrej cenie można jeszcze pewnie dostać waroo z 2007 roku.
Myślę, że sporo jest ich na rynku wtórnym ;) I nie przekroczysz aż tak strasznie budżetu.

a co z tym zamknięto komorowym?

Awatar użytkownika
terranborn

Post23 lip 2008, 21:37

no troszkę za duży :)
Poza tym jest ich mało tak więc są w cenie ;)
A te tak naprawdę nadające się na wodę są dość drogie :roll:

Wróć do „Pierwsze Kroki”