PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2013, 22:10

twigg
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post26 wrz 2013, 10:12

Hej.
Jestem świeżo po kursie, pływam lewo prawo. Miejsce pływania: zatoka.
Ważę 85-88kg.

Mam obecnie starego (2009) Airusha 14m, na którym w mniej wietrzne dni staram się pracować nad techniką.

Chciałbym kupić latawiec, na którym popływałbym przy silniejszym wietrze, a który jednocześnie byłby podstawowym dla mojej dziewczyny (55kg).

Myślałem co by wejść w rodzinę Blade'ów, ale na forum niewiele o nich można znaleźć.
Podobno od 2013 poprawili bar i jest to latawiec godny uwagi. Ktoś ma z nimi doświadczenie?
Konkretnie chodzi mi o Blade Trigger 9m.
Albo może brać Cabrinha Switchblade 9m?
Oba nowe (2013) z barem można dostać < 4kPLN i max tyle chciałbym na to przeznaczyć.
Planowo, za rok, chciałbym dokupić dla mnie coś większego (12m?) i ewentualnie dla dziewczyny coś mniejszego (7m?).
Chciałbym, żeby wszystkie latawki działały na jednym barze.

Dobrze dobieram rozmiary latawców?
Który latawiec będzie dla nas odpowiedniejszy? Będziemy pływać freeride + skoki.
Nie mam też nic przeciwko innym markom/modelom - byleby się zmieścić w budżecie.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2013, 11:58

Pytanie co z tą 14 będziesz dalej robić. Jak dla mnie jak już masz 14 to 12m to trochę bliski rozmiar i za bardzo Ci się pokryją. Jak dla mnie to docelowy zestaw z tą 14m to byłoby 14-10(11)-7(8)

Na blade'ach mało kto lata stąd mało opinii.
Nie wiem też czy jest sens kupować nowe latawce na początek - za 4 tys. możesz kupić i 10m i 7m bez problemu i praktycznie każdej marki, w świetnym stanie. Posłużą jeszcze długo, a będziesz miał pełny set latawców. W razie czego mam 10m rpma na sprzedaż - info na priv :)

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post26 wrz 2013, 12:11

Na 55kg 9m powinno byc OK, jezeli chodzi o Ciebie to ten rozmiar tez powinien byc OK na silniejsze wiatry. Natomiast jezeli dokupisz 12m i 7m jak wspomniales, to bedziesz mial bardzo fajny set, ktory pokryje chyba kazde warunki wiatrowe. Jezeli zamierzasz trzymac te 14m to tak jak poprzednik pisal lepiej wybrac te 10-11m, zamiast 12 i 9. Jednak jezeli zajarales sie tym sportem to polataj troche na 14m, kup teraz 9m, a w przyszlym roku sprzedaj 14 i kup wspomniane 12 i 7. Napisales, ze chcialbys do wszystkich latawcow miec jeden bar - ja osobiscie uwazam, ze najlepiej miec bar dedykowany do danego modelu latawca, lepiej miec 3 Cabrinhy i do tego bar Cabrinha, niz np. bar Cabrinha, jeden latawiec Airush, drugi Blade, trzeci Cabrinha. Dlatego polecalbym zakup 3 latawcow jednej marki.

Co do wyboru miedzy Blade a Cabrinha: ja jednak sklonilbym sie ku wybraniu Cabrinha. Nie pisze, ze Blade Trigger to zly wybor, ma dobre opinie, faktycznie zmieniono bar w tym roku, ale onzo ma racje, malo osob na nich plywa stad malo opini, a jednak dla mnie Cabrinha Switchblade to bardziej sprawdzony latawiec, bardziej do mnie przemawia, dobra marka, sam latawiec ma wiele dobrych opini. Pozdrawiam!

twigg
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post26 wrz 2013, 15:54

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

A czy dla dziewczyny 55kg 10m to nie będzie za dużo?
Ona jest dopiero po IKO1, ale po body dragach mówiła, że dobrze ją ciągneło na 9m i że bała by się wejść na większy (a wiało wtedy max 14-15 węzłów).

Ta 14tka była tanio kupiona z przeznaczeniem na bezstresowe walenie o wodę podczas nauki.
Mimo, że jej stan okazał się być całkiem dobry (a spadła mi do tej pory może 2 razy), to docelowo wolałbym kupić coś mniejszego i nowszego na swój podstawowy latawiec - szczególnie, że z tego co mówicie 12m wystarczy na podstawowy dla mnie.

Fordon, skłoniłeś mnię trochę w strone Cabrinhy. Ta faktycznie popularna i przez to chyba nie traci tak na wartości. W razie czego nie będzie problemu ze sprzedażą.
Jednak może ktoś się jeszcze wypowie na temat Blade'ów. Zestaw Trigger z barem wychodzi dobre kilka stów taniej. A do tego bar Cabhriny chyba nie ma regulowanego rozstawu linek. Nada się ten sam do 7m i 12m?
Teraz czytam, że Cabrinha ma Auto-park. To działa tak fajnie jak jest opisane? Bo wydaje się to mega przyjemną funkcją.
Szczególnie jeśli nie szkoda by mi było wziąć tej latawki na snowkite :).

Co do używanych w bardzo dobrym stanie, to nie mam doświadczenia w sprzęcie i boję się, że czegoś nie dopatrzę przy zakupie i wtopię 2k.
Czemu w ogóle sprzedajecie takie w pełni sprawne, 1-2 sezonowe latawce? Poza oczywiście problemami z kasą / kończeniem z kitesurfingiem.

Fordon

Post26 wrz 2013, 17:12

Moze byc troche za duzo, chyba ze na slabe wiatry, zalezy tez jak operuje depowerem, jakiej deski uzywa.

Fajnie, ze myslisz o sprzedaniu tej 14-tki i zamienieniu jej na 12. Mam podobna wage co Ty, plywam na 12m i plywa sie bardzo dobrze. Sprzedajac stara 14 i kupujac nowe/nowsze 12-9-7 bedziesz mial bardzo fajny quiver.

Fajnie, ze udales naklonic sie na Cabrinha, dobre latawce, nie bedziesz zalowal. Przez to ze jest popularniejsza bedzie ja latwiej dostac jako uzywke (chyba ze chcesz kupic nowy), a potem sprzedac, z tego co zauwazylem ludzie wola kupic cos pewnego, znanego, sprawdzonego, czego jest duzo niz eksperymentowac z mniej znanymi modelami, markami. Pamietam jak sam mialem mniej popularny latawiec i duzo ciezej bylo go sprzedac, niz ten z popularniejszej marki.

A co do baru Cabrinha bez mozliwosci regulacji linek - da rade plywac na wszystkich rozmiarach, nada sie bar o jednakowej dlugosci zarowno do 7m jak i 12, zreszta z tego co kojarze to da sie ustawiac dlugosc baru tak jak w kazdym innym.

Ja polecam jednak uzywane latawce zamiast nowych na poczatek. Jest taniej, na poczatku nie zawsze do konca sie wie czego sie chce, do jakiego plywania, lepiej na poczatku zaoszczedzic troche kasy, by moc wydac ja potem na konkretny, pozadny, nowy sprzet. A czemu ludzie sprzedaja? Bo chca wymienic na nowszy, albo na inny, bo potrzebuja kasy, bo koncza ze sportem... Ja na wszystkie uzywane latawce jakie kupilem nie trafilem na zaden z "ukrytymi wadami". Obiektywnie patrzac wszystkie latawce byly w takim stanie w jakim bylyby u mnie po roku czy dwoch gdybym zakupil je jako nowe.

Rzeźnik90

Post26 wrz 2013, 23:08

Witam wszystkich bardzo serdecznie:) mam takie pytanie co do sprzetu bo dopiero zaczynam przygodę z pływaniem:) mam 90kg 178cm wzrostu. i znalazłem coś takiego na Allegro, http://allegro.pl/mega-zestaw-do-kitesu ... 92412.html prosze o rade czy opłaca sie kupić ten sprzęt? podkreślam że dopiero zaczynam, pare razy tylko sterowałem latawcem ale chce sie bardzo nauczyć pływac:) dzięki wielkie za pomoc i rady :)

Fordon

Post27 wrz 2013, 14:10

Nie polecam zaczynac nauki samemu czy z YouTube czy z internetu czy z filmow instruktazowych czy "ze szwagrem". Polecam zaczac od nauki w szkolce albo z dobrym instruktorem. Jezeli juz to samemu mozna sprobowac z malym latawcem treningowym, ale z duzym kitem zdecydowanie odradzam. Na prawde mozna zrobic krzywde nie tylko sobie ale i innym, o zniszczeniu sprzetu nie wspomne. Latawiec to tak naprawde posiadajacy bardzo duzo mocy silnik przypiety do Ciebie, przy nieodpowiednim lub nieumiejetnym operowaniu moze przeciagnac po ziemi, a podczas takich "nietypowych body drag`ow" mozna zachaczyc o rozne przeszkody lezace na ziemi jak np. kamienie, moze Cie porwac w jakas przeszkode typu krzaki, drzewo, samochod, a jezeli uczysz sie na wodzie to przeciagniecie po wodzie bedzie najmniejszym problemem, tu najgorsze jest to, ze moze Cie porwac w molo, pomost, w innych plywajacych, mozesz wleciec w ludzi znajdujacych sie na brzegu, albo po prostu latawiec moze porwac Cie w gore i wrecz ze rzucic w przyczepy kempingowe, budynki itp.

A co do sprzetu z allegro: ogolnie rzadko kupuje sie caly zestaw, najlepiej kupic osobno latawiec, osobno deske, osobno trapez. Jezeli chodzi o ten zestaw:
Latawiec ciut za maly, na Twoja wage 12m-13m
Deska za mala jak do nauki, polecam 150x45 do nauki lub 140x43 by starczylo na dluzej
Trapez jest sredniego rozmiaru (M) a Ty potrzebujesz L lub XL

Dla Ciebie ten zestaw odradzam, nie dlatego ze sprzet zly, tylko zle dobrany.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2013, 19:56 przez Fordon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post27 wrz 2013, 17:46

Fordon pisze: A co do sprzetu z allegro: ogolnie rzadko kupuje sie caly zestaw, najlepiej kupic osobno latawiec, osobno deske, osobno trapez. Jezeli chodzi o ten zestaw:
Latawiec ciut za maly, na Twoja wage 12m-13m
Deska za mala jak do nauki, polecam 150x45 do nauki lub 140x43 by starczylo na dluzej
Trapez jest sredniego rozmiaru (M) a Ty potrzebujesz L lub XL

Dla Ciebie ten zestaw odradzam, nie dlatego ze sprzet zly, tylko zle dobrany.

100 % racji

jaaack
Deska: nobile
Latawiec: ss rally rpm
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post27 wrz 2013, 19:08

Rzeźnik90 pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie:) mam takie pytanie co do sprzetu bo dopiero zaczynam przygodę z pływaniem:) mam 90kg 178cm wzrostu. i znalazłem coś takiego na Allegro, http://allegro.pl/mega-zestaw-do-kitesu ... 92412.html prosze o rade czy opłaca sie kupić ten sprzęt? podkreślam że dopiero zaczynam, pare razy tylko sterowałem latawcem ale chce sie bardzo nauczyć pływac:) dzięki wielkie za pomoc i rady :)

bardzo dobra i niedroga deska na początek

viewtopic.php?f=10&t=53306&p=391086#p391086

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2013, 13:14

twigg pisze:Co do używanych w bardzo dobrym stanie, to nie mam doświadczenia w sprzęcie i boję się, że czegoś nie dopatrzę przy zakupie i wtopię 2k.
Czemu w ogóle sprzedajecie takie w pełni sprawne, 1-2 sezonowe latawce? Poza oczywiście problemami z kasą / kończeniem z kitesurfingiem.

..jako szkoła by zachować najwyższą jakość sprzętu wymieniamy minimum raz do roku sprzęt na najnowsze aktualne modele :idea:

ostatnie sztuki 2013 i 2012 można kupić w niezłych cenach --> https://www.facebook.com/media/set/?set ... 950&type=1

peace

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2013, 01:42

twigg pisze:

Co do używanych w bardzo dobrym stanie, to nie mam doświadczenia w sprzęcie i boję się, że czegoś nie dopatrzę przy zakupie i wtopię 2k.

Bo latawce 1-2 sezonowe ze szkółek są już tak wytrzepane ze trzeba je jak najszybciej puścić w świat by choć trochę kasy z nich wyjąć. Niektórzy wbrew logice za taki sprzęt wciąż wołają sporych pieniędzy a to tylko po to by nabywca nie nabrał podejrzeń ze jest to towar marnej jakości więc proponowaną ceną zachowują pozory jakości przed nabywcą :idea:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2013, 06:49

Grzegorz KiteLife pisze:
twigg pisze:

Bo latawce 1-2 sezonowe ze szkółek są już tak wytrzepane ze trzeba je jak najszybciej puścić w świat by choć trochę kasy z nich wyjąć. Niektórzy wbrew logice za taki sprzęt wciąż wołają sporych pieniędzy a to tylko po to by nabywca nie nabrał podejrzeń ze jest to towar marnej jakości więc proponowaną ceną zachowują pozory jakości przed nabywcą :idea:

A widziałeś kiedyś latawce po 1 sezonie w szkółce?

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 paź 2013, 12:44

twigg pisze:Co do używanych w bardzo dobrym stanie, to nie mam doświadczenia w sprzęcie i boję się, że czegoś nie dopatrzę przy zakupie i wtopię 2k.
Są majętni ludzie, których stać i chcą mieć najnowszy model latawca. Oddają "stary" w rozliczeniu i biorą najnowszy bo jest. Kupiłem taki latawiec w szkółce na Helu i nie różnił się niczym od nowego z wyjątkiem braku foliowego opakowania. Można i tak trafić.

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post01 paź 2013, 15:11

twigg pisze:Czemu w ogóle sprzedajecie takie w pełni sprawne, 1-2 sezonowe latawce? Poza oczywiście problemami z kasą / kończeniem z kitesurfingiem.

a dlaczego ludzie sprzedają 2-3 letnie auta skoro będą jeździły jeszcze z 10 lat??
ja jestem zwolennikiem używek... bo szkoda mi pieniędzy na nowy... a w razie jakiegoś "przypadkowego uszkodzenia" straty finansowe nie są takie bolesne.

Wróć do „Pierwsze Kroki”