PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post17 paź 2013, 12:20

Uwazam podobnie jak przedmowcy. Kazdy z tych 3 latawcow nie jest zlym wyborem. Rebel i Bandit sa podobne, bedzie na nich latwiej na poczatku, RPM jest troche trudniejszy, ale tez dasz sobie rade no i dalej na nim "zajdziesz", bedziesz mogl na nim wiecej. Pytanie jak bedzie sie na nim plywalo Twojej drugiej polowce, bo ona jest mniej doswiadczona w plywaniu jak Ty, a z Twojego opisu wynika, ze dla niej bylby lepszy wlasnie latawiec typu Rebel, Bandit. W sumie teraz to kazdy moglby jeszcze polecac inne marki, bo jest duzo dobrych latawcow na rynku. Jest tego na prawde mnostwo i nie ma czegos takigo jak jedyny slyszny wybor, sa jedynie dobre wybory i zle wybory. A dobrych wyborow jest duzo. Pozostaja wiec test, testy, testy i jeszcze raz testy. A na chwile obecna odpowiadajac na Twoje pytanie i probujac doradzic cos sensownego: dla Ciebie RPM, dla niej Rebel albo Bandit. Tyle tylko, ze Wy chcecie 4 modele tej samej marki tak? Wiec pytanie czy nie bedzie jej za ciezko na RPM, czy nie bedzie jej troche za trudno, czy nie bedzie sie jej plywalo nieprzyjemnie, bo to moze zabic radosc z plywania i zniechecic do dalszego plywania. Jezeli nie, to RPM.

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post18 paź 2013, 12:09

Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Takie jeszcze 2 pytania dodatkowe, bary, rozumiem, ze np 24m bar jest sugerowany do mniejszych latawcow, a 27 do wiekszych? dobrze kombinuje? czyli np do Rebela 7 lepszy jest 24m?

I co do desek, chyba Jaimie jednak i poniewaz kupowac bedziemy dwie dechy, tak sobie mysle ze 136 i 133 to troche mala roznica, czy nie lepiej byloby 139 i 133. Poza tym plywajac na 139/39 (jesli dobrze pamietam) plywalo mi sie calkiem niezle.

Juz wiecej chyba nie bede trul :)

Fordon

Post18 paź 2013, 15:04

Pytaj, pytaj, od tego jest to forum. Producent do kazdego latawca podaje zalecana dlugosc linek. I ja na poczatku polecalbym sie tego trzymac i nie eksperymentowac ze zmiana dlugosci, producent podaje najbardziej optymalna dlugosc linek. Mozna skracac lub wydluzac linki, bo majac powiedzmy 25m linki mozna dokupic 2 metrowe przedluzki i tym samym uzyskac 27m linki sterujace lub kupic zestaw 20m linek, ew. samemu skrocic i latac na barze z 20m linkami. Jezeli linki beda krotsze lub dluzsze to tez da sie sterowac, ale jak pisalem wczesniej zalecalbym na poczatku trzymanie sie optymalnej/zalecanej dlugosci linek, poza tym przy zmianie dlugosci sterowanie latawcem sie tez zmienia. Ja w 15m Naish Cult mialem 20m linki, bo tak dal i zalecal producent, teraz w 12m Ozone Catalyst mam 25m linki, bo tak dal i zaleca producent, wiec to nie jest tak, ze duze latawce - dlugie linki, male - krotkie czy na odwrot. Czasami ze zmiana wielkosci kite`a producent zaleca zmiane dlugosci linek na barze, czasami jeden bar z jednakowa dlugoscia linek na wszystkie rozmiary. Sprawdz co zaleca producent.

A co do desek: na wiekszej desce lepiej sie bedzie plywalo przy slabszych wiatrach, ale te 139 ciagle nie bedzie deska slabowiatrowa. Kilka stron wczesniej byla mala dyskusja o rozmiarach desek. Ja napisalem, ze sa osoby, ktore uwazaja ze deski od okolo 140 i powyzej zamulaja, nieprzyjemnie i ciezej sie nimi manewruje, gorzej radza sobie na falach, uzytkownik Mandaro dodal, ze "na zbyt dużej desce trudno utrzymać krawędź". Ja jak widzisz plywam na drzwiach od lazienki i sobie chwale, ale musze rowniez przyznac racje osobom, ktore uwazaja to co napisalem wyzej. Ja jednak polecalbym 136. Jezeli jednak byles zadowolony i dobrze sie Tobie plywalo na 139 to bierz 139. A Twojej drugiej polowce moze 131, skoro nie chcesz by deski byly zbyt blisko jezeli chodzi o rozmiary?

gdomontee

Post23 paź 2013, 16:05

Siemanko
Posiadam do was trochę pytanek , przez to że w końcu moge sobie pozwolić na zakup sprzętu a nie jestem osobą która jest początkująca .
Rok temu siedziałem dobre 2 tygodnie na wodzie i łącznie z kursem , prawie cały czas pływałem , więc pływać umiem i jak nie zapomniałem
to zmieniać kurs też :P .
Ale przejdę do sedna :
- jaki latawiec byście polecali do kompetu , jakiej firmy i jaki rozmiar ? ? Lecz jak czytałem to pewnie 12 spokojnie by mi wystarczyła
co sądzicie o tym http://allegro.pl/nobile-nhp-12m-bar-st ... 92028.html
zaznaczam że mam już jednego BEST Nemesis NXG 10m
-Czy może być inny bar niż BESTa ? Jak tak to jaki polcecacie ?
- jaki rozmiar deski i jaką firmę :p ? Waga 80kg więc pewnie coś 135x40 , ale się nie znam :) .
Poleciałem po pełnej bandzie z pytaniami , ale chce wyciągnąć jak najwięcej , bo na prawdę zaczyna mnie to mocno jarać :P
Wielka 5 za pomo
PS . do snowkita , jakiego latawca lepiej używać , bo zdania są podzielone :/ . Komorowego czy Pompowanego ?
np ten http://allegro.pl/latawiec-rrd-vision-2 ... 99899.html i czy do niego będzie pasować bar jakiejś innej firmy ?

bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post23 paź 2013, 22:54

Fordon pisze: Jezeli jednak byles zadowolony i dobrze sie Tobie plywalo na 139 to bierz 139. A Twojej drugiej polowce moze 131, skoro nie chcesz by deski byly zbyt blisko jezeli chodzi o rozmiary?

Dobrze Ci sie pływało na 139, ale nie pływałes na 136 więc nie wiesz czy było gorzej czy lepiej ;)

Ja bym brał 139 i 133.

Aktualnie cała czołówka PKRA pływa na deskach 140 cm przy wadze nie wiekszej niz 75-80, więc nie nazywałbym desek 140 zamulaczami :)

Na to oczywiście bym nie patrzył, bo chłopaki mają inne potrzeby i buty :idea:

Fordon

Post24 paź 2013, 03:08

Ja plywam na drzwiach od lazienki i bardzo sobie chwale, po lewej mozna zobaczyc romiar. Nie uwazam, ze zamulaja, jednak jest czesc osob, ktore tak uwazaja. Osobom poczatkujacym polecam albo drzwi od lazienki, czyli duze deski typu 150x45 lub ciut mniejsze typu 140x43. Sa jednak osoby, ktore uwazaja, ze deski wieksze jak 138 zamulaja, sa niepraktyczne, nie ma zabawy i przyjemnosci w plywaniu na nich itd. itp. Zalezy od osoby. Kolega sobie chwalil 139, wiec napisalem, ze skoro chwalil 139 to niech bierze 139. Na 136, ktore ja bym polecal, nie plywal - fakt, nie wie jak bedzie sie plywac na tym rozmiarze. Ale lepiej brac sprawdzone, niz niesprawdzone. Moze bedzie lepiej, a moze bedzie gorzej. Jak lepiej - bomba, super. Jak gorzej - pieniadze wywalone w bloto i zlosc, ze sie niepotrzebnie ryzykowalo. A suma sumarum, nie sa to az takie wielkie roznice w rozmiarach. Najlepszym rozwiazaniem sa testy, testy i jeszcze raz testy, jesli jest taka mozliwosc.

Fordon

Post24 paź 2013, 03:28

Do gdomontee: nie podales jaki styl plywania Cie interesuje. Freeride, Freestyle, moze lubisz skakac, lub lubisz fale? Na Twoja wage polecalbym 10m-11m. Taki latawiec juz masz. Moim zdaniem nie ma sensu kupowac 12m, za mala roznica w stosunku do obecnego rozmiaru latawca jaki posiadasz. Jak juz to lepiej kupic mniejszy rozmiar na silniejsze wiatry. Np. polecalbym 7m-8m. Co do marki - ja na chwile obecna polecam Ozone i Cabrinha. Wczesniej polecalem Naish`a, nadal uwielbialem ta firme, ale poprzez wlasne doswiadczenia teraz bardziej preferuje wyzej wymienione firmy. Lubie te latawce, fajnie mi sie na nich plywa. Sa tez inne dobre marki. Sa zwolennicy np. North`a, sa zwolennicy np. Best`a, sa zwolennicy innych firm. Latawiec z aukcji nie jest zly, ja jednak polecalbym inne modele. Co do baru - teoretycznie prawie kazdy bar np. 4 linkowy pasuje do kazdego latawca w ustawieniu na 4 linki. Jednak ja jestem zwolennikiem bar Cabrinha do latawcow Cabrinha, bar Naish do latawcow Naish, itp. Co do deski - dla 80kg plywaka polecam cos kolo 136. Natomiast co do firmy - czesc osob chwali sobie deski SU-2, czesc Nobile... temat rzeka. Ja lubie deski Naish`a, sam na takiej plywam. I znowu musialbym wiedziec jakis styl plywania Ciebie interesuje, by moc cos wiecej napisac. Natomiast co do Snowkite: tutaj toczyla sie dyskusja: viewtopic.php?f=6&t=54513 , czesc osob ma takie zdanie, czesc inne. Kazda opinia ma uzasadnienie, zalezy od zasobnosci portfela, wymagan, wlasnych pogladow.

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post24 paź 2013, 09:09

Fordon pisze: Zalezy od osoby. Kolega sobie chwalil 139, wiec napisalem, ze skoro chwalil 139 to niech bierze 139. Na 136, ktore ja bym polecal, nie plywal - fakt, nie wie jak bedzie sie plywac na tym rozmiarze. Ale lepiej brac sprawdzone, niz niesprawdzone. Moze bedzie lepiej, a moze bedzie gorzej. Jak lepiej - bomba, super.

Dodam tylko, ze ta decha, ktora tak mi bardzo odpowiadala to Nobile 50/Fifty 2011. I szukam deski o podobnej charakterystyce. Po kilku dniach nauki sprobowalem Project 77, ale nie pamietam rozmiaru i kiepsko mi szlo. Jak juz sie czulem pewnie na wodzie, sprobowalem Nobile i bylo idealnie.

bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post24 paź 2013, 10:07

gdomontee pisze:Siemanko
Posiadam do was trochę pytanek , przez to że w końcu moge sobie pozwolić na zakup sprzętu a nie jestem osobą która jest początkująca .
Rok temu siedziałem dobre 2 tygodnie na wodzie i łącznie z kursem , prawie cały czas pływałem , więc pływać umiem i jak nie zapomniałem
to zmieniać kurs też :P .
Ale przejdę do sedna :
- jaki latawiec byście polecali do kompetu , jakiej firmy i jaki rozmiar ? ? Lecz jak czytałem to pewnie 12 spokojnie by mi wystarczyła
co sądzicie o tym http://allegro.pl/nobile-nhp-12m-bar-st ... 92028.html
zaznaczam że mam już jednego BEST Nemesis NXG 10m
-Czy może być inny bar niż BESTa ? Jak tak to jaki polcecacie ?
- jaki rozmiar deski i jaką firmę :p ? Waga 80kg więc pewnie coś 135x40 , ale się nie znam :) .
Poleciałem po pełnej bandzie z pytaniami , ale chce wyciągnąć jak najwięcej , bo na prawdę zaczyna mnie to mocno jarać :P
Wielka 5 za pomo
PS . do snowkita , jakiego latawca lepiej używać , bo zdania są podzielone :/ . Komorowego czy Pompowanego ?
np ten http://allegro.pl/latawiec-rrd-vision-2 ... 99899.html i czy do niego będzie pasować bar jakiejś innej firmy ?

Deska 136 lub 138 cm.

Latawiec kup sobie 12-13 metrów, na polskie warunki będzie to dobry secik. Osobiscie w Polsce na latawcu mniejszym niż 9-10 metrów pływam maksa 2-3 razy w roku, a mieszkam cały sezon na helu i ważę 72 kg, więc jako drugi latawiec do 10m zdecydowanie polecam 12-13 który będzie dla Ciebie podstawowym latawcem.

Do snowkite najlepsze są latawce komorowe, ale pompowanym niczego nie brakuje. Problem jest tylko przy bardzo niskich temperaturach z pompowaniem, zaworkami itd, no i szybciej się niszczą.

Fordon

Post24 paź 2013, 14:28

JanuszD bez testow ciezko cokolwiek okreslic, skoro szukasz deski o podobnej charakterystyce. Z tego co na szybko poszukalem w necie to Nobile 50-fifty z 2011 roku jest w rozmiarze 139x40. Pisza, ze jest do deska Freestyle, New School Freestyle. Wiec pozostaje dorwac deske o podobnym opisie/charakterystyce w podobnym rozmiarze i albo poczytac mnostwo opisow na forach/w necie, popytac itp. i kupic i samemu sie przekonac, albo poprosic o mozliwosc przetestowania i samemu zobaczyc. Rozumiem, ze moze byc ciezko z przetestowaniem kazdej deski, ktora nas interesuje. I jak juz wczesniej gdzies napisalem - nie ma jednego slusznego wyboru, jednej dobrej deski. Sa dobre wybory i jest ich niemalo i sa gorsze, mniej trafione. Mysle, ze jezeli duzo popytasz, poczytasz, kupic cos rozsadnego i bedziesz zadowolony. Albo po prostu kup to sprawdzone Nobile 50-fifty 139x40 2011r i po sprawie. Ja bym tak zrobil, a nowsza, inna deske kupil jako druga i wtedy jak sie spodoba to sprzedaje Nobile, a jak sie nie spodoba, to sprzedaje ta druga i probuje innej. Powodzenia Janusz!

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 paź 2013, 15:19

bartekk pisze: Osobiscie w Polsce na latawcu mniejszym niż 9-10 metrów pływam maksa 2-3 razy w roku, a mieszkam cały sezon na helu i ważę 72 kg, .

..to albo lubisz poooweeer albo nie lubisz pływać
bo przy wadze 80 kg, uzywam 9m kilkadziesiąt razy w roku w samej PL..

peace

KiteOffer
Deska: F-One Mitu PRO
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post24 paź 2013, 15:29

Ziomek. pisze:
bartekk pisze: Osobiscie w Polsce na latawcu mniejszym niż 9-10 metrów pływam maksa 2-3 razy w roku, a mieszkam cały sezon na helu i ważę 72 kg, .

..to albo lubisz poooweeer albo nie lubisz pływać
bo przy wadze 80 kg, uzywam 9m kilkadziesiąt razy w roku w samej PL..

peace

Napisałem że na latawcu mniejszym od 9m pływam 2-3 razy w roku, na myśli miałem 6-8, warunki na więcej nie pozwalają. Na 9m zaliczam duużo dobrych sesji w Polsce, przez sezon i poza sezonem.

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post24 paź 2013, 15:48

na 6,7-8m jest dużo ....... więcej niż 2-3 razy w roku :? czasami więcej jest w jeden miesiąc :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 paź 2013, 15:56

KiteOffer pisze:
Napisałem że na latawcu mniejszym od 9m pływam 2-3 razy w roku, na myśli miałem 6-8, warunki na więcej nie pozwalają. Na 9m zaliczam duużo dobrych sesji w Polsce, przez sezon i poza sezonem.

..a to fakt , że w tym roku mało było turbogwizdków
wyjątkowy był ten sezon pod tym względem .

..co mi akurat nie przeszkadza :hand:

peace

gdomontee

Post24 paź 2013, 16:21

Ogólnie chcę się dobrze nauczyć i nie powiem , że teraz na pewno na miecha pojadę na HEL i będę katawać ostro :P
Taki mam zamiar , w pracy już robię wszystko by tyle dostać i liczę że nie będzie problemu .
Co do stylu to na początku chciał bym się dobrze nauczyć pływać , a potem oczywiście skoki , skoki i jeszcze raz skoki .
Trochę trudnyk trików umiem na nartach bo też dużo w górach siędzę i to mnie najbardziej jara :P
I tutaj się zastanawiam , czy znajdę deskę która by była dobra do tego i tego ?
Oczywiście podkreślam że decha dla początkującego/ prawię :p .

Wróć do „Pierwsze Kroki”