jedi1 pisze:Fordon pisze:Jezeli chodzi o snowkite to latawce na sniegu maja o wiele wiekszy zakres wiatrowy niz na wodzie.
chrisn pisze:Dzięki za pierwsze uwagi.
Oczywiście pełne IKO2 na początek to podstawa (zatoka lub Sulejów). Jednak z doświadczenia wiem, że na takim kursie załóżmy 10h (2h dziennie) to netto na jedną osobę przypada nie więcej niż 30 minut ekeftywnego szkolenia.
onzo pisze:chrisn pisze:Dzięki za pierwsze uwagi.
Oczywiście pełne IKO2 na początek to podstawa (zatoka lub Sulejów). Jednak z doświadczenia wiem, że na takim kursie załóżmy 10h (2h dziennie) to netto na jedną osobę przypada nie więcej niż 30 minut ekeftywnego szkolenia.
to są jakieś zasłyszane historie głównie od osób, które wybrały słabe szkółki. Po pierwsze dobre szkoły mają max 2-3 kursantów jednocześnie. Z 10h masz na początku teorię - każdy korzysta tak samo - w zależności od szkoły trwa to od 0,5-2h. Korzystasz w całości. Potem latawiec do nauki -1,5-2m2 - 1h na dwie osoby, ale podpatrując teżsię uczysz - jak dla mnie korzystasz 0,5h w całości i powiedzmy połowę tego co druga osoba - razem 0,75h. Potem to jużdo wody - jak wchodzicie razem to korzystacie na zmianę, ale tutaj też podpatrując się uczysz, więc skoro zostało 7h to korzystasz z tego jakieś 5h minimum. Łącznie przy 2 osobach na szkoleniu przy prostym liczeniu wykorzystujesz jakieś 6-8h o ile Ci na tym zależy, odpowiednio do tego podejdziesz i trafisz na dobrą szkółkę i instruktora.
sztyvny pisze:Pytanie do doświadczonych kolegów:
Pływam rekreacyjnie od tego sezonu,ważę 80kg, posiadam SS Rally 12m i deskę spleene session 141x43. Dolny zakres mam tym zestawem załatwiony bo nie będę brnął w pływanie poniżej kilkunastu knt ale mniejsza o dół. Na przyszły sezon chciałbym zakupić coś na te szczęśliwsze, wietrzne dni czyli ok 20-30knt(na większy wiatr na pewno się nie odważę i raczej rzadko tak kłuje). Podleczyć górny zakres jakąś mniejszą dechą czy mniejszym latakiem 9m?(z góry dzięki za rady że to i to mam kupić z wiadomych względów)
sztyvny pisze:Pytanie do doświadczonych kolegów:
Pływam rekreacyjnie od tego sezonu,ważę 80kg, posiadam SS Rally 12m i deskę spleene session 141x43. Dolny zakres mam tym zestawem załatwiony bo nie będę brnął w pływanie poniżej kilkunastu knt ale mniejsza o dół. Na przyszły sezon chciałbym zakupić coś na te szczęśliwsze, wietrzne dni czyli ok 20-30knt(na większy wiatr na pewno się nie odważę i raczej rzadko tak kłuje). Podleczyć górny zakres jakąś mniejszą dechą czy mniejszym latakiem 9m?(z góry dzięki za rady że to i to mam kupić z wiadomych względów)
dazer17 pisze:Mam do wyboru:SS Rally 12m 2012,RRD Passion mkiv 11m 2012,North Fuse 12m 2012,PeterLynn Fury 11m 2012,Cabrinha Vector 11m 2012
Cel:freeride,snow,hangtime.
Co wybrać?70kg,latam na komórkach od 4lat,miałem do czynienia z pompkami
Fordon pisze:dazer17 pisze:Mam do wyboru:SS Rally 12m 2012,RRD Passion mkiv 11m 2012,North Fuse 12m 2012,PeterLynn Fury 11m 2012,Cabrinha Vector 11m 2012
Cel:freeride,snow,hangtime.
Co wybrać?70kg,latam na komórkach od 4lat,miałem do czynienia z pompkami
Duze rozmiary jak na Twoja wage, na 70kg polecalbym cos kolo 10m - czyli tak z 2m mniej od wyzej wymienionych, ale jestes doswiadczony, wiesz co robisz, poradzisz sobie. Wiekszy rozmiar bedzie mial plusy przy slabszych wiatrach, na pewno wiekszy rozmiar przyda sie przy skokach, a gdy powieje silniej - masz 4 lata doswiadczenia, wiec umiesz sie poslugiwac depowerem, dasz rade. Kazdy z wymienionych latawcow jest dobrym latawcem, sa wsrod nich fajne latawce na poczatek, fajne latawce do Freeride`u, nienajgorsze do skokow... ale chyba jednak polecalbym wybrac Slingshot Rally 12m 2012, moim zdaniem najbardziej ambitny ze wszystkich, mozna na nim zajsc ciut dalej... ogolnie ciezki wybor, bo na prawde wszystkie latawce sa super i kazdy sie nada do okreslonych celow. Vector tez fajny wybor, Passion sam bardzo lubie... Ciezki wybor, jednak polecalbym SS Rally.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości