PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
andrus
Deska: SU-2
Latawiec: PL venom2 13m
Postawił piwka: 1 raz

Post29 maja 2014, 17:48

bartekk pisze:NBL będzie na pewno lepsze, ten gonzales to jest niezły klocek, a 142 to już w ogole musi być okrętem podwodnym ;)

Jeżeli już utrzymujesz wysokość i robisz płynne zwroty, to lepiej kup coś ciut krótszego 138-140.

Tyle ze na szkółce uczyłem się na bardzo dużej desce, czy jak się przesiade na mniejsza jak piszesz to dam rade ja ogarnąć?
Mój latawiec to 13m venom on chyba jest słabszy niż 12m lei kite

Gleba

Post29 maja 2014, 19:27

Cześć Wszystkim
W zeszłym roku robiłem kurs kitesurfingu i srednio mi to wychodziło pływałem w prawo rzadziej w lewo :D
Myśle by kupic deskę http://www.hydrosfera.pl/Deska_Kite_Airush_2010_X_Over-31926i czy może polecilibyście coś innego?
Czy rozmiar 142/42 byłby odpowiedni dla mnie ,aha i jaka deska byłaby docelową dla mnie?

Waga 92kg, latawiec north evo 13m

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post29 maja 2014, 22:05

Andrus sluchaj - rozmiar deski to nie wszystko. Zalezy tez od wiatru, od rozmiaru latawca, od tego jak prowadzisz latawiec... Ja jestem zdania, ze do nauki wieksza (140+ 150+) deska lepsza, bo latwiej, szybciej, wygodniej. Ale jezeli podstawy masz juz ogarniete, to na docelowej szybko sobie poradzisz i w krotkim czasie bedziesz na niej plywac normalnie, bezproblemowo. Po nauce wieksza deska raczej tylko na slabsze wiatry. A docelowa starczy na dluzej, choc na poczatku bedzie ciut ciezej... ale Ty juz poczatek masz za soba, wiec looz. I co wazne - potem na docelowej bedzie sie przyjemniej plywac jak na wiekszej/za duzej no i oczywiscie nie bedzie trzeba jej zmieniac. Dlatego jezeli tak jak piszesz chcesz maksymalnie prosto zaczac i swiadomie wybierzesz deske 140+ to spoko, zle nie bedzie, mozna i tak. Jezeli jednak od razu kupisz docelowa to tez nie bedzie to zly wybor. Z racji tego, ze podstawy masz juz za soba doradzalbym zakup wlasnie docelowej. 136-138...? A co do modelu - jak widac tylko ja jestem zdania, ze Gonzales to OK deska do plywania lewo-prawo... a napisalem tak dlatego, bo Ty wlasnie sie pytales o zwykla deske do takiego przeznaczenia, typowo do nauki, a moim zdaniem Gonzales na Twoje poczatkowe wymagania sie nada. Mi np. osobiscie deski Nobile nie podobaja sie, nie podchodza, a North`y jak najbardziej. Ale skoro jedna osoba pisze na tak, a reszta na nie to cos w tym musi byc i radzilbym wlasnie ich posluchac w tej kwestii. Moze ze mna jest cos nie tak :wink:

Fordon

Post29 maja 2014, 22:22

Gleba:

Poprzedni post bedzie tez odpowiedzia na Twoje pytanie. 142x42 - czyli ciut wieksza jak docelowa - nie bedzie zlym rozmiarem na poczatek, ale skoro podstawy i pierwsze kroki masz za soba to polecalbym juz deske docelowa. Jak na Twoja wage to w sumie doradzilbym tylko ciut mniejsza od tej o ktora sie pytasz - czyli jako docelowa polecalbym 138, raczej nie wieksza, bo latawiec masz spory. A co do deski o ktora pytasz - to moim zdaniem nie jest zla. Ale uczciwie napisze, ze biorac pod uwage moja zupelnie odmienna opinie w sprawie deski o ktorej byla mowa na poprzedniej stronie - gdzie tylko ja napisalem, ze jest OK i sie nada, a cala reszta zupelnie inaczej - poczekaj na opinie innych. Choc tym razem odnosnie Airush CrossOver raczej takiego byka jak na poprzedniej stronie nie walnalem :wink:

Gleba pisze:W zeszłym roku robiłem kurs kitesurfingu i srednio mi to wychodziło pływałem w prawo rzadziej w lewo :D

Ja z kolei na poczatku mialem inaczej, dobrze mi szlo w lewo, gorzej w prawo :D... I praktycznie caly czas plywalem tylko w lewo :wink:

andrus

Post29 maja 2014, 22:50

Fordon pisze:Andrus sluchaj - rozmiar deski to nie wszystko. Zalezy tez od wiatru, od rozmiaru latawca, od tego jak prowadzisz latawiec... Ja jestem zdania, ze do nauki wieksza (140+ 150+) deska lepsza, bo latwiej, szybciej, wygodniej. Ale jezeli podstawy masz juz ogarniete, to na docelowej szybko sobie poradzisz i w krotkim czasie bedziesz na niej plywac normalnie, bezproblemowo. Po nauce wieksza deska raczej tylko na slabsze wiatry. A docelowa starczy na dluzej, choc na poczatku bedzie ciut ciezej... ale Ty juz poczatek masz za soba, wiec looz. I co wazne - potem na docelowej bedzie sie przyjemniej plywac jak na wiekszej/za duzej no i oczywiscie nie bedzie trzeba jej zmieniac. Dlatego jezeli tak jak piszesz chcesz maksymalnie prosto zaczac i swiadomie wybierzesz deske 140+ to spoko, zle nie bedzie, mozna i tak. Jezeli jednak od razu kupisz docelowa to tez nie bedzie to zly wybor. Z racji tego, ze podstawy masz juz za soba doradzalbym zakup wlasnie docelowej. 136-138...? A co do modelu - jak widac tylko ja jestem zdania, ze Gonzales to OK deska do plywania lewo-prawo... a napisalem tak dlatego, bo Ty wlasnie sie pytales o zwykla deske do takiego przeznaczenia, typowo do nauki, a moim zdaniem Gonzales na Twoje poczatkowe wymagania sie nada. Mi np. osobiscie deski Nobile nie podobaja sie, nie podchodza, a North`y jak najbardziej. Ale skoro jedna osoba pisze na tak, a reszta na nie to cos w tym musi byc i radzilbym wlasnie ich posluchac w tej kwestii. Moze ze mna jest cos nie tak :wink:

dzieki za odpowiedz

bez problemu plywalem na desce szkoleniowe, ja chce deske na ktorej zrobie progres nie chce deski docelowej nie chce sie meczyc jak wyjde na wode( zawsze moge ja sprzedac i kupic nowa)
a co z szerokoscia deski??? deski w rozmiarach 136-138 sa waskie a ja waze ok 80- 85 kg. poza tym moj szwagier kupil docelowa deske i koles sie meczy.
czy 142/ 42 szeroka nada sie do skakania? czy ten rozmiar jest dla mnie najlepszy? ja jezdze na ladzie a kitesurfing raczej bym sie bawil w te cieplejsze dni, do tego jeszcze pianke musial bym kupic.

Fordon

Post29 maja 2014, 23:08

Nie wydaje mi sie, bys meczyl sie na docelowej... Deski 136-138 maja kolo 41-43 szerokosci, wiec jest to tyle samo co ta wieksza, o ktora sie pytasz. Ale skoro tak bardzo niepewny jestes swoich umiejetnosci to kup wieksza i po problemie, ta wieksza tez przeciez nie jest rozmiarowo zlym wyborem. A to ze szwagier sie meczy... niekoniecznie musi byc to spowodowane rozmiarem deski. Temat rzeka. A czy da sie skakac na desce 142x42... Skoro skacza nawet na Spleene FlyDoor XL... :D to na takiej "malutkiej" 142x42 tym bardziej sie da :wink: . Tylko, ze do skokow mniejsza lepsza.

Rogalik

Post30 maja 2014, 14:04

Czy Naish Park to dobry latawiec na początek? Myślę o rozmiarze 12m, waga trochę mniej niż 90kg, deska RRD PLACEBO 140x44.

Fordon

Post30 maja 2014, 14:14

Na pewno nie jest zlym latawcem na poczatek, ale moim zdaniem sa inne, lepsze i latwiejsze na poczatek... zarowno typowo do nauki jak i takie, ktore nadadza sie do nauki i rowniez potem bedzie sie przyjemnie na nich plywac, szybko sie nie znudza i nie bedzie sie ich chcialo zmieniac za szybko. Na poprzednich 2-3 stronach jest wymienionych kilka modeli o ktorych byla dyskusja. A ogolnie to spoko latawiec, da sie na nim nauczyc, potem tez sie bedzie na nim OK plywac, ale osobiscie polecalbym inne. Zalezy indywidualnie od osoby. A jezeli chodzi o rozmiar latawca to dobrany dobrze.

Gleba

Post30 maja 2014, 20:54

Dzięki za porade Fordon :thumbsup:
Chciałbym również poznać zdanie innych surferów,czy ktoś ma inne zdanie co do dechy i rozmiaru?
Gleba:

Poprzedni post bedzie tez odpowiedzia na Twoje pytanie. 142x42 - czyli ciut wieksza jak docelowa - nie bedzie zlym rozmiarem na poczatek, ale skoro podstawy i pierwsze kroki masz za soba to polecalbym juz deske docelowa. Jak na Twoja wage to w sumie doradzilbym tylko ciut mniejsza od tej o ktora sie pytasz - czyli jako docelowa polecalbym 138, raczej nie wieksza, bo latawiec masz spory. A co do deski o ktora pytasz - to moim zdaniem nie jest zla. Ale uczciwie napisze, ze biorac pod uwage moja zupelnie odmienna opinie w sprawie deski o ktorej byla mowa na poprzedniej stronie - gdzie tylko ja napisalem, ze jest OK i sie nada, a cala reszta zupelnie inaczej - poczekaj na opinie innych. Choc tym razem odnosnie Airush CrossOver raczej takiego byka jak na poprzedniej stronie nie walnalem

Gleba wrote:
W zeszłym roku robiłem kurs kitesurfingu i srednio mi to wychodziło pływałem w prawo rzadziej w lewo

Ja z kolei na poczatku mialem inaczej, dobrze mi szlo w lewo, gorzej w prawo ... I praktycznie caly czas plywalem tylko w lewo

hammer18

Post30 maja 2014, 23:00

Witam
jestem nowy zupelnie na forum tak i w tmeacie kite mam zajawke na ten temat w sierpniu bede robil kurs kite 1 i 2 pytanie mam co do wyboru sprzetu jestem dosc duzym czlowiekiem hehe 190cm 110kg wagi 29 lat...kurs dopiero wseirpniu bo przyjade do polski na wakacje...latawca mam zamiar uzywac na baltyku ,morzu polnocnym jak i korzystac z jezior...niewiem jak to sie ma do plywania na duzych rzekach typow Łaba?? z tego co czytam yto napewno rozne deski na rozne akweny wodne...

w jakim przedziale cenowym mozna wybrac dobry sprzet jakosciowo??bo widizalem rozne ceny i najlepiej jakie marki kupowac jest jakas regula na to???

serdecznie pozdrawiam

z gory dziekuje za pomoc

Fordon

Post30 maja 2014, 23:29

Moim zdaniem dobry uzywany sprzet mozna dostac za ok. 3500zl-4500zl. Latawiec z barem ok. 1500zl-2500zl, deska ok. 1000zl-1500zl, trapez kilkaset zl, pianka podobnie, leash 50zl-100zl. Co nie znaczy, ze dobrego sprzetu nie mozna skompletowac za mniej, ale srednio dawalbym wlasnie 3500zl-4500zl. Wzrost nie ma znaczenia w przypadku doboru rozmiaru latawca czy deski, tak jak ma np. w snowboardzie. Ciezar ma. Na Twoja duza wage polecalbym duzy latwiec typu 14m (moim zdaniem wiekszy nie, bo za bardzo zamula, za wolny, itp) i duza deske do nauki 150+, a docelowa 142-144. Mozna zaczac nauke na docelowej (mniejszej), ale bedzie troche trudniej niz w przypadku duzej deski. Latawiec na poczatek z przeznaczeniem na Freeride, deska Twin-Tip tez z przeznaczeniem na Freeride. Mozna wybrac cos latwego typowo do nauki, na czym bedzie latwiej i szybciej (teoretycznie), a mozna wybrac cos ciut bardziej "ambitnego" co nada sie do nauki, ale bedzie ciut ciezej na poczatku, ale za to potem starczy na dluzej i nie bedzie tzreba zaraz po nauce wymieniac. Na rzece nie polecam plywac tym bardziej na poczatku, z jeziorami na poczatku tez bym odpuscil. Na poczatku dobra deska nada sie i na oba morza i na jezioro. Co do marek - temat rzeka, zdania podzielone. Poczytaj ostatnie 10-20-30 stron tego tematu, znajdziesz tam odpowiedzi na wiekszosc pytan jakie osoba poczatkujaca moze zadac. Poza tym na samym kursie sporo sie dowiesz i czesto-gesto szkolki pomagaja w wyborze/doborze sprzetu, jest czesto mozliwosc odkupienia sprzetu od szkolki, instruktorow.

hammer18

Post31 maja 2014, 11:42

Fordon wielkie dzieki za odpowiedz...pocieszyles mnie ze nie zaczales slow od "odpusc sobie z taka waga hehe" a co do szkolki nie pytam bo gdzies widzixalem dzial z tematem szkolek itp...ja bede na wakacjach w kolobrzegu specjalnie bylem zmuszony wybrac polskie morze ze wzgledu szkolki,wybralem sobie w dziwnowku,ale jakos ona bardzo do mnie nie przemawia,wydaja mi sie lepssze szkolki w okolicach Świnoujscia...no ale o tym musze poczytac ...

tymczasem jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedz i zapewne bede juz stalym bywalcem na forum :)

Pozdrawiam

Fordon

Post31 maja 2014, 19:09

Nie musisz przeciez byc zmuszony wybrac polskie morze. Jest wiele dobrych szkolek w Egipcie, Chorwacji, Grecji... Czesc z tych szkolek to polskie szkolki z polskimi instruktorami. A jezeli chodzi o szkolki nad polskim morzem to epicentrum jest na polwyspie, swietne warunki do nauki, fajna atmosfera w zwiazku z tym sportem, ktora mozna sie zarazic, no i jakbys od razu po kursie chcial kupic/odkupic sprzet to wybor rowniez wiekszy, pochodzic po szkolkach i popytac odnosnie latawcow, desek, na pewno cos fajnego sie trafi. W innych czesciach wybrzeza tez sa, jedne lepsze drugie gorsze, jedne bardziej znane, drugie mniej, jednak jezeli mialbym doradzac to wlasnie doradzalbym polwysep z calego polskiego wybrzeza.

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post04 cze 2014, 16:51

andrus pisze:bez problemu plywalem na desce szkoleniowe, ja chce deske na ktorej zrobie progres nie chce deski docelowej nie chce sie meczyc jak wyjde na wode( zawsze moge ja sprzedac i kupic nowa)
a co z szerokoscia deski??? deski w rozmiarach 136-138 sa waskie a ja waze ok 80- 85 kg. poza tym moj szwagier kupil docelowa deske i koles sie meczy.
czy 142/ 42 szeroka nada sie do skakania? czy ten rozmiar jest dla mnie najlepszy? ja jezdze na ladzie a kitesurfing raczej bym sie bawil w te cieplejsze dni, do tego jeszcze pianke musial bym kupic.

Andrus, ja sie uczylem na Gonzalesie i jest to deska nedzna. Po skoczeniu kursu kupilem sprzet dla siebie i dla swojej dziewczyny. 130 dla niej i 136 dla siebie. Jak wieje godnie i obie deski sa wolne to wskakuje na 130. Jak jest granicznie to kazdy dodatkowy centymetr sie przyda wiec 136. Obie deski to Northy Jaime. Moim zdaniem 136/41 to jest idealny kompromis. Waze 82 kg i 136 jest bardzo OK.
Mysle, ze powinienes kupic uniwesalna deche w rozsadnym rozmiarze (<140).

Edit. Oczywiscie pomylily mi sie rozmiary. 136 ma szerokosc 41, a nie jak pisalem 39, 39 ma krotsza decha (130). Tak wiec 136/41 bylaby calkiem OK.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2014, 09:25 przez JanuszD, łącznie zmieniany 1 raz.

andrus

Post04 cze 2014, 22:12

Dzięki za odpowiedz, w sierpniu będę w chalupach to pewnie tam potestuje sprzęt, jak na razie wstrzymam się z zakupem. A do tej pory będę jeździć na lądzie.

Wróć do „Pierwsze Kroki”