PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
maryka

Post17 cze 2014, 22:06

Fordon pisze:Maryka:

Zgadzam sie z poprzednikami, chyba napisali wszystko, sam od siebie niewiele dodam. Zalezy od samej deski, na jednym modelu o takim samym rozmiarze moze sie inaczej plywac jak na drugim tez o takim samym rozmiarze. Rozmiar to nie wszystko, zalezy tez od wlasciowsci deski, czy miekka, czy twarda, jaki ksztalt samej deski, jaki ksztalt spodu/przetloczenie, finy, rocker... Poza tym umiejetnosci, pozycja na desce, przenoszenie ciezaru na srodek/tyl deski, odpowiednie operowanie latawcem, sila wiatru, czy staly czy szkwalisty... Teoretycznie zazwyczaj na wiekszej desce latwiej sie ostrzy i latwiej sie utrzymac przy slabszym wietrze, mniejsza natomiast jest bardziej zwrotna, lepiej sie nia manewruje. Myslalbym nad 132-134... Sezon juz prawie w pelni, mieszkasz blisko polwyspu... nic tylko korzystac i testowac, w tym watku bylo napisane co o gdzie mozna: viewtopic.php?f=4&t=57814 . Pozdrawiam :thumbsup:

dzięki za odpowiedzi, czyli podsumowując bez testów się nie obędzie i nie będzie to szybka decyzja;)
po reasearchu wymyśliłam sobie, że poszukam na testy Nobile T5 WMN i NHP, Xenon La Luz i Rayo, SU-2 proseries ...no i na koniec wypada wpaść do wake.pl zobaczyć Clash :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2014, 10:21

maryka pisze:
dzięki za odpowiedzi, czyli podsumowując bez testów się nie obędzie i nie będzie to szybka decyzja;)
po reasearchu wymyśliłam sobie, że poszukam na testy Nobile T5 WMN i NHP, Xenon La Luz i Rayo, SU-2 proseries ...no i na koniec wypada wpaść do wake.pl zobaczyć Clash :)

..zacznij od końca, to może oszczędzisz sobie dalszego czasu :wink:

ps: SU-2 teżw WAKE.PL przetestujesz :idea:

peace

roosee

Post23 cze 2014, 17:59

Witam serdecznie,
Zamierzam kupić swój pierwszy sprzęt kite.
Chce nowy latawiec + bar, deskę szukam używanej.
Jeden ze sklepów polecał mi North Rebel 2014 12m. w zestawie z barem za 5500zł, natomiast Cabrinha Vector 2014 12m z barem za 4400zł.
Dodam ze chce plywac na kite na polwyspie oraz czasami jakis wyjazd Egipt itp.
Czy to jest dobra cena?
Moze cos z kolekcji 2013 ?

Proszę o pomoc.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 cze 2014, 23:16

roosee pisze:Moze cos z kolekcji 2013 ?
.

mamy ostatnią sztukę BEST KAHOONA 11,5 2013 - NOWĄ :idea:

Obrazek

w cenie 3900pln komplet z barem :idea:

lub 11,5 2014 - nowa w cenie 4800 pln komplet :idea:

Obrazek

peace

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post23 cze 2014, 23:34

Troche wysoka cena jak na poczatek. Zalezy od tego ile jest sie w stanie wydac lub ile chce sie wydac, ale moim zdaniem na poczatek nie ma co isc w za wysokie koszty i uzywany latawiec w zupelnosci wystarczy. Za cene latawca z barem o ktorym piszesz mozna spokojnie skompletowac caly sprzet (czyli latawiec z barem + deska + trapez + pianka i moze nawet jeszcze zostanie). Polecam latwce sie starsze jak 3-4 letnie, raczej 4 linkowe, typowo Freeride`owe, to samo tyczy sie deski.

Ale jezeli chcesz kupic nowy i o uzywanym nie ma mowy to ceny latawcow zle nie sa... choc jak poszukasz znajdziesz taniej. Daj zapytanie w tej sprawie w dziale Gielda, albo tutaj na pewno ktos zaoferuje cos ciekawego, albo popatrz na istniejace juz oferty. Poza tym jak rowniez wspominasz opcja sa modele 2013. Te modele o ktorych piszesz tez zle nie sa. Popatrz jeszcze na Best Kahoona, Cabrinha Switchblade, Crossbow, jak spodobal sie Tobie North to zastanow sie jeszcze nad Neo i Evo, poza tym Airush DNA, Ozone Catalyst, Slingshot Rally, Slingshot Z...

Edit: jak widac juz w trakcie pisania tego posta uprzedzono to o czym pisze jedna dobra oferta :wink:

Awatar użytkownika
JarekJ
Deska: T5
Latawiec: Bularoo 9,Charger 12,speed3 19
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 cze 2014, 23:53

Cześć,mam zamiar kupić moją pierwszą deske race,proszę o porady na co zwrócić na początku uwagę.Mam na oku do kupienia używaną North Race LTD 69 z 2013r-co myślicie o tej desce i ile można za nią dać jeżeli jest w dobrym stanie? Dodam,że pływam na kajcie już ładnych pare lat.Moja waga to 95kg.Pozdro.Jarek

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post24 cze 2014, 01:25

Bardzo szybka. Wiele osob ktore przesiadly sie z TwinTip`ow na probe na ta deske twierdzi, ze za szybka. Ciezko na poczatku, moze sprawiac trudnosci. Raczej dla wprawionych. Licz sie z wieloma glebami. Duze "wibracje", do ktorych na poczatku ciezko sie przyzwyczaic. Ale wszystko to kwestia praktyki, obycia sie z deska, przyzwyczajenia sie. Warto sprobowac, ciekawa sprawa, fajne doznania, fajna zabawa, zupelnie inaczej niz na TT. Swietna sprawa na slabsze wiatry. Dobrze idzie pod wiatr. Zwrotna jak na swoj rozmiar. Przy zakupie patrz by byla najlepiej z finami, bo te sa drogie i nie zawsze same tak latwo je dostac. Patrz rowniez czy byla naprawiana/wypelniana, ogolnie czy nie jest wymeczona, poobijana, przeorana. W funtach (bo patrzac na lokalizacje widze, ze mieszkasz na wyspach) cena powinna wachac sie w granicach 500-650.

duch1096

Post24 cze 2014, 18:58

Witam, jestem Marcin. Jeśli post znajduje się w złym wątku z góry przepraszam i proszę o przeniesienie. Na forum natrafiłem przypadkiem będąc nad Polskim morzem, chciałbym spróbować swoich sił w kitesurfingu, jednak w ogóle nie wiem, jak zacząć? Pływałem trochę na windsurfingu, wg. rozpiski w pierwszym poście deska która byłaby dla mnie idealna to 130*40, ważę 70 kg, 176 wzrostu, na kite nie miałem okazji jeszcze się ślizgać, dlatego moje pytanie, czy jest w ogóle szansa na zakup zestawu gotowego do nauki? w cenie do 1000-1100 zł? Główne użytkowanie to zatoki w UK gdzie obecnie stacjonuję :) Proszę o opinie, ew. przykłady zestawów.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 cze 2014, 19:31

duch1096 pisze: czy jest w ogóle szansa na zakup zestawu gotowego do nauki? w cenie do 1000-1100 zł?.

..jest, ale z gwarancją, że więcej będziesz miał z takim "sprzętem" kłopotów niż pożytku - na 100% :idea:

peace

Valentine666
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post24 cze 2014, 19:37

duch1096 pisze:Witam, jestem Marcin. Jeśli post znajduje się w złym wątku z góry przepraszam i proszę o przeniesienie. Na forum natrafiłem przypadkiem będąc nad Polskim morzem, chciałbym spróbować swoich sił w kitesurfingu, jednak w ogóle nie wiem, jak zacząć? Pływałem trochę na windsurfingu, wg. rozpiski w pierwszym poście deska która byłaby dla mnie idealna to 130*40, ważę 70 kg, 176 wzrostu, na kite nie miałem okazji jeszcze się ślizgać, dlatego moje pytanie, czy jest w ogóle szansa na zakup zestawu gotowego do nauki? w cenie do 1000-1100 zł? Główne użytkowanie to zatoki w UK gdzie obecnie stacjonuję :) Proszę o opinie, ew. przykłady zestawów.

Hm najpierw kurs potem dobieraj sprzet . Tak wedlug mnie bedzie bezppieczniej :-)

duch1096

Post24 cze 2014, 19:37

Ziomek. pisze:
duch1096 pisze: czy jest w ogóle szansa na zakup zestawu gotowego do nauki? w cenie do 1000-1100 zł?.

..jest, ale z gwarancją, że więcej będziesz miał z takim "sprzętem" kłopotów niż pożytku - na 100% :idea:

peace

a jaka wg. Ciebie cena będzie rozsądna dla amatora? to ma być sprzęt do nauki

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post24 cze 2014, 20:37

duch1096 pisze:
Ziomek. pisze:

peace

a jaka wg. Ciebie cena będzie rozsądna dla amatora? to ma być sprzęt do nauki

Za 1 latawiec ok 1500-2000 i starczy nie tylko do nauki, ale na 2-3 lata może nawet. Roczniki od powiedzmy 2011 w górę, łatane też się nadadzą, tylko musi to być fachowa robota, a nie jakieś domowe szwy nicią od babci (i takie perełki można czasem na Allegro znaleźć) :) Deskę za ok 700-1000 spokojnie dostaniesz, może nawet nówkę z poprzednich lat jak dobrze poszukasz. Trapez 200-400 (też zależy czy nowy, czy używany), pianka to zależy od grubości i długości, ale tak od 200 (krótka i cienka) do 600 (długa, gruba, firmowy model). Wychodzi 2500-3000 za całkiem już niezły sprzęt, ALE z 1 latawcem, a żeby ogarnąć zakres powiedzmy od ok 12 pod 30 węzłów musiałbyś mieć przynajmniej ze 2 latawce... Taniej też się oczywiście da, ale tak jak pisze Ziomek - więcej z tym wszystkim będzie łażenia po serwisach i wkur... niż zabawy i radości z naprawdę fajowego sportu.

Pozdr

Edit: Aha - ceny podałem w złotówkach :wink:

roosee

Post24 cze 2014, 21:12

Fordon pisze:Troche wysoka cena jak na poczatek. Zalezy od tego ile jest sie w stanie wydac lub ile chce sie wydac, ale moim zdaniem na poczatek nie ma co isc w za wysokie koszty i uzywany latawiec w zupelnosci wystarczy. Za cene latawca z barem o ktorym piszesz mozna spokojnie skompletowac caly sprzet (czyli latawiec z barem + deska + trapez + pianka i moze nawet jeszcze zostanie). Polecam latwce sie starsze jak 3-4 letnie, raczej 4 linkowe, typowo Freeride`owe, to samo tyczy sie deski.

Ale jezeli chcesz kupic nowy i o uzywanym nie ma mowy to ceny latawcow zle nie sa... choc jak poszukasz znajdziesz taniej. Daj zapytanie w tej sprawie w dziale Gielda, albo tutaj na pewno ktos zaoferuje cos ciekawego, albo popatrz na istniejace juz oferty. Poza tym jak rowniez wspominasz opcja sa modele 2013. Te modele o ktorych piszesz tez zle nie sa. Popatrz jeszcze na Best Kahoona, Cabrinha Switchblade, Crossbow, jak spodobal sie Tobie North to zastanow sie jeszcze nad Neo i Evo, poza tym Airush DNA, Ozone Catalyst, Slingshot Rally, Slingshot Z...

Edit: jak widac juz w trakcie pisania tego posta uprzedzono to o czym pisze jedna dobra oferta :wink:

Dziękuje za odpowiedź.
Jaka jest różnica między latawcami North a Cabrihna ?
W jednym ze sklepów jeśli chodzi o Cabrihne polecają mi na początek albo Vectora 2014, albo Switchblade. A jeśli chodzi o North np. Rebel lub Evo ?
Co Wy byście wybrali ?
Jeśli zacznę inwestować np. w sprzęd marki North lub Cabrihna, w przyszłym roku chciałym dokupić sobie troche mniejszy latawiec, wlasnie tylko z jednej firmy, aby nie musieć dokupować baru.

Głównie chciałbym o to, aby któs mi napisał różnice między tymi firmami.
Z góry dziękuje.

duch1096

Post24 cze 2014, 21:22

peace[/quote]

a jaka wg. Ciebie cena będzie rozsądna dla amatora? to ma być sprzęt do nauki[/quote]
Za 1 latawiec ok 1500-2000 i starczy nie tylko do nauki, ale na 2-3 lata może nawet. Roczniki od powiedzmy 2011 w górę, łatane też się nadadzą, tylko musi to być fachowa robota, a nie jakieś domowe szwy nicią od babci (i takie perełki można czasem na Allegro znaleźć) :) Deskę za ok 700-1000 spokojnie dostaniesz, może nawet nówkę z poprzednich lat jak dobrze poszukasz. Trapez 200-400 (też zależy czy nowy, czy używany), pianka to zależy od grubości i długości, ale tak od 200 (krótka i cienka) do 600 (długa, gruba, firmowy model). Wychodzi 2500-3000 za całkiem już niezły sprzęt, ALE z 1 latawcem, a żeby ogarnąć zakres powiedzmy od ok 12 pod 30 węzłów musiałbyś mieć przynajmniej ze 2 latawce... Taniej też się oczywiście da, ale tak jak pisze Ziomek - więcej z tym wszystkim będzie łażenia po serwisach i wkur... niż zabawy i radości z naprawdę fajowego sportu.

Pozdr

Edit: Aha - ceny podałem w złotówkach :wink:[/quote]

no cóż w takim razie jednak nie jest to sport dla mnie :) ale tematy śledzić będę nawet z ciekawości i wielkie dzięki za odpowiedzi

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post24 cze 2014, 22:44

duch1096 pisze:no cóż w takim razie jednak nie jest to sport dla mnie :) ale tematy śledzić będę nawet z ciekawości i wielkie dzięki za odpowiedzi

Też kiedyś, na samym początku pomyślałem, że to masa wydatków i w ogóle to nie wiem czy mi się spodoba, czy dam radę to wszystko ogarnąć... ale wystarczyły pierwsze body-dragi na zatoce by zmienić zdanie o 180 stopni :) Wydatki rozłożyłem sobie w czasie i w około rok czasu skompletowałem sprzęt w 99% a nie zarabiałem (i nie zarabiam) majątku. Było to prawie 4 lata temu i nie żałowałem do dziś jeszcze ani złotówki wydanej na ten sport. Finansowo ciężko jest na początku (choć i tak można sobie zakupy rozłożyć w czasie, tak jak ja to uczyniłem), ale potem tylko uzupełniasz lekko braki np. o grube rękawice na chłodniejsze miesiące, czy sprzedajesz stary latawiec, by dołożyć kilka stówek i kupić nowszy. Także nie zrażaj się, pójdź najpierw na choćby krótki kurs, na którym poznasz podstawy, albo znajdź ludzi w okolicy, którzy dobrze pływają, poświęcą Ci trochę czasu, pokażą o co w tym chodzi, poczytaj dużo o bezpieczeństwie, sytuacjach, które są niebezpieczne i mogą Cię zaskoczyć w tym sporcie no i zaczynaj powoli :) Chęci i upór dużo tu dają na początku :)

Pozdr

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Wróć do „Pierwsze Kroki”