CI KTóRZY NAUMIELI SIE SAMI BEZ IKO....

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 15:04

Red przede wszystkim! Ale on musi DYMAĆ porządnie - nie tylko pompować :twisted:

Awatar użytkownika
Ducek
Postawił piwka: 3 razy

Post18 cze 2008, 17:25

Dzieki za Odpowiedz
Napewno wskazowki wykorzystam przy najblizszej okazji
Pozdrawiam
PS; zazwyczaj sterowki mocowalem na ostatnich supelkach... :roll:

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 18:29

Wszystko zależy od warunków lub chęci otrzymania większej lub mniejszej mocy latawca - im większa siła wiatru tym niżej supełki (w stronę końca sznurków) a im mniejszy wiatr tym wyżej supełki - w stronę mocowań do tuby. Standard to 2-3 supełek od końca sznurków.

Dokładną instrukcję znajdziesz tu:
:arrow: Instrukcja Waroo '07
:arrow: Instrukcja baru '07

ALOHA!!

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2008, 18:44

W 99% procentach uzywam srodkowy wezelek i wogole o tym nie ma co myslec - tylko komplikuje sie sytuacje. Jak sobie przypomne dni kiedy pol godziny zastanawialismy sie w gronie 5 rajderow na ktory wezelek tym razem zalozyc to teraz mam taka super polewke.
Podobnie jest z depowerem dla dobrze juz objezdzonych - lepiej tego nie dotykac tylko pracowac porzadnie deska!

Awatar użytkownika
Ducek

Post18 cze 2008, 19:36

Juz kombinowalem troche z depowerem i nic mnie nie zdumilo.... wiec bede mocowal latawiec na 2 pentelke i bedzie git aha dzieki za instrukcje POZDRAWIAM i DUZO Wiatru ZYCZE

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2008, 12:07

Ducek pisze:PS; zazwyczaj sterowki mocowalem na ostatnich supelkach... :roll:

nie jest to dobre rozwiązanie :idea:
z naszych doswiadczen wynika że na ostatnich (najdłuższych) węzełkach przy krawedzi spływu
przy nieumiejetnym prowadzeniu (oraz maksymalnym sciagnieciu depowera + szybkim oddaniu barem)
latawiec ma prawo sie inwertować..

jest to zrozumiałe..

nie podpinałbym pod ostatnie :idea:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ducek

Post20 cze 2008, 20:44

Dzisiaj juz mocowalem linki na srodkowe supelki i zmiana w reakcji latawca byla odczowalna.... Plywanie bylo super moje drugie takie wieksze w zyciu do momentu gdy nie zdolalem ominac szkulkarskiego latawca nikt sie nie zorientowal wiec sie zahaczylismy :( i ponad godzine spedzilem na rozplatywaniu potem juz mi nic sie nie chcialo :? Ale jutro tez jest dzien... Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ducek

Post23 cze 2008, 14:55

Mam pytanko czy deska RRD 4X
jest trudna do nauki ostrzenia bo jak wieje to z plywaniem nie mam klopotu cos mi tam ostrzyc wychodzi ale to jeszcze nie to........ Pytanie tyczy sie deski bo do dobrego ostrzenia sam dojde jestem uparty wiec bedzie spoko czekam na otwarcie sezonu na łebie tzn j. Łębsko

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 cze 2008, 14:23

Ducek pisze:Mam pytanko czy deska RRD 4X
jest trudna do nauki ostrzenia ..

dyplomatycznie ujmując - bo inaczej "się wydrą" - SZAŁU NI MA :?

pozdro

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post02 lip 2008, 15:26

Wracajac do tematu z 1 strony. Zaluje, ze wydalem pieniadze na kurs IKO. Owszem, zajecia z instruktorem sa lepszym doswiadczeniem, niz nauka samemu. ALE, wydatek rzedu 800zl jest absolutnie nieadekwatny. Uwazam, ze lepiej spedzic wiecej czasu przy dobrej ksiazce i sie nauczyc budowy kajta, bezpieczenstwa etc (= ok. 400zl za IKO1), a nastepnie spytac o rade jakiegos kajciarza i puscic razem latawiec i wystartowac z decha (= ok 400zl za IKO2). Oczywiscie, w zaleznosci od stopnia zaprzyjaznienia z tym bardziej doswiadczonym kajciarzem, mozna mu postawic piwko za godzinke-dwie pomocy :)) Podsumowujac, napewno nie ma sensu wydawania kasy na iko2, gdyz i tak trenerzy siedza na plazy, a wszystkie cwiczenia mozna samemu wykonywac... Ot, tyle z moich przykrych doswiadczen...

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2008, 15:45

...częściowo się z tobą zgodzę. Nauka IKO2 ma sens tylko wtedy, gdy instruktor jest przy tobie i bezpośrednio instruuje cię co i jak robić, żeby wyszło...
Ja miałem tę przyjemność w jednej szkółce w Łebie, że instruktor był przy mnie cały czas, a po spadnięciu z wiatrem, podchodziłem sobie tylko z deską pod pachą, a instruktor halsował pod wiatr, przekazując mi latawkę na znacznej wysokości. Dzięki temu nie traciłem czasu na "bezproduktywne" podchodzenie pod wiatr, i płaciłem za faktyczną naukę, a nie za chodzenie z latawką w zenicie!!!

Awatar użytkownika
Ducek

Post02 lip 2008, 20:09

Ja nadal ucze sie sam i jestem zadowolony z samodzielnej nauki pomaga mi to ze jestem uparty.... Kupilem sobie dosc mala deske jak na pierwsze kroki 132 a waze 85kg i o dziwo wszyscy pisali zeby zalatwic sobie duza lecz ja juz plywam jestem w trakcje poprawiania ostrzenia by bylo bardziej wydajne zafascynowalem sie tym sportem kupilem najpierw ksiazke potem filmiki podgladanie, treningi poklei jak powinno byc.... A pieniadze ktore bym wydal na kurs to wolalem w sprzet zainwestowac :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post02 lip 2008, 21:05

Ducek, i o to chodzi. Oczywiscie, o ile nie zniszczyles sprzetu i nikogo nie zabiles na plazy :) Chociaz, uwierz, ze zaden instruktor nie bylby w stanie przed tym uchronic... Ja zaluje, ze wydalem ta kase na kurs. A teraz nie stac mnie na pianke z dlugim rekawem, ktora bylaby mi o wiele bardziej potrzebna. Wiec podczas kursu wymarzam z krotkim rekawkiem i sponsoruje szkolke kitesurfingowa :x

Awatar użytkownika
Ducek

Post03 lip 2008, 05:29

Jeszcze nic nie uszkodzilem z swojego sprzetu i jak narazie sie nie zanosi odziwo nie pizgam swoim waroo o wode jak to czesto w szkulkach widac...

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 11:47

yanosik pisze:...częściowo się z tobą zgodzę. Nauka IKO2 ma sens tylko wtedy, gdy instruktor jest przy tobie i bezpośrednio instruuje cię co i jak robić, żeby wyszło...

..byłem pewien że jest to STANDARD a nie jakieś nadzwyczajne "novuum" :idea:

max_rm pisze: A teraz nie stac mnie na pianke z dlugim rekawem, ktora bylaby mi o wiele bardziej potrzebna. Wiec podczas kursu wymarzam z krotkim rekawkiem i sponsoruje szkolke kitesurfingowa :x

..więc warto było wybrać szkołę ktora w ofercie kursu ZAPEWNIA :idea: pianki , i to z długim rękawem :idea:
o to CO zapewnia szkoła warto pytać PRZED :idea: wyborem szkoly...

pozdrawiam

Wróć do „Pierwsze Kroki”