ustawianie strapów

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2007, 10:51

jakoś mi się wydaje że mam kiepsko ustawione strapy. Jak są mocno ściągnięte to noga wchodzi mi dość płytko i deksa nie trzyma się dobrze, jak je poluzowałem to wsunąłem nogę aż bardozgłęboko ale czuję luz po bokach ... i jak mnie rozbuja z wiatrem i próbuje zakrawędziować to jakoś nie kontroluje deski .. mam strapy concepx ale te symetryczne.
Swoją drogą jak robowałem mocno zakrawędziować to choć wbijałem się w deskę to przy dużej (dla mnie ;)) prędkości ni cholery nie mogłem wychamować latawca. Podniosłem więc go do zenitu i ... sami wiecie pierwszy niekontrolowany skok a latawiec w krzakach i na drzewie ;-)

no ale miało być os trapach .. to jak to jest?

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2007, 12:20

Może po prostu masz stopę niedopasowanądo strapów - ja mam taki problem, że potrzebuję mieć mały rozstaw śrub mocujących strapy bo mam wąską stopę i jeżeli rozstaw jest za du ży to mogędociągnąć strap tylko na maxa, ale wtedy jest tak jak piszesz - noga nie wchodzi.
A gdy poluzuję zeby whcozdiła to mam luz na boki.
Sam używam skywalkera i jest nieźle - tzn rozstaw jest ok, ale strapy mogłyby być trochę lepsze.
Ostatnio pływałem na najlepszych do tej pory padach+strapach zastosowanych w desce spleene rip 128 - wypas, leży jak ulał, wchodzi bez problemu, a do tego pady majatakie fajne paski, które ułatwiają wsunąć stopę do końca.

Awatar użytkownika
Indian
Latawiec: Cabrinha
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2007, 20:23

Moze wymien na strapy jakies regulowane ja mam cabrinhe castom 2007r i stray nie sa regulowane i czasami jest problem, natomiast moja nowa decha cabrinha imperial (2008r)z regulowanymi strapami to jest bajka, polecam

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2007, 21:50

strapy są regulowane ale jak dokręce je na śruby bliżej siebie (tak aby były wąskie) to nawet jak ściągnę je na maksa to i tak będą za luźne ... chyba musze przymierzyć u kogoś innego dla porównania

a tu fotka strapów:

Obrazek

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 07:11

bitter pisze:strapy są regulowane ale jak dokręce je na śruby bliżej siebie (tak aby były wąskie) to nawet jak ściągnę je na maksa to i tak będą za luźne ... chyba musze przymierzyć u kogoś innego dla porównania

a tu fotka strapów:

Obrazek

spoko strapy jak na foto mozna ciasniej zacisnac niz na pierszy rzut oka wydaje sie , czesc z rzepem ktora ogranicza zmniejszenie strapa po porostu zawija sie i zapina rzepy,
inna sprawa ze nie polecam ustawiena strapow maksymalnie zacisnietych tak ze noga bardzo mocno siedzi, a to ze w zgledu na to, ze przy ostrzejszej glebie sa duze szanse na to,z e jedna noga zostanie w strapach i trudno bedzie w takim wypadku zrzucic deske.

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 08:28

wiem że za ciasno nie można ale teraz mam luzy jak w rozwiązanych rozdeptanych butach i jak się mocno rozpędzę to nie kontroluje deski. Być może to z powodu moich super umijętności ;-) ale pewnie nie tylko

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 20:40

maski pisze:czesc z rzepem ktora ogranicza zmniejszenie strapa po porostu zawija sie i zapina rzepy,

możesz jasniej?

a tak przy okazji zauważyłem, że moje strapy są przyśryubowane znacznieszerzej niż te na zdjęciu. A śrub nie da się bliżej zamocować bo pady mają płytkie wycięcie ;(

maski
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 21:59

bitter pisze:
maski pisze:
możesz jasniej?

;(

prosze bardzo

mozna zbeedny kawalek potraktowac nozyczkami, warto jednak nauczyc / przyzwyczaic sie do niezbyt ciasnych strapow, bezpieczniej i wygodniej np na switch'u :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2007, 22:14

a no rzeczywiście ... może tak zrobię, troche szkoda niszczyc ale przy oryginalnym zestawie niestety ni mozna regulować ciasniej tylko luzowac ale chyba dla slonia ;-) Rozumiem ze dobry fachowiec radzi sobie na luznych strapach czyli to ze mi przeszkadzaja oznacza jednak brak umiejetnosci?
a ma znaczenie jak się je przykręca - to znaczy tak żeby napis był "czytelny" dla kitesurfera czy możę do góry nogami bo widziałem i tak i tak

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 12:39

bitter - ponieważ jesteśmy na podobnym etapie, to wydaje mi się, że obcisłość strapów nie ma tak wielkiego znaczenia, jak wczucie się w deskę. Ja pływając w butach, mimo iż strapy ściśle trzymały stopy, nie miałem takiego czucia deski, jakie zacząłem mieć w ostatnią środę, gdy zacząłem pływać bez butów. Ze startu na start, ze ślizgu na ślizg, coraz bardziej zacząłem czuć zachowanie, drgania i ruchy deski "W PODESZWACH" stopy :D:D:D !!!!
I chociaż strapy dość luźno trzymały mi stopy, to czucie deski i moje reakcje z tym związane zaczęło się poprawiać, co miało swoje bezpośrednie przełożenie na jakość i długość ślizgu.
Poza tym myślę, że na początku luźniejsze strapy są lepsze ze względu na częstotliwość zaliczanych przez nas katapult :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , bo łatwiej zrzucić deskę z nóżek i nie zrobić sobie ała :D:D:D

Pozdrawiam i szybkich postępów życzę :D:D:D

Heeej!!!

P.S....i żeby nikt tu na mnie nie krzyczał :D:D:D Oczywiście wiem, że ustawienie strapów TEŻ ma znaczenie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2007, 13:10 przez yanosik, łącznie zmieniany 1 raz.

maski
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 12:58

bitter pisze:a no rzeczywiście ... może tak zrobię, troche szkoda niszczyc ale przy oryginalnym zestawie niestety ni mozna regulować ciasniej tylko luzowac ale chyba dla slonia ;-) Rozumiem ze dobry fachowiec radzi sobie na luznych strapach czyli to ze mi przeszkadzaja oznacza jednak brak umiejetnosci?
a ma znaczenie jak się je przykręca - to znaczy tak żeby napis był "czytelny" dla kitesurfera czy możę do góry nogami bo widziałem i tak i tak

orientacja napisu jest bez znaczenia, to tylko neoprenowa oslonka, ktora mozna zalozyc na dwa sposoby, nie mniej trzeba sprawdzic czy na pewno strapy sa prawidlowo przykrecone.

Wróć do „Pierwsze Kroki”