2:1 czy 1:1 ?

Forum dla początkujących
Nec555

Post31 paź 2008, 14:59

Moje pytanie jest proste, jak w temacie czym właściwie różni się 2:1 od 1:1, po co i dlaczego się to zmienia, z którym latawiec działa wolniej i gdzie są większe siły na barze ?, oraz jak przepiąć linki żeby zmienić ustawienia na 1:1 i odwrotnie … może ktoś ma jakąś instrukcję ?

:/

Post31 paź 2008, 15:31

Nie chce mi sie rozwodzic nad oboma systemami jakos nadzwyczajnie dlugo, ale
tak w skrocie to 1:1 to jedyna sluszna opcja. Bloczki przy barze zawsze byly
i zawsze beda nieporozumieniem jak dla mnie.
Dzieki bloczkom podobno zyskiwales zakres wiatrowy, szybkosc latawca,
mniejsze sily skretne (poniewaz mniejszy ruch na barze powodowal
mocniejsze sciagniecie linek sterujacych, dlatego wlasnie mowi sie o 2:1)
W praniu wychodzi na to ze masz duze cisnienia na barze, moze i wiekszy zakres
ale za to reakcja latawca jest wolniejsza i masz mniej bezposrednie czucie.
Dla mnie cisnienia na barze i brak czucia z miejsca dyskwallifikuja system 2:1.
Poniewaz plywam na kitach nie przekraczajacych raczej 10m bloczki przyspieszajace
latawiec sa mi conajmniej zbedne.
Zamienia sie najczesciej odczepiajac linki sterujace od linek nosnych (miejsce gdzie sie schodza)
i przewleka cala linke sterujaca przez oczko ktore wlasnie otrzymales w ten sposob.
Zaciskasz linke sterujaca powyzej supelka ktory gdzies tam powinien byc na lince blisko baru i zrobione :)

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post31 paź 2008, 15:51

Wpisz w opcji szukaj "bloczkami", a na pewno wyskoczą ci te linki :wink:

:arrow: http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... =bloczkami

:arrow: http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... =bloczkami

Pytanie jeszcze jaki masz latawiec, choć takich które mozna przepinać wiele nie ma :wink:

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post31 paź 2008, 17:13

Ja mam taki który można przepinać i przepiąłem go raz tylko :wink:

Nec555

Post31 paź 2008, 22:26

Wiedziałem, że tu można zapytać bez krępacji o wszystko ;)
Dzięki wam panowie (bo panie jakoś się w tematach technicznych słabo udzielają) za wszelkie linki i informacje.

Akir pisze:i przewleka cala linke sterujaca przez oczko ktore wlasnie otrzymales w ten sposob. Zaciskasz linke sterujaca powyzej supelka ktory gdzies tam powinien byc na lince blisko baru i zrobione

i tu właśnie słabo kumam , po odpięciu linek sterujących od linek nośnych …….. przewlekam całe te 20 metrów przez oczko które otrzymałem …. Ale te 20 metrów własnie przechodzi przez ten bloczek, rozumiem , że omijam jakoś (ale jak ?) bloczek i mocuje linki gdzieś tam obok bloczka (gdzie i jak …pewnie się domyślę …albo nie)!!!???????

….. a gdybym jakoś tam sobie poradził z tym faktem to co potem z bloczkami , jak zbędne to wolał bym je odczepić, po co mają tak sterczeć !

A kite mam ( i tu boję się przyznać bo obawiam się kolejnej wojenki Ziomal ;) vs kite24 ;) ale co tam …..nawet jestem z nigo dumny bo to mój pierwszy ) Helixa 14 m 2 + bar ze smart loop’em - na starcie bar jest zestrojony na 2:1. ja tylko latałem (upssss ;) jak to łatwo powiedzieć  hodziłem po zatoce w zenicie  i pierwsze uślizgi robiłem, (a co mnie kilka razy powodzie sponiewierało ) to lepiej nie mówić )

Kukems … wiem, że masz Helixa ! to co ty z tymi bloczkami na barze zrobiłeś …. Odpiołeś jakoś czy co ? …

… a może jakiś manual ?

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post31 paź 2008, 22:41

http://www.naishkites.com/2008/en/produ ... e_2-1.html

w instrukcji do latawca masz napisane jak się zmienia system na barze

http://www.naishkites.com/pdf/08SigmaSLEKiteManual.pdf

:/

Post31 paź 2008, 23:49

Nec po prostu po odczepieniu linki sterujacej zostaje Ci zakonczenie linki na ktorym
da sie zrobic jaskółke prawda? (ta petelka ktora sie zaciska)
Przewlekasz przez nia cala linke sterujaca tak ze bloczki zostaja.
A linka sterujaca pokrywa sie na poczatkowym odcinku do miejsca gdzie
masz supelki na ktorych mozesz zacisnac linke.
Na poczatku bloczki nie przeszkadzaja ale gdy zaczynasz sie uczyc hp warto
je zaslonic czymkolwiek. Ja sobie ladnie pocialem palce przez to tak ze mam blizny.

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post01 lis 2008, 00:02

Kukems … wiem, że masz Helixa ! to co ty z tymi bloczkami na barze zrobiłeś …. Odpiołeś jakoś czy co ? …

Nie, jest na stałe, w instrukcji wszystko jest opisane. Nie widzałem, żeby ktoś pływał na 2:1. Ogólnie lipa na max jak dla mnie (niektórym pasuje)

Nec555

Post02 lis 2008, 21:45

Dobra Panowie, wygląda na to, że ogarniam już temat, dzięki wszystkim a zwłaszcza tobie Akir za dokładne wskazówki

Wróć do „Pierwsze Kroki”