Flysurfer Pulse - jaka dlugosc linek i ustawienia soft-hard

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
targetti

Post08 sty 2009, 08:48

Witam

Niedawno zakupiłem latawiec Flysurfer Pulse 10m2. Posiadłem już umiejętność startu, sterowania oraz lądowania. Wszystkie manewry wykonywałem na linkach długości 21m oraz ustawieniach sterowania na "soft".

1. Ostatnio widziałem film szkoleniowy o nauce kite na którym instruktor doradzał aby naukę rozpoczynać na krótszych linkach ponieważ wtedy manewry są łatwiejsze…. Co wy na to aby skrócić linki z 21m na 12 m ????
2. W instrukcji flysurfera wyczytałem, że dla osoby początkującej zalecanym ustawieniem sterowania jest „hard” ponieważ wtedy są bardziej wyczuwalne siły na barze, co pozwala na intensywniejsze wyczucie latawca. Ustawienia „soft” zalecane są dla bardziej zaawansowanych osób, które nie potrzebują już czuć na barze co robi ich latawiec w górze oraz do sterowania „one hand”. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Pozdrawiam

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2009, 10:23

ad1 - nie skracaj linek. Faktycznie latawiec na krótszych linkach jest szybszy, szybciej reaguje itp... ale jaki sens jest uczyć się latawca na 12m linkach, jeśli będziesz jeździł i pływał na pewno na 21m :)
Ale jak chce ci się kombinować, to spróbuj :) Flysurfrer ma tak prosty sposób łączenia linek, że manewr przeprowadzisz na spocie w ciągu 15 min :)
W moim Psycho3 (nie wiem jak w Pulse) jest możliwość skrócenia linek o 3m odcinek, czyli na 18m + linki uprzęży ... i tak możesz zrobić na początek.
12 m to zdecydowanie za krótko ( moim zdaniem )

ad2 Nie wiem czy Pulse1 ma węzełki, czy płynne ustawienia soft-hard, ale dla mnie najlepsze ustawienie jest na 1 lub drugim węzełku od strony soft

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
targetti

Post08 sty 2009, 10:48

Czyli nie ma sensu skracania linek.
Ja również mam węzełki (5 supełków) .

Odnośnie Psycho3 to jaką masz jego powierzchnie ? Zastanawiam się nad przesiadką na Psycho 3 10m2 (oczywiście po opanowaniu swojego Pulse 10m2 ).

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2009, 12:07

Ja mam Psycho3 10
Pulse jest zacną latawka i co najważniejsze dla początkującego - bardziej stabilna i spokojną od Psycho3. P3 trzeba się "nauczyć", żeby nie robił niespodzianek. P3 jest trudniejszy, ale ma też większą moc i hang time, co po opanowaniu skoków na pewno będzie zaletą. Na początku jednak nie spieszyłbym się z przesiadką. Masz dobry latawiec :)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2009, 16:52

Skracanie linek do nauki czasami się przydaje, ale osobiście wydaje mi się, że przydaje się w wyjątkowych sytuacjach - za mały zakres latawca i brak mniejszego na dane warunki wiatrowe, pływanie w ciasnych miejscach, pływanie lewo w prawo bez skoków z częstą zmianą kierunku (np fale). Jak chcesz - przetestuj sobie jak zachowuje się latawiec w takiej sytuacji - będzie trochę inaczej i przede wszystkim stracisz sporo hang-time;u ale na początek to nie ma takiego znaczenia.
Co do drugiego - rzeczywiście najlepiej na początku ustawić latawiec na środek albo nawet nieco na hard a potem przestawić na soft. Większość osób zaczyna na soft - nie mogą sobie poradzić, przestawiają na hard a potem wracają na soft jak już poznają latawiec. Ja w każdym latawcu latałem na różnych ustawieniach - w zależności od preferencji. W pulse 10 miałem na full soft, ale czasami przestawiałem na środek. W psycho 3 z tego co pamiętam miałem najpierw +1 hard a potem +1 soft i tak pływałem do końca. Teraz na p4 mam na full soft i tak mi chyba najbardziej leży, chociaż wczoraj zastanawiałem sięnad przestawieniem o jeden supełek wyżej... KWestia preferencji - nie ma "najlepszego" rozwiązania...

Wróć do „Pierwsze Kroki”