Linki przy tipach

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post20 sty 2009, 15:22

Mam w latawcu SLE na tipach dwie "pętelki" do mocowanie linek sterujących (a w zasadzie przedłużek do ich mocowania):
a. bliżej
b. dalej
od krawędzi spływu.
Niestety w instrukcji zero na ten temat.

Czy jest jakaś generalna zasada zmiany zachowania latawca przy dwóch miejscach mocowania linek sterujących czy jest to charakterystyczne dla określonej marki latawca :?:

Awatar użytkownika
razor

Post20 sty 2009, 15:45

generalnie w uproszczeniu, im bliżej linki sterujące krawędzi spływu, tym mniejsze siły na barze i minimalnie mniejszy zakres depoweru.
niektórzy mówią że wtedy latawiec chodzi 'szybciej' (Ci sami mówią że latawiec z ustawieniem linek 2:1 chodzi wolno)
firmy na ogół piszą o takim ustawieniu 'softer' (w porównaniu do linek przyczepionych nie na samym końcu - 'normal')

Gumi$
Deska: Cabrinha Custom + LF Vantage
Latawiec: Torch
Kontaktowanie:

Post20 sty 2009, 15:55

Na tym ustawieniu dalej od krawędzi spływu na logike też powinien być odrobine szybszy :idea:

Awatar użytkownika
razor

Post20 sty 2009, 17:52

ale z jakiegoś powodu wiele osób mówi, że latawiec przy ustawieniu linek przy barze 2:1 chodzi 'wolno', a w ustawieniu 1:1 chodzi 'szybko'
nie mi oceniać co to znaczy ;)

Gumi$
Deska: Cabrinha Custom + LF Vantage
Latawiec: Torch
Kontaktowanie:

Post20 sty 2009, 20:15

Wystarczy pomyślec przy jakim ustawieniu "zbiera" więcej linki. Tyle że dzięki bloczkom troche wolniej reaguje poniekąd :wink:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post21 sty 2009, 04:37

A o jaki latawiec chodzi :?:

Awatar użytkownika
razor

Post21 sty 2009, 08:17

Gumi$ pisze:Wystarczy pomyślec przy jakim ustawieniu "zbiera" więcej linki. Tyle że dzięki bloczkom troche wolniej reaguje poniekąd :wink:

no właśnie niby czemu przez bloczki 'wolniej' reaguje ? przecież 'zbiera' jeszcze więcej linki.

Awatar użytkownika
Wiktorek

Post21 sty 2009, 10:37

Dzięki za odpowiedzi. Ogólnie wydaje mi się logiczne, że odsunięcie punktu zaczepienia dalej od linek mocy (mocowanie tuz przy krawędzi spływu) zmniejszy szybkość reakcji, zmniejszy siły na barze i spowoduje lekkie wirtualne "zaciągnięcie" baru (zmniejszenie zakresu depoweru).

To logika, praktyka na pewno jest zbieżna?

Pinio pisze:A o jaki latawiec chodzi :?:

Konkretnie o RRD Type9, ale pytanie jest ogólne.

Awatar użytkownika
Pinio

Post21 sty 2009, 10:51

Wiktorek pisze:
Pinio pisze:A o jaki latawiec chodzi :?:

Konkretnie o RRD Type9, ale pytanie jest ogólne.

Co do RRD to w roku 2008 nie było żadnych węzełków zresztą w 2009 też nie ma. Jest jedna węzełko-petelka i tak ma być.
W Typie 9 zamiast pętelek - węzełków masz rozpora :D Oczywiście wszystko można zmienić ale po co.
Tu masz co i jak podłączyć i nie kombinuj bo naprawde nie trzeba :wink: http://pl.youtube.com/watch?v=wBM7fW-SQkI
No chyba że lubisz się bawić jak ja :lol:
pozdrówka :wink:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 sty 2009, 11:38

W c shape im dalej sterujace od nosnych tym szybszy latawiec chyba analogicznie w hybrydzie.Nawet celowo w malych rozmiarach 7-5m ustawialo sie linki w polozeniu slow blizko krawedzi natarcia zeby nie wariowal - kiedys jak mniej na topie bylo uh

Awatar użytkownika
razor

Post21 sty 2009, 11:43

Wiktorek pisze:Dzięki za odpowiedzi. Ogólnie wydaje mi się logiczne, że odsunięcie punktu zaczepienia dalej od linek mocy (mocowanie tuz przy krawędzi spływu) zmniejszy szybkość reakcji, zmniejszy siły na barze i spowoduje lekkie wirtualne "zaciągnięcie" baru (zmniejszenie zakresu depoweru).

To logika, praktyka na pewno jest zbieżna?

na logikę tak samo linki w ustawieniu 2:1 powinny zwiększyć szybkość reakcji ? :) ale z jakiegoś powodu mówią że wtedy latawiec lata 'mulaście' ;)

trzeba by sprawdzić samemu i opisać wrażenia. mając linki sterujące bardziej z tyłu, zmniejszają się siły na barze ale też zwiększa się precyzja sterowania, a nuż może się okazać że ktoś to nazwie 'lepszą reakcją/szybszą reakcją' ?

Awatar użytkownika
Wiktorek

Post21 sty 2009, 11:45

Pinio pisze:
Co do RRD to w roku 2008 nie było żadnych węzełków zresztą w 2009 też nie ma. Jest jedna węzełko-petelka i tak ma być.
W Typie 9 zamiast pętelek - węzełków masz rozpora :D Oczywiście wszystko można zmienić ale po co.
Tu masz co i jak podłączyć i nie kombinuj bo naprawde nie trzeba :wink: http://pl.youtube.com/watch?v=wBM7fW-SQkI
No chyba że lubisz się bawić jak ja :lol:
pozdrówka :wink:

Na filmie widać, że linka (przedłużka) sterująca jest podłączona do jednego z dwóch "oczek". U mnie podłączona jest do drugiego. O tego:

Obrazek
źródełko: http://pl.youtube.com/watch?v=wBM7fW-SQkI

Stąd pytanie.

Obiecuję więcej nie kombinować :oops:

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post21 sty 2009, 12:50

pewnie w 2.1 chodzi o to żeby kite był szybszy bo jak słusznie zauważono zbiera 2 razy więcej linki niż 1.1( ruch baru od siebie analogicznie powoduje lepsze tracenie mocy). Ale to jest ratowanie się jak się stworzy za wolny latawiec ...

Awatar użytkownika
Pinio

Post21 sty 2009, 13:21

A o to Ci chodzi to się w RRD nazywa ładnie :arrow: "Unbeatable turning speed"

Obrazek

1 szybciej 2 wolniej /zdjęcie latawiec RRD Obsessia bo tylko takie miałem/

w Takoonie mają to opisane znowu tak
:arrow:
"1 and 2
If you move forward the rear bridle (location #1):
More bar pressure/ More efficiency of depower rate,
perfect for unhooked tricks and speed crossing.
If you move backward the rear bridle (location #2):
Better relaunching/smaller turning radius. Perfect for
waves."

a w Bestach nawet na latawcu napisali co i jak

Obrazek

Pozdrówka a Wiesz że Twoim latawcu mozna jeszcze zmieniać
ustawienia baru :wink:

Awatar użytkownika
Wiktorek

Post21 sty 2009, 13:37

Dzięki wszystkim, zwłaszcza Tobie, Pinio!

Pinio pisze:Pozdrówka a Wiesz że Twoim latawcu mozna jeszcze zmieniać ustawienia baru :wink:

Wiem, ale nie wiem jak (jeszcze). Z tego co wyczytałem, można nawet regulować długość baru (no nie całkiem). Manual do latawców 2008 chyba wcale nie wyszedł :roll:

Będę wdzięczny za info.

Wróć do „Pierwsze Kroki”