Gaastra GXR 12m C-shape i piata linka

Forum dla początkujących
andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post27 lut 2009, 13:39

Panie i Panowie - potrzebuję pomocy przy zainstalowaniu piątej linki w moim C-shape - przy słabym wietrze nie ma opcji, aby latawkę odwrócić. Przy mocnym nie ma problemu, ale cieżko u nas w Olsztynie o idealne warunki.

moje pytanie brzmi... jak doczepić piątką linkę na krawędź spływu, aby nie rozerwać latawca... macie może jakieś specjalne metody obszywania.. czy tez moze zarabiania krawędzi spływu tak, aby po zliszowaniu nie stracić latawca. ?

tak wygląda tył - chciałbym przyczepić się w okolicach 3ciej komory.( metodą - "za dupę"

Obrazek
Obrazek
Obrazek

dzięki z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam
Andrzej

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post27 lut 2009, 13:48

Ja bym raczej uproscil zadanie i zamiast dorabiac "Recona", czy próbowac robić z niego bowa, to daj komuś, żeby wszł porządne ucho albo dwa ale na gł. komorze :!: :idea:
Na pewno bedzie działać, sama robota pewniejsza :idea:

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post27 lut 2009, 14:02

czyli na końcu środkowej komory ? - nie chodzi mi o robienie z niego BOWa tylko o coś co odwróci mi latawkę przy słabym wietrze :) - taki jest główny zamysł - liszowanie na piatej lince to już mniejszy problem.

jas.

Post27 lut 2009, 15:56

zrobic z niego BOW'a hmm :D To jakas prowokacja prawda?

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post27 lut 2009, 16:44

andrzejwodejszo pisze:
moje pytanie brzmi... jak doczepić piątką linkę na krawędź spływu, aby nie rozerwać latawca... macie może jakieś specjalne metody obszywania.. czy tez moze zarabiania krawędzi spływu tak, aby po zliszowaniu nie stracić latawca. ?
j

..do krawędzi spływu :?: :shock: takiego "patentu" do liszowania nie polecam :idea: wogóle nie polecam!

Propozycja Konia to profesjonalne rozwiązanie, ale też ingerencja w sam latawiec[ żeby wszyć ucho na tubie gł. trzeba najpierw tą tubę rozpruć na szwie, na odcinku ok ok20/30cm!!!]

Miałem kiedyś dokładnie taki latawiec i używałem go w układzie 5cio linkowym. Piątą linkę[ genialnie ułatwiającą start z wody w kiepskich warunkach] podpinałem za pomocą ucha z linki owiniętej dookoła tuby poprzecznej środkowej[ zajmuje to 2/3min]. Totalna amatorka, ale u mnie to działało[ przy świadomości delikatności tego rozwiązania]bez problemów kilka sezonów, co nie znaczy, że u Ciebie też tak będzie :idea:
Twoja decyzja :lol:
Ostatnio zmieniony 27 lut 2009, 16:48 przez GURU 10.5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post27 lut 2009, 16:45

Mam nadzieję, że tylko pomyliłeś pojęcia pisząc o krawędzi spływu?!
Piątą linkę montuje się oczywiście tylko i wyłącznie na krawędzi natarcia, czyli tubie głównej.
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie naszycie odpowiednio mocnego mocowania na tubie.

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post27 lut 2009, 16:48

dokładnie krawędż spływu to nie jest najlepsze miejsce ...
daj znac na priv cos wykombinujemy

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post27 lut 2009, 22:18

JastrząB pisze:...Piątą linkę montuje się oczywiście tylko i wyłącznie na krawędzi natarcia, czyli tubie głównej....

Według instrukcji w Fuel'ach na zimę przepinasz 5 linkę na krawędź spływu ale za mało zimy na pomorzu żeby spróbować :(

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post28 lut 2009, 18:36

dzięki Panowie - czekam na odzew Białego - Człowiek z Olsztyna - moze mi pomoże za browarka... :)

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post28 lut 2009, 19:06

Widziałem podpiętą piątą linkę do krawedzi spływu i też mi sie wydawało to dziwne, ale kiedy koleś dał radę ją wystartować przy max. 8 węzłach dokładnie tak samo jak komórkę szczęka mi opadła. To naprawdę działa, a linka była podpięta do końcówki środkowego żebra.

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post28 lut 2009, 19:18

dokladnie o takie coś mi chodzi.

Mam taki ładny filmik - "How To Snowkite" z wytworni snowkitefilms i tam bardzo ladnie pokazane jest jak się startuje C-shapea z piątą linką. Pytanko tylko jak ją przymocować najlepiej :)...

chyba mam już pomysł... zapewne trzeba będzie wyciągnąć dętkę i wszyc kawałek taśmy - do tego juz tylko 27 metrów dynemy i wio do "baru".

Wróć do „Pierwsze Kroki”