Jaka jest roznica miedzy kitem do kitebord a kitesurfing

Forum dla początkujących
chris34

Post12 lip 2009, 23:26

Czy moge uzywac kite do jezdzenia na desce i tego samego do surfingu na wode?Z gory mowie ze nie znam sie na tym.Inne pytanie.Jakie linki musze kupic do Airush 12m i jaka jest najlepsza dlugosc linki dla poczatkujacego?Z gory dziekuje.

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post13 lip 2009, 09:31

chris34 pisze:Czy moge uzywac kite do jezdzenia na desce i tego samego do surfingu na wode?

Nie możesz, kite do jezdzenia na desce ciągną w bok a kajty do surfingu na wodę ciągną do góry

chris34 pisze: Jakie linki musze kupic do Airush 12m

najlepsze są z domieszką lycry, są najbardziej uniwersalne bo potrafią dopasować swoją długość do stopnia zaawansowania ridera

chris34 pisze: jaka jest najlepsza dlugosc linki dla poczatkujacego?

nie ma reguły - na jeziorach minimum 40 m na otwartym morzu max 20

chris34 pisze: Z gory dziekuje.

polecam się na przyszłość

PS polecam też zacząć od słownika kitesurfingu, i nie brać do siebie tego co napisałem wyżej
http://kiteportal.pl/index.php?kite=leksykon

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2009, 12:37

Hehe. Nic dodac nic ująć :twisted:

Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post13 lip 2009, 18:11

chris34 pisze:Czy moge uzywac kite do jezdzenia na desce i tego samego do surfingu na wode?Z gory mowie ze nie znam sie na tym.Inne pytanie.Jakie linki musze kupic do Airush 12m i jaka jest najlepsza dlugosc linki dla poczatkujacego?Z gory dziekuje.

Myślę, że to pytanie od redaktora "Wprost" który napisał tekst o Nowej Kaledonii, a w nim:

"Kitesurfing to odmiana windsurfingu gdzie zamiast żagla używany jest latawiec o specjalnej konstrukcji unoszący się nawet kilkadziesiąt metrów nad wodą"

:D

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post14 lip 2009, 22:06

nie wiem co się ostatnio dzieje na tym forum,
nie pamiętam już kto, ale ktoś wspominał na tym forum że zaczną się wakacje to przybędzie kitesurferów :wink: no i się nie mylił,
walą pytania co jeden to lepsze :wink: :D
_kater_
nie ma reguły - na jeziorach minimum 40 m na otwartym morzu max 20

Uprzedzam kolejne pytanie

różnica w długości linek, dla niedoinformowanych, wynika z tego że na śródlądziu jest dużo drzew, a co za tym idzie wiatr nie jest tak równy, więc potrzebujemy dłuższych linek by kite latał ponad koronami drzew, gdyż tam wiatr jest równiejszy :roll: :twisted: :wink:

Awatar użytkownika
SWIRUS
Kontaktowanie:

Post14 lip 2009, 23:28

djdaniel pisze:różnica w długości linek, dla niedoinformowanych, wynika z tego że na śródlądziu jest dużo drzew, a co za tym idzie wiatr nie jest tak równy, więc potrzebujemy dłuższych linek by kite latał ponad koronami drzew, gdyż tam wiatr jest równiejszy :roll: :twisted: :wink:

Gdy jakiś Nowy Kolega XXX zrobi sobie kuku przez te Wasze głupie żarty
to wtedy zobaczymy jakie emoty będziecie wrzucać na kf....

Pozdro,

__kater__

Post15 lip 2009, 08:15

oj świrus, kolega na głupie pytanie dostał głupią odpowiedz i informacje na dole ze sobie jaja robimy i żeby przejrzał leksykon. Tam znajdzie odpowiedz na swoje pytania.

Swoją drogą jak ma sobie zrobić krzywdę?

1 różnicą w kajcie do kiteboardingu i do kitesurfingu?
2 linkami z lycry (no chyba ze je fucktycznie wyczaruje :P )
3 czy może 40 m linkami - tylko gdzie je dostanie :) ?

krzywdę to on sobie zrobi jak zacznie samemu się uczyć i odpali latawiec - nieważne jaki....

spoważniałeś coś ostatnio bardzo :twisted:

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post15 lip 2009, 09:56

__kater__ pisze:...odpali latawiec - nieważne jaki....

Nie przesadzaj.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post15 lip 2009, 14:15

Sprawa kończy się jak zwykle na tym forum - koleś nie ma pojęcia o co w tym wszystkim kaman, a reszta która coś tam trochę popływała "targa" ( super modne ostatnio słówko, podoba mi się ;P) z jego "głupich" pytań.
A potem słychać tylko, "no tak, śledzę KF, ale się nie udzielam bo tam dziwny klimat jest ostatnio ;)". Osobiście mam to głęboko w tyle, bo nie ja czuwam tu nad poziomem dyskusji i odpowiedzi, chciałbym tylko przypomnieć krótko, że też kiedyś byliście początkujący i zadawaliście DOKŁADNIE takie same pytania :) Więc może trochę wyrozumiałości na przyszłość?

O ile pierwsze pytanie jest faktycznie "lekko" nietrafione, o tyle drugie jest jednym z NAJCZĘŚCIEJ zadawanych przez kursantów na pierwszych zajęciach...Wystarczyłoby być może napisać jedno krótkie zdanie np:

"W większości latawców producenci stosują linki o długości od 20 - 27 m, w związku z tym, pomimo znajomości tego konkretnego modelu, możesz w ciemno kupować linki 23-25m". Ewentualnie wytłumaczyć uproszczoną zasadę - krótkie linki = szybszy latawiec, mniej mocy. Chyba to lepsze niż cisnąć z kogoś, hmm?

gr8

Post15 lip 2009, 14:27

A ja powtorze raz jeszcze.... nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi.

__kater__

Post15 lip 2009, 14:42

dobra, ale kolega nie pytał jakie linki są do latawca tylko jakie są dla początkującego.

Ale generalnie masz rację - coś mnie podkusiło by "targać" :oops:
Ostatnio zmieniony 15 lip 2009, 21:54 przez __kater__, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
terranborn

Post15 lip 2009, 16:00

__kater__ pisze:Ale generalnie masz rację - coś mnie podkusiło by "targać" :oops:

Brak wiatru pewnie :wink:

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post15 lip 2009, 20:13

zabiore jeszcze raz głos w tym wątku,
jeśli chodzi o ten wątek, to jestem w nim jednym z najmniej doświadczonych,
zadawałem tu pytania pomagaliście,
jeszcze nie raz pewnie zadam i mam nadzieje że będę mógł nadal liczyć na Waszą pomoc

co do mojego powyższego postu(wiem przemass że o mój Ci chodzi - masz racje nie mam urazy)

była to odpowiedź w myśl zasady głupie pytanie, głupia odpowiedź
wiem wiem gr8 nie ma głupich pytań

denerwuje mnie po prostu jak komuś nie chce się poszukać nic tylko najlepiej zarejestrować się na forum, i zadawać tego typu pytania
przypuszczam że koledzy których przybyło ostatnio, uczą się sami, podobnie jak ja
nie wiem może nie mają kogo zapytać
może nie powinienem udzielać głupich odpowiedzi, ale proszę WAS

Czy moge uzywac kite do jezdzenia na desce i tego samego do surfingu na wode

wystarczy obejrzeć kilka filmików, a często od tego zaczyna się chęć posiadania swojego spadochronu,

Z gory mowie ze nie znam sie na tym

więc skoro się nie znasz w ogóle.... to kup książkę chociaż, poczytaj na necie a nie licz że ktoś Ci wiedzę cała na talerzu poda,
a takich przykładów na kf jest ostatnio mnóstwo
że nawet nie wspomnę o tym że nikomu nawet się nie chce zapytać w odpowiednim dziale. czy użyć opcji edytuj
kolejny przykład "mądrego" pytania
latawiec który uniesie

to naprawdę przechodzi pojęcie, tyle o tym na forum jest
lub ankieta
jak pływacie?

do jakiej szkólki chodziliście?

co by nie zapytać która najlepsza, bo odpowiedź jest wiadoma
ps. tematy o ile się nie mylę tylko dwóch użytkowników, z bardzo "mądrymi" pytaniami
to przykłady tylko z tego i końcówki minionego tygodnia

też się uczę, i zadaję tu pytania gdy nie wiem czegoś odnośnie kite
ale czasami to przechodzi wszelkie pojęcie.. sorry

niedługo zaczną się pytania typu czy gdy nie ma wiatru można pływać, przecież część latawców jest pompowana.... WTF!!

mam nadzieje że nikogo nie obraziłem, bo nie miałem tego na celu, to był raczej niezgrabny apel o więcej rozwagi w zadawaniu pytań

trochę się rozpisałem, przepraszam....... jest gorąco i nie wieje :(
pozdrawiam

Wróć do „Pierwsze Kroki”