jaki latawiec na początek nauki freestyle?

Forum dla początkujących
wiwo
Deska: Clash Reincarnation 138
Latawiec: Naish Torch
Postawił piwka: 1 raz

Post22 wrz 2009, 22:05

Siemka

na początku zacznę od tego że szukam latawca na słabszy wiatr, tak do 16-18 węzłów, od dobrych kilku lat pływam na WS i z przykrością stwierdzam że przy słabszym wietrze (kiedy zestaw 5.0 + decha 100l jest za mały) kajt jest (ciężko mi to przez gardło przechodzi ;)) fajniejszy...

czyli rozmiar na pewno 12m2, na kilku dwunastkach (north rebel, cabrinia crossbow, cabrinha switchblade chyba? - stary c-shape i jeszcze kilka innych) pływałem i bardzo ładnie sprawdza się poniżej tych około 15-18 węzłów.

jestem na etapie backrolli i skoków z grabami, wybijam się do rejli z krawędzi (unhooked), ale jeszcze nie ląduje (pływałem do końca sierpnia)

we wrześniu byłem kilka razy na wyciągu do wake'a w szczecinku i powoli ogarniam rejli (rally? czy jak to się pisze? :)), robie płaskie 360 (na wodzie, surferpass? czy jak? ;)), obracam backrolla ale na razie mam problem z lądowaniem - puszczam bar.
strasznie zajarałem się pływaniem na wake'u i chciał bym podobnie popływać na kajcie - unhooked

no i teraz moje pytanie - jaki latawiec nada się do przyjemnego pływania unhooked, nauki rally, s-benda i pierwszych hpeków i przy okazji będzie miał jak największy zakres i dawał radę przy wietrze granicznym - słabym

z latawców na których pływałem najfajniej pływało mi się na c-shapie cabrini (dosyć stary model, wydaje mi sie że switchblade ale nie jestem pewien) bardzo fajne czucie latawca, ale zdecydowanie za mały zakres (podczas pływania przy szkwałach musiałem strasznie machać depowerem, co było mało przyjemne), ale to był pierwszy latawiec który nie patrząc na niego wiedziałem gdzie dokładnie jest, przy bowach później nauczyłem się pływać nie patrząc na nie, ale i tak czucie jest troszkę mniejsze (moim zdaniem)

szukać raczej freestylowego bowa(sam nie wiem, np rrd obsession) czy raczej freestylowej hybrydy (coś w stylu naish torch?) czy raczej jakiegoś freeridowego latawca bo freestylowe mają za mały zakres?

będę bardzo wdzięczny za pomoc i wszelkie informacje ;)

Awatar użytkownika
don Komorro
Latawiec: ss fuel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post22 wrz 2009, 23:37

wiwo pisze:z latawców na których pływałem najfajniej pływało mi się na c-shapie cabrini

kup sobie ss fuel :twisted: też jest FAJNY :twisted:

Awatar użytkownika
Tukan
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 08:33

Po pierwsze Torch to 100% najlepszy od wielu lat C shape i kup sobie właśnie jego. !! Najlepszy kajt do freestylu a poza tym Torche są stosunkowo tanie. Według mnie jeżeli chcesz wybijać się z krawędzi , lepszego kajta nie znajdziesz. Pozdro

Awatar użytkownika
terranborn

Post23 wrz 2009, 08:47

Czy najlepszy to pewnie by wielu polemizowało ;)
Ja bym raczej powiedział, że najlepszy na polskie warunki ( duży depower) do tego 5-linka = super łatwe wstawanie z wody ;)
Też polecam torch-a.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 09:13

terranborn pisze:...( duży depower)...

Nie chcąc się kłócić ale chyba fuel ma większego ... depowera :D

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 09:16

NORTH VEGAS 2008. Niektórzy twierdzą, że jest to najlepszy latawiec, który kiedykolwiek powstał a ma jeszcze większego.... depowera :D

Jurgen
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 09:46

peg pisze:NORTH VEGAS 2008. Niektórzy twierdzą, że jest to najlepszy latawiec, który kiedykolwiek powstał a ma jeszcze większego.... depowera :D

Ostatnio dzięki Evo miałem okazje popływać na Vegasie 08. Latawiec naprawdę fajny tylko bar czasem nie chce współpracować :(

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 10:26

w górnym zakresie wiatrowym danego rozmiaru też czuję podobnie - jakby latawiec był "sztywny" w zachowaniu z tym, że wydaje mi się, ze to wynika bezpośrednio z jego klasycznego charakteru. Słodki zakres jest całkiem "do rzeczy" a użytkowy jest ogromny jak na C i może spokojnie konkurować z zakresem BOW

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post23 wrz 2009, 10:33

Również mogę Ci śmiało polecić Torcha, szybki zwrotny(oczywiscie zalezy o jakim rozmiarze mowimy) no i niezawodna 5 linka naprawde ulatwia zycie,szczegolnie jesli mowa o wstawaniu w granicznych wiatrach..

Jurgen
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 10:41

peg pisze:...jakby latawiec był "sztywny" w zachowaniu...

Ja mówiłem bardziej o power lock na barze który potrafił ładnie się pozawijać i przy wpinaniu sie masz niespodziankę :(.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 10:45

Jurgen pisze:
peg pisze:...jakby latawiec był "sztywny" w zachowaniu...

Ja mówiłem bardziej o power lock na barze który potrafił ładnie się pozawijać i przy wpinaniu sie masz niespodziankę :(.

Dlatego mozna to gówno odkręcić, w nowych barach dodają jako opcję, ale nie wiem czy ktos to zakłada...

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 10:47

aaa to prawda. ja się jeszcze nie wypinam ale zdarza się nawet podczas skoków hooked przypadkowo zostać na powerze ;) kwestia przyzwyczajenia albo wycięcia haczyka ;)

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 10:53

peg pisze:aaa to prawda. ja się jeszcze nie wypinam ale zdarza się nawet podczas skoków hooked przypadkowo zostać na powerze ;) kwestia przyzwyczajenia albo wycięcia haczyka ;)

Nic nie trzeba wycinać, trzeba po prostu to wysunąć w odwrotnym kierunku niż działa normalnie.

Awatar użytkownika
Tukan
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 13:51

POwer lock to wogóle jakieś nieporozumienie. Jasne Jurgen, że Fuel jest zaj*** C jednak przez ostatnie lata Len10 go troche pozmieniał i ma czasami nawet zaduzo mocy co pozwala na te prze prze mega loopy, ale troche duzo siły wyciąga z człowieka. Torczyk jest lekki na barze nie braknie mu mocy, depower ma jak trzeba , 5 linka wypas :D. Co do vegasa, jest baaaardzo miękki i delikatny na barze powiedział bym nawet że to taki kajt "dla dziewczyn :)" nie obrażając oczywiści księcia ;p. ta lekkość na barze skutkuje niestety , (według mnie) brakami w mocy po wyjściu z krawędzi.
Dla tego z tej trójki polęcę napewno TORCHA. Za torchem przemiawia również cena. :D Znam wiele osób które przesiadły się z Bowów na torche , żeby ćwiczyć UH. Spójżmy chociażby na czołówkę polskiego kajta :D Nie bez powodu pływa właśnie na nich. Pozdro

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2009, 13:56

Tukan pisze:Co do vegasa, jest baaaardzo miękki i delikatny na barze powiedział bym nawet że to taki kajt "dla dziewczyn :)"

czuję, jak zaczynają mi rosnąć piersi :lol: 8)

Wróć do „Pierwsze Kroki”