kitesurfing

Forum dla początkujących
Alkapone

Post09 paź 2009, 14:41

Witam. Mam pytanie odnośnie latawca komorowego 5,5m- 6m firmy PANSH ACE czy latawiec o tych wymiarach wystarczy aby mnie pociągnąć na nartach lub wózku przy mojej wadze 75kg. jestem początkujący i bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję. pozdrawiam.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 14:44

Hej - jeśli jesteś początkujący zajrzyj do tematu:

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... start=1440

i zadaj tam pytanie. Szybciej dostaniesz odpowiedź. Pozdrowienia!

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 15:02

...lub na www.landkiting.pl - tam to już w ogóle masz wszystko na temat Pansh'ów napisane!!!

Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
Adam_Łania
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 18:59

Pociągnie. tutaj masz link jak kumpel śmiga zimą na panshu ace 5m waga około 87kg.

http://www.youtube.com/watch?v=tr1qw-GB ... re=channel

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 20:20

pociagnac pociagnie... jednak niestety jest to bardzo nieprzewidywalny i trudny latawiec zwlaszcza w polskich nierównych warunkach
jedyna jego zaleta dla poczatkujacego to niestety cena :(
na wózek - super - najlepsze do czego mozna go uzyc - na narty juz spooooro slabiej... ale w polsce tyle zimy że da radę...

ma naprawdę spooooorą windę.... jednak stabilność "nie zachwyca" tu widać efekty:
http://www.youtube.com/watch?v=oveLq6j4JUw

"bohater" filmu ledwo przeżył, urazów sporo ten który mi najbardziej utkwił w pamieci to polamane zebra i przebite pluco...

i jak juz wczesniej yanosik pisal: zapraszam na landkiting.pl/forum !
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 19:40 przez kowalm, łącznie zmieniany 1 raz.

Alkapone

Post10 paź 2009, 21:42

Witam. nie spodziewałem się tak szybkiej pomocy w tym temacie dziękuje bardzo . Po obejrzeniu filmików do których otrzymałem linki od was przyznaje szczerze że nieźle wyrwało tego gościa z butów :D
Więc dzięki waszej pomocy dokonam zakupu PANSH ACE 6m powinien mieć dość siły aby mnie pociągnąć nieźle. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam!

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post10 paź 2009, 23:34

wg mnie 6m to za duzo - to nie jest latawiec w którym możesz odpuscic moc... 5 metrow max - chyba, że chcesz smigać przy 6węzłach:)

Alkapone

Post11 paź 2009, 10:46

Cześć . myślę o szóstce ( 6m ) bo boje się że 5m może być za mały a to była by siara jak będę chciał zademonstrować znajomym jak śmigam a tu okaże się że niema mocy aby mnie pociągnąć . :oops:
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej Niedzieli.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 14:56

Alkapone pisze:Cześć . myślę o szóstce ( 6m ) bo boje się że 5m może być za mały a to była by siara jak będę chciał zademonstrować znajomym jak śmigam a tu okaże się że niema mocy aby mnie pociągnąć . :oops:
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej Niedzieli.

Zdaje sie, ze Andrzej jest duzo ciezszy od ciebie i smigal na 5m, wiec chyba wie co mówi, no chyba ze chcesz zrobic sobie kuku :shock: :shock: :shock:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 15:57

Jesteś cool koleś :lol: - jeszcze się nie nauczyłeś, jak to piszesz - "śmigać", a już chcesz demonstrować :lol:
Koledzy radzą wziąć max 5m, ale ty uważasz, że będzie za mały - więc po co pytasz???
Faktycznie, weź 6kę, albo nawet 8kę - to dopiero będzie siara, jak pokażesz znajomkom, jak śmigasz brzuchem po glebie, gubiąc po drodze połowę zębów!!! :twisted:

Pozdrawiam!!!

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 18:28

kolego Alkapone - pansh był latawcem którego miałem okazje "testować" na samym początku swojej kajtowej przygody - wszyscy odradzali go ze względu na drapieżność i niestabilność po skoku.
Tak jak w każdym przypadku wszystko zależy od zdrowego rozsądku.

Jeśli wieje powiedzmy około 5m/s ( około 8-12 węzłow ) to rozmiar ACE 5m będzie do skoków wystarczający - w przypadku nieco większego wiatru - będziesz miał trudność z utrzymaniem go w zenicie - nie wspominając już o sterowaniu, czy jakimś manewrowaniu w ósemkach. Teraz latam na kajtach różnych od 7 do 16 metrów ( pompowanych ) i powiem Ci SZCZERZE, że nie ma ŻADNEGO przełożenia na moc, czy siłę ciągu tych latawców. Komórkowe latawce o wysokim AR mają nieporównywalnie większa moc niż pompowane latawce. PAMIĘTAJ, że nie możesz odpuścić mocy - latawiec o bardzo płaskim profilu wykorzystuje go prawie w 90% do unoszenia Ciebie i czasem Twojego kolegi który trzyma Cie za pasek od spodni.
Powyżej 5 metrów na sekundę latanie nim przy mojej wadze ( około 85-90 ) plus ubranie nie było bezpieczne i przyjemne - całe bezpieczeństwo zależało od umiejętności i równości wiejącego wiatru.
Na samym początku latanie nim ( powyżej 4m/s )będzie najbardziej niebezpieczne - nie wyrobisz sobie jeszcze nawyku puszczania latawca kiedy pociągnie za mocno ( oby tylko w bok ) - bedzie dla Ciebie zbyt wartościowy aby puścić go w drzewa, czy inne ogrodzenie - " latawiec ważniejszy niż zdrowie " zapewne jeszcze nie będziesz czekał na takie drobiazgi jak kitekillery ( przyjda za 2 dni - a co mi tam przetestuje go bez nich). Reasumując WIEM co piszę - nie jestem teoretykiem - sprawdziłem rozmiar Ace Pansh 5M i wiem jaką ma moc. Kilka razy kolega musiał ściągać mnie za nogawki do ziemi, kilka razy manetki wystrzeliły mi z rąk na wysokości np 2m nogami nad ziemią - jest to niezbyt przyjemne kiedy dostajesz szkwała podczas pendulum jumpa - efekt jest identyczny jak na filmiku który zamieścił kowalm - jeśli chcesz latac TYLKO przy wietrze do4-5m/s możesz kupić nawet 7m powierzchni - natomiast jeśli chcesz do skoków wykorzystywać wiecej niz tylko rozbieg - musisz poczekać na wiatr, który to z kolei działa na Twoją korzyść jedynie przy mniejszych rozmiarach - 4-5m - rozmiary powyżej 7m to już parolotnie :) - jeśli zachowasz zdrowy rozsądek - bedziesz miał świetna zabawkę dla dużych chłopców, jeśli nie - nawet rozmiar 3-4 metry może Cie połamać lub zabić.

Troszkę straszę, ale niestety taka jest prawda - pansh jest rzeźnikiem - dedykowany jest pod buggy i w tej roli sprawdza się idealnie - nie wiem czy ktokolwiek używa go na buggy w rozmiarach większych niż 7m - przy nawet słabym wietrze jest nie do utrzymania.

moja rada - kup 4 lub 5 metrów - nabierz pokory do wiatru i wtedy ewentualnie jak przytyjesz 20 kilo - kup większy. :)

Twój wybór tak wygląda "zabawa" z 6cio metrowym panshem przy wiekszym wietrze - nie masz siły się utrzymać - pansh generuje gigantyczna moc w górę http://www.youtube.com/watch?v=7aMcxOlOZ18

kowalm
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 19:18

andrzej:
z większością się zgadzam
ale nie mierz wszystkich latawców fp tą samą miarą... ostatnio np przy wietrze 10-15węzłów latalismy fp 8m, i w zasadzie z moją (małą) wagą, jedynym problemem były szkwały, przez które zmuszeni byliśmy skakać na 1/4 gwizdka, a i tak było dosyć wysoko..., żeby nie szkwały można by było poskakać na pełnej ... i podejrzewam że były by loty życia na powerkite :roll:

ale do tematu :
co do filmiku wrzuconego przez Ciebie... przy tym wietrze nowicjusz z pewnością by w miejscu nie ustał i z 5m ace :wink: (18-25 węzłow...)
jak ktoś sie postara to i akrobat... http://www.youtube.com/watch?v=NVdcw6e1j6U
i jakiś 2m pierd http://www.youtube.com/watch?v=FIIO1RzzDyA
przeciagnie ;]

ogólnie największy problem z ace do skoków są takie że :
nie dość że strasznie reaguje na szkwały, to zdarza mu się zwłaszcza w rozmiarach 6+ nie reagować na kontrę.....
w rozmiarze 5 jest za mały żeby duże skoki miękko lądować, w dużych jest strasznie zmulony i do dupy reaguje na kontre więc w zasadzie nie ma tu optimum...
w dodatku "nie lubi" (zwłaszcza w duzych rozmiarach) wchodzic w zenit...
widzialem pare sytuacji gdzie nowicjusz nie majac latawki w zenicie skoczyl i pociagnelo bardziej do przodu a reszte można juz dodac
jedynym plusem latawca jest ciąg .... :roll:

więc: ogólnie jestem zwolennikiem że jak ace do skoków fp to tylko na równiutki wiaterek, dla zaawansowanych i znajacych ten latawiec... , a tak to do buggy, po taniości jak znalazł :wink:

pozdro
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 19:47 przez kowalm, łącznie zmieniany 2 razy.

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 19:35

nooo kowal prorajder :wink: merytorycznie to ty tu brylujesz ale takiego paszkwila to sie po tobie nie spodziewałem ; "nie rownych" pisze sie razem :idea: :idea: :idea: ... a riczi mówił ze ty masz srednią 5,3 w licełum :idea:

kowalm
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 19:43

:oops: jak pisze na kompie nie zwracam za bardzo uwagi na ortografię ;p w drugim poście znalazłem moszna zamiast można ... 8)

średnią 5,27 to ja miałem w gimnazjum (3)... teraz "drobny" spadek o 1.0... bo po co oceny przez pierwsze dwa lata :roll:
ps liceum nie licełum :roll: :roll: :roll: :roll: :wink:

pozdro :wink:

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2009, 20:04

stiv amoralny pisze:w licełum :idea:

eee Stivi - to nie było w licełum. to było już na studjach 8) :lol: