kolego Alkapone - pansh był latawcem którego miałem okazje "testować" na samym początku swojej kajtowej przygody - wszyscy odradzali go ze względu na drapieżność i niestabilność po skoku.
Tak jak w każdym przypadku wszystko zależy od zdrowego rozsądku.
Jeśli wieje powiedzmy około 5m/s ( około 8-12 węzłow ) to rozmiar ACE 5m będzie do skoków wystarczający - w przypadku nieco większego wiatru - będziesz miał trudność z utrzymaniem go w zenicie - nie wspominając już o sterowaniu, czy jakimś manewrowaniu w ósemkach. Teraz latam na kajtach różnych od 7 do 16 metrów ( pompowanych ) i powiem Ci SZCZERZE, że nie ma ŻADNEGO przełożenia na moc, czy siłę ciągu tych latawców. Komórkowe latawce o wysokim AR mają nieporównywalnie większa moc niż pompowane latawce. PAMIĘTAJ, że nie możesz odpuścić mocy - latawiec o bardzo płaskim profilu wykorzystuje go prawie w 90% do unoszenia Ciebie i czasem Twojego kolegi który trzyma Cie za pasek od spodni.
Powyżej 5 metrów na sekundę latanie nim przy mojej wadze ( około 85-90 ) plus ubranie nie było bezpieczne i przyjemne - całe bezpieczeństwo zależało od umiejętności i równości wiejącego wiatru.
Na samym początku latanie nim ( powyżej 4m/s )będzie najbardziej niebezpieczne - nie wyrobisz sobie jeszcze nawyku puszczania latawca kiedy pociągnie za mocno ( oby tylko w bok ) - bedzie dla Ciebie zbyt wartościowy aby puścić go w drzewa, czy inne ogrodzenie - " latawiec ważniejszy niż zdrowie " zapewne jeszcze nie będziesz czekał na takie drobiazgi jak kitekillery ( przyjda za 2 dni - a co mi tam przetestuje go bez nich). Reasumując WIEM co piszę - nie jestem teoretykiem - sprawdziłem rozmiar Ace Pansh 5M i wiem jaką ma moc. Kilka razy kolega musiał ściągać mnie za nogawki do ziemi, kilka razy manetki wystrzeliły mi z rąk na wysokości np 2m nogami nad ziemią - jest to niezbyt przyjemne kiedy dostajesz szkwała podczas pendulum jumpa - efekt jest identyczny jak na filmiku który zamieścił kowalm - jeśli chcesz latac TYLKO przy wietrze do4-5m/s możesz kupić nawet 7m powierzchni - natomiast jeśli chcesz do skoków wykorzystywać wiecej niz tylko rozbieg - musisz poczekać na wiatr, który to z kolei działa na Twoją korzyść jedynie przy mniejszych rozmiarach - 4-5m - rozmiary powyżej 7m to już parolotnie

- jeśli zachowasz zdrowy rozsądek - bedziesz miał świetna zabawkę dla dużych chłopców, jeśli nie - nawet rozmiar 3-4 metry może Cie połamać lub zabić.
Troszkę straszę, ale niestety taka jest prawda - pansh jest rzeźnikiem - dedykowany jest pod buggy i w tej roli sprawdza się idealnie - nie wiem czy ktokolwiek używa go na buggy w rozmiarach większych niż 7m - przy nawet słabym wietrze jest nie do utrzymania.
moja rada - kup 4 lub 5 metrów - nabierz pokory do wiatru i wtedy ewentualnie jak przytyjesz 20 kilo - kup większy.
Twój wybór tak wygląda "zabawa" z 6cio metrowym panshem przy wiekszym wietrze - nie masz siły się utrzymać - pansh generuje gigantyczna moc w górę
http://www.youtube.com/watch?v=7aMcxOlOZ18