kowalm pisze:

what is this? - normal conditions
troszkę to chyba naciągane - zmierzone 30kt na wysokości 25m to już 46.5kt
Moje kajtki i te na których pływałem przy 30 szkwalących do 40kt na wysokości wyciągniętej ręki muszą mieć w takim razie cudowny zakres wiatrowy bo trzymane w takich warunkach w zenicie (czyli kite na 25m coś około) nie powodowały że odfruwałem.
a tak już ściśle co do wiatromierzy.
Jak zaczynałem przygodę z kajtami to też srałem po gaciach - ile to dziś wieje? Bardzo chciałem stać się posiadaczem takiego urządzenia i co?
I jak zwykle lepiej kupić coś innego i tak zwlekałem i zwlekałem i nie żałuję
dziś umiem na oko ocenić siłę wiatru i rozmiar jaki mi będzie potrzebny.
A jak mi się nie chce myśleć to patrze co lata na niebie albo jak nie dowidzę rozmiarów to pytam
A crazy Ci napisał że jak mało grzywek to duży rozmiar im więcej grzywek tym mniejszy rozmiar - zapomniał tylko dodać że to tylko i wyłączniekiedy wiatr nie jest od brzegu
Czasami można się tęgo zdziwić - jak sobie w pamiętny dzień 2008 roku poszedłem we władku zobaczyć wodę na zatoce a wiało z zachodu ponad 50kt

TO WODA PRZY BRZEGU ANI DRGNĘŁA a nad moją głową drzewa stękały ze zmęczenia i tarzały koronami po ziemii - także wszystko trzeba brać pod uwagę. Mnie mało co do wody nie wpychało

wtedy.
A byli tacy co pływali wtedy na WS - tych podziwiam - bo jak padało to nie było widać nic na 5-10m - trzeba mieć czuja żeby zrobić zwrot przed brzegiem