Jakie linki i bar do takoon scoop II 9m

Forum dla początkujących
krawcu71

Post14 sty 2010, 11:30

Witam.
Nabyłem drogą kupna za śmieszną kaskę już nie młody ale w dobrym stanie latawiec takoon scoop II 9m.
Nie mam pojęcia o tym sporcie narazie nic ale żeby popróbować zabawy choćby na lądzie potrzebuję baru z linkami.
I teraz pytanie:

Jaki bar czyli ilo linkowy i czy ilość linek zależy od konstrukcji baru? Czyli czy kupując bar 4ro linkowy da sie go zaadoptowac do latawca 5cio linkowego.

Jeżeli ma to jakieś znczenie to 57kg/172cm

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post14 sty 2010, 12:36

proponuje najsamprzod isc do szkolki albo przynajmniej znalezdz kogos kto ci pokaze co i jak

krawcu71

Post14 sty 2010, 12:43

Tak też na pewno zrobię ale wiesz, pytałem o różnice w systemach 4 czy 5cio linkowych i ew możliwość adaptacji. O to jaki system musi byc zastosowany w moim latawcu.
Mimo to dziękuję za CENNĄ podpowiedź :D

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post14 sty 2010, 13:53

Skoop II latał na barze o długości 47cm i długości linek 27m.Jest to latawiec czterolinkowy.Można przerobić go na pięć linek ale nie ma zbytnio potrzeby.W tak małym rozmiarze łatwo wstaje z wody i ma spory zakres wiatrowy jak na tak starą konstrukcję.

aloha

krawcu71

Post14 sty 2010, 15:24

Wielki dziex Kargul.

Rozumiem ze każdy 4linkowy zestaw bar-linki powinien zadziałać.
Ja osobiście nie widzę NARAZIE różnicy w systemach 4 czy 5 linek.
Ale wiem od teraz ze moj latawiec to 4 linkowiec.

Co do długości baru to doczytałem na forum że nie powinno być problemu skrócić jeżeli wpadnie mi w ręce jakiś rzędu 60cm.

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post14 sty 2010, 16:21

krawcu71 pisze:Tak też na pewno zrobię ale wiesz, pytałem o różnice w systemach 4 czy 5cio linkowych i ew możliwość adaptacji. O to jaki system musi byc zastosowany w moim latawcu.
Mimo to dziękuję za CENNĄ podpowiedź :D

sorry ale myslalem ze jestes kolejnym idiota ktory chce sie uczyc samemu latac na kajcie, ale ty widze wiesz co robisz skoro kupujesz sprzet zanim sprobujesz sportu.
ps. zeby sprawdzic na ile linek jest latawiec przystosowany wystarczy na niego spojerzec, widac to na pierwszy rzut oka.

moto33

Post14 sty 2010, 16:21

Ja akurat mam 11.5 i bar ma 56cm. Btw kite leży u mnie bardzo długo nie używany i najwidoczniej jest na sprzedaż. :roll: cena hmm... 200zł? Na dobicie może komuś się przyda.

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post14 sty 2010, 17:14

krawcu71 pisze:Wielki dziex Kargul.

Rozumiem ze każdy 4linkowy zestaw bar-linki powinien zadziałać.
Ja osobiście nie widzę NARAZIE różnicy w systemach 4 czy 5 linek.
Ale wiem od teraz ze moj latawiec to 4 linkowiec.

Co do długości baru to doczytałem na forum że nie powinno być problemu skrócić jeżeli wpadnie mi w ręce jakiś rzędu 60cm.

Każdy bar z czterema linkami będzie się nadawał, ale nie do końca :idea:
Linki muszą być odpowiedniej długości czyli bar musi być odpowiednio "strymowany".
Możesz skracać bar jeśli jest aluminiowy i ma końcówki przymocowane na nity bądź śruby.Jeżeli wpadnie Ci w ręce bar karbonowy bądź z innego włókna to możesz mieć problem.
Bar nie koniecznie musi być 47cm.Możesz używać dłuższego bądź krótszego.Może bar>60cm będzie przesadą, ale 55cm już od biedy może być.

Awatar użytkownika
Iwan
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Crossbow
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post15 lut 2010, 09:27

Mialem ten latawiec w wersji 14,5 m. Kombinowalem z roznymi barami i dlugosciami linek ale jednak najlepiej chodzil na oryginalnym. To byl swego czasu dosc popularny model, stosunkowo tani. Chodzil wylacznie na 4 linkach.

Wróć do „Pierwsze Kroki”