Pierwszy wyjazd do El gouny-POMOC

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Pain IQ
Deska: 50/50
Latawiec: AIRUSH
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 16 razy

Post19 mar 2010, 15:38

Witam!
Pod koniec lipca planuję pierwszy wyjazd do El gouny. Chce zabrać ze sobą deskę i dwie latawki 7 i 12 m. Lecę pierwszy raz i jestem świeżak straszliwy. W związku z tym proszę o pomoc.

Moje pytania:

Jak wyglądają koszty związane z zabraniem deski na pokład (lecę liniami Koral Blue)? Dodam, że torby z latawcami, posłużą mi po części jako walizki.

Czy warto zabierać ze sobą 12 metrową latawkę? (waże 85 kg)

Jak jest z wiatrem w El gounie...dziwne pytanie ale jednak muszę zapytać do na windguru są różne raporty w archiwum?

Czy warto zabierać ze sobą pianki? Chciałbym też trochę snorkelingu spróbować.

Czy w red sea zone po wykupieniu asekuracji pobytu etc. mozna liczyć na pomoc, możliwość pompowania sprzętu etc?

No i może jeszcze jeżeli macie jakieś sugestie odnośnie wyjazdu o czym pomyśleć przed wyjazdem.
Dzięki za pomoc, mam nadzieję że to dobry dział na takie pytanie.
Pozdrawiam

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post19 mar 2010, 15:54

Pain IQ pisze:Witam!
Pod koniec lipca planuję pierwszy wyjazd do El gouny. Chce zabrać ze sobą deskę i dwie latawki 7 i 12 m. Lecę pierwszy raz i jestem świeżak straszliwy. W związku z tym proszę o pomoc.

Moje pytania:

Jak wyglądają koszty związane z zabraniem deski na pokład (lecę liniami Koral Blue)? Dodam, że torby z latawcami, posłużą mi po części jako walizki.

Czy warto zabierać ze sobą 12 metrową latawkę? (waże 85 kg)

Jak jest z wiatrem w El gounie...dziwne pytanie ale jednak muszę zapytać do na windguru są różne raporty w archiwum?

Czy warto zabierać ze sobą pianki? Chciałbym też trochę snorkelingu spróbować.

Czy w red sea zone po wykupieniu asekuracji pobytu etc. mozna liczyć na pomoc, możliwość pompowania sprzętu etc?

No i może jeszcze jeżeli macie jakieś sugestie odnośnie wyjazdu o czym pomyśleć przed wyjazdem.
Dzięki za pomoc, mam nadzieję że to dobry dział na takie pytanie.
Pozdrawiam

Cześć,

Jak się dobrze spakujesz plus lekki quiver np taki http://sklep.kite.pl/RRD-Golf-Bag,c-31,p-52.html;) to nic nie zapłacisz. Deska, latawiec, bar, trapez plus ciuchy do quivera. Drugi latawiec plus reszta klamotów na podręczny.

Weź również te 12m, bo z wiatrem jak wszędzie, jest różnie.

Nie bierz pianki w lipcu.

Jasne, w cenie asekuracji i przechowania to się zawiera.

Sypnij w kościele dobrze na tacę przed wyjazdem i ciesz się urlopem;)

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Pain IQ
Deska: 50/50
Latawiec: AIRUSH
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 16 razy

Post19 mar 2010, 19:10

a muszę zgłaszać na lotnisku co mam w tym quivrze? czy nie musze? jeżeli robi to za mój bagaż?

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post19 mar 2010, 21:37

... :arrow:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 23:05 przez przemass, łącznie zmieniany 1 raz.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post19 mar 2010, 21:39

Temat był już wałkowany wielokrotnie, ja osobiście lecąc DO Egiptu nigdy nie doświadczyłem żadnych problemów. Powrót to już inna sprawa...;)

Mój patent to deska, pianka, trapez, bary i wszystkie ciuchy do quivera, podczas gdy 2 latawce pakuję bardzo ciasno do jednego wora który zabieram ze sobą zawsze jako podręczny, czasem mam tak jeszcze 3ci ( a nawet 4ty ) latawiec.Plus plecak z lapem oczywiście.
Absolutnie nie przyznajesz się do posiadania jakiegokolwiek sprzętu surf/windsurf i najlepiej nie pojawiasz sie z bagażem "podręcznym" przy okienku.
Robisz wszystko żeby Twoje latawce ( bez barów !!!) znalazły się w Twoim bagażu podręcznym - nie licz na szczególny zwrot w przypadku zagubienia bagażu przez charter.

W przypadku takim jak dzis, 6 rano, niezbyt miłe urzędaski egipskie szybko zwietrzyły łatwy biznes ( czyt. łapówkę ) i oczywiście doczepiły się do tych wspomnianych 3 toreb podręcznych. Zwyczajowa gadka o dziewczynie na którą czekam niestety nie przeszła, na szczęście samolot zazwyczaj pełen jest rodaków uprawiających zawzięcie 2 tygodniowy snorkeling - czyli niezbyt dużo bagażu im trzeba. Zazwyczaj wystarczy pomoc jednego ( jednej ;)) współczującej pasażerki - ( DZIĘKI :)) i stanowcze HALAS - tak też się skończyło dziś.
Nie pamiętam żebym kiedykolwiek na lotach egipskich coś dopłacał, ale tak jak mówię, trzeba trochę "poogarniać" i nie dać się zjeść.

Hmm, nie bierz pianki w lipcu, ale czy na snorkeling się nie przyda - nie wiem, może warto wziąć shorty :roll: ?

Reszta już była wspomniana ;)

pozdro

dreadless
Deska: SS Vision, Xenon Prisma 6'0
Latawiec: RPM 2014
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post19 mar 2010, 22:59

Pain IQ pisze:Jak wyglądają koszty związane z zabraniem deski na pokład (lecę liniami Koral Blue)? Dodam, że torby z latawcami, posłużą mi po części jako walizki.

w drodze powrotnej na bank się przyczepią bo latając do egiptu nid ie miałem problemu... należy posmarować 5E i będzie święty spokój.

Pain IQ pisze:Czy warto zabierać ze sobą 12 metrową latawkę? (waże 85 kg)

bierz ze sobą wszystko co masz...jak na każdy wyjazd - nigdy nie wiadomo co pogoda może wykręcić

Pain IQ pisze:Jak jest z wiatrem w El gounie...dziwne pytanie ale jednak muszę zapytać do na windguru są różne raporty w archiwum?

co by nie pisało w archiwum i tak zawsze coś wieje :)

piakę na lipiec stanowczo sobie odpuść a po wykupionej asekuracji jak ładnie poprosisz to chłopaki ci nie tylko napompują kite'a ale nawet gorozłożyć pomogą ;)

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2010, 10:02

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0

tu masz troche info na temat lotów do Egiptu

Poczytaj 2-4 strone watku

Wróć do „Pierwsze Kroki”