Problem przy próbach startu z wody...

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post29 paź 2010, 11:14

Witam,

chciałem ponowić pytanie (zadałem je przy poradach sprzętowych, ale odzew był minimalny...)
Pytanie brzmi - czy do wagi +90 kilo (ok 94 - stan na dzień dzisiejszy :) ) latawka 13m (Best Bularoo) przy niskim poziomie umiejętności (IKO I+II) styknie jako podstawowy sprzęt na średnie wiatry :?:
Bo mam wrażenie przy próbach startu z wody, że często deska (NBL 138x40.5) "siada" ze mną pod wodę, zamiast ładnie sunąć do przodu, więc albo deska za mała, albo ciąg za słaby... :(
Może się mylę i problem leży po mojej stronie, czyli zła technika wstawania, albo generowanie zbyt małej mocy latawca... dlatego proszę o jakąś sensowną poradę :roll:
No chyba, że to jedynie kwestia czasu i praktyki, a w końcu samo wyjdzie, jak z jazdą na rowerze :) obawiam się jednak trochę, czy sprzęt jest odpowiednio dobrany do wagi...

Pozdr,

boldek

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post29 paź 2010, 11:40

Widziałem Cię na mm :arrow: energiczniej pracuj kajtem :idea:

Awatar użytkownika
boldek

Post29 paź 2010, 12:00

Tak to byłem ja :D potem z Danielem z MM podeszliśmy do Ciebie pogadać na sekundkę i się nawet witaliśmy (nie pamiętam czy się przedstawiałem :) )
Co do rady - postaram się :) A co do sprzętu - decha i latawiec odpowiednio dobrane do wagi :?:

Awatar użytkownika
jarul7
Deska: su2
Latawiec: torch
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post29 paź 2010, 12:18

boldek pisze: A co do sprzętu - decha i latawiec odpowiednio dobrane do wagi :?:

Normalnie :D tylko pamietaj ,że potrzebny jest wiatr :mrgreen: przy słabym trzeba więcej wprawy :thumbsup:

Awatar użytkownika
3msto
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 45 razy

Post29 paź 2010, 14:39

hej,

mam deske 138x40 i latawke 11m , waga 92 kg i sprzęt się bardzo dobrze "prowadzi" od jakiś 14knts. Sprzęt na pewno ok. tylko przy jakim wietrze próbowałeś? myślę że poniżej 12knt to już ciężko odpalić wyżej- powinieneś na tym zestawie już śmigać
Myślę że to kwestia techniki i wprawy i do przodu :thumb:

Awatar użytkownika
boldek

Post29 paź 2010, 14:55

Wiało ok 13-15 knts czyli nie najgorzej, ale widocznie muszę nabrać więcej wprawy, wiadomo - trening czyni mistrza :D
Dzięki wielkie za porady, najważniejsze, że wiem, że sprzęt dobrany prawidłowo i teraz pozostało tylko dopracować technikę :)

Awatar użytkownika
ni_knight
Deska: Laluz,Poison,Pescado 5'9
Latawiec: RPM,Bandit,Obsession,Passion
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post29 paź 2010, 15:34

Też nie dawno miałem podobny problem, tylko w drugą stronę, zazwyczaj miałem za dużo mocy ;) Kilka rzeczy które mogą pomóc:
- ugięte nogi w kolanach przed startem; mniejsza siła potrzebna jest wtedy na podniesienie z wody
- ustawianie dechy z wiatrem na początku po starcie
- szybszy ruch latawcem i większa jego amplituda, nie zaczynać z zenitu, tylko wcześniej

pozdrawiam,
Szymon

ps. Jak się gdzieś mylę, to niech ktoś bardziej zaawansowany mnie poprawi...

Awatar użytkownika
3msto
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 45 razy

Post29 paź 2010, 16:51

np. kumpel nie mógł wystartować z wody bo po tym jak wynosiło go w górę ręce z barem przerzucał za bardzo w kierunku jazdy zamiast sterowac barem przed sobą.
Ciężko to wytłumaczyć :doh: no i za szybko próbował ostrzyć, powinieneś lekko spłynąć z wiatrem aby nabrać prędkości jakoś tam chyba. :?

Wróć do „Pierwsze Kroki”