Latawce dla poczatkującego

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
grant1

Post10 lut 2012, 21:34

Nasunał mi sie taki temat a poniewaz nigdzie tutaj nie moge go znależć mam pytanie do profesjonalistów : jakie latawce (typy, marki itp) mozna polecic dla poczatkujacych.chodzi o latawce bezpieczne,łatwo wstajace z wody ,itd. po prostu takie "rowery na 4 kółkach" .Mysle że takie informacje mocno pomoga nie tylko mi aletez innym przy pierwszych zakupach.Wiem ze moge podejśc do sklepów i popytac ale wiadomo że każdy swój towar chwali.Z góry dzieki za info.

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post10 lut 2012, 21:54

Może jest to dobry powód aby zrobić nowy temat w którym będzie można początkującym łatwiej dobrać latawiec na pierwsze starty. Zrobić listę latawców i ich cech ,a nie szukać po całym forum tematu o konkretnym latawcu. Będzie to po prostu "skupisko" info. o "najłatwiejszych latawcach". Stworzyć coś na zasadzie katalogu w którym się każde marki .Co o tym sądzicie :?: :?: :?: Jak kolega już wspomniał pomoże to nam wszystkim :!:

Awatar użytkownika
grant1

Post12 lut 2012, 16:05

Uważam ze byłby to super temat zrobić takie zestawienie.Mnie cholera bierze jak przegladam tematy latawców i chce sie czegoś dowiedziec na ten temat to okazuje sie ze jeden jest lepszy od drugiego , poza tym to jest po prostu tyle tych wiadomości ze nie sposób ogarnąc wszystkiego.Wiadomo jak ktoś juz kupe lat pływa to nie ma problemu,jednak poczatkujacy nie wie jak to ugryżć.
w temacie "PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?" jest temat doboru latawców ale jest to tylko ogólny temat bez wyróżnienia firm,typów ,zachowania sie latawców,bezpieczeństwa itp.itd co chyba jest dosc znaczace przy doborze sprzetu szczególnie dla laików.
Ja chetnie bym to zrobił ale niestety moja wiedza jest żadna.
Także może ktoś dysponujący wiedza no i czasem oczywiście podjąłby sie tego? z korzyścia , jak sądze , nie tylko dla początkujących

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post12 lut 2012, 19:55

no właśnie...
różnic pomiędzy konstrukcjami jest bardzo duuuużo.
ten latawiec ma fajne to, a tamten tamto... to jest lepsze dla tego rider'a, a dla innego jest do bani...
tak jak nie ma najlepszych samochodów, dla świeżo upieczonych kierowców, prawda?
z pewnością każda firma opisze przynajmniej jeden ze swoich modeli, jako najlepszy dla początkujących, ale samych firm jest tyle, że już tylko z tego powodu analiza jest staje się skomplikowana.
dlatego też wątek "PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?" liczy tyle stron, i każdy z wypowiadających ma coś do ogólnego zarysu do dodania, bo ocenia z perspektywy własnych doświadczeń, które trudno wbić w postać "testu wyboru"...
obawiam, się, że to zawsze będzie temat-rzeka :thumb:...
ale jestem szczerze ciekawa, czy komuś uda się ten wątek wbić w jakieś ramy...

Famay

Post12 lut 2012, 20:06

surfbabe pisze:no właśnie...
ten latawiec ma fajne to, a tamten tamto... to jest lepsze dla tego rider'a, a dla innego jest do bani...
tak jak nie ma najlepszych samochodów, dla świeżo upieczonych kierowców, prawda?
z pewnością każda firma opisze przynajmniej jeden ze swoich modeli, jako najlepszy dla początkujących, ale samych firm jest tyle, że już tylko z tego powodu analiza jest staje się skomplikowana.
dlatego też wątek "PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?" liczy tyle stron, i każdy z wypowiadających ma coś do ogólnego zarysu do dodania, bo ocenia z perspektywy własnych doświadczeń, które trudno wbić w postać "testu wyboru"...
obawiam, się, że to zawsze będzie temat-rzeka :thumb:...
ale jestem szczerze ciekawa, czy komuś uda się ten wątek wbić w jakieś ramy...

"PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?" każdy promuje tam sprzęt którego używa "ten jest najlepszy" :lol: Robi się tam taki targ z warzywami "weź ten sprzęt'i wg takie duperele. Myślę że ten temat powinien mieć coś takiego w sobie dzięki czemu bez pomocy innych początkujący wytypuje jakieś kilka modeli (latawców) a dopiero wtedy uda się do działu "targ" :!:

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 lut 2012, 20:23

obawiam sie, ze po to zostal stworzony dzial "Recenzje i opinie" :roll: :roll: :roll:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2012, 11:02

Oczywiście Cabrinha Convert, czytaj:

- stabilność
- łatwość startowania z wody
- duży zakres wiatrowy) depower, w Cabrinha drugi po Crossbow
- przewidywalność
- MOCNA konstrukcja

i co najważniejsze jest to super latawiec All Round, czyli rozwojowy, podskoczysz, zakrecisz kiteloopa i na fale tez jest niezły

robertdr
Deska: biały Yamay
Latawiec: trzy gabrysie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2012, 16:39

Crazy Horse pisze:Oczywiście Cabrinha Convert, czytaj:

- stabilność
- łatwość startowania z wody
- duży zakres wiatrowy) depower, w Cabrinha drugi po Crossbow
- przewidywalność
- MOCNA konstrukcja

i co najważniejsze jest to super latawiec All Round, czyli rozwojowy, podskoczysz, zakrecisz kiteloopa i na fale tez jest niezły

Oj Koniu,
zaraz się zacznie (jeden taki nerwowy chyba jeszcze tego postu nie widział, bo dla niego wszystko jest dobre pod warunkiem że jest to BEST :D )

pozdrawiam

Famay

Post13 lut 2012, 17:08

Za chwilę w temat wkroczy Ziomek z BEST-em i temat sam się stworzy :mrgreen:

Awatar użytkownika
grant1

Post13 lut 2012, 18:51

Właśnie tego sie obawiałem ,ze temat tak sie rozwinie iz beda odpowiedzi ludzi zwiazanych z biznesem .Rozumiem ze każdy bedzie swój towar chwalił ale rzecz polega na tym aby wskazac ludziom którzy zaczynaja najbezpieczniejsze,łatwo wstające z wody,wypaczajace jakies błędy,łatwo prowadzące sie itp.itd.latawki. A jak juz ktoś za rok czy dwa wejdzie w temat to wtedy poszuka tego co mu najbardziej odpowiada
...

A czy zaraz po zrobieniu prawka kupisz sobie sportowe BMW z salonu? Wątpie ,a jak kupisz to bedziesz jezdził 30km/na godz lub po osiedlowych uliczkach bo strach bedzie wyjechac na główne ulice majac na uwadze twoje umiejetności i strach. Wiec chyba tak samo jest z latawkami.
Zreszta poczatkujacy nie zna mozliwosci latawców.Kupi cos co sie okaże sprzetem dla średnio lub w pełni zawansowanego (bo ktoś powiedział mu ze ten sprzet bedzie ok i na lata)i bedzie myślał ze jest ok.dopiero po latach dowie sie ze zaczynał od "ferrari" albo co gorsza zrobi sobie kuku.
Takze sadze ze na pewno jest mozliwośc choć w niewilekim stopniu pokusić sie o jakieś info , tabele (plusy,minusy) opis lub cos podobnego dla chocby kilku , kilkudziesięciu latawców.

Famay

Post13 lut 2012, 19:24

grant1 pisze:Właśnie tego sie obawiałem ,ze temat tak sie rozwinie iz beda odpowiedzi ludzi zwiazanych z biznesem .Rozumiem ze każdy bedzie swój towar chwalił ale rzecz polega na tym aby wskazac ludziom którzy zaczynaja najbezpieczniejsze,łatwo wstające z wody,wypaczajace jakies błędy,łatwo prowadzące sie itp.itd.latawki. A jak juz ktoś za rok czy dwa wejdzie w temat to wtedy poszuka tego co mu najbardziej odpowiada
...

A czy zaraz po zrobieniu prawka kupisz sobie sportowe BMW z salonu? Wątpie ,a jak kupisz to bedziesz jezdził 30km/na godz lub po osiedlowych uliczkach bo strach bedzie wyjechac na główne ulice majac na uwadze twoje umiejetności i strach. Wiec chyba tak samo jest z latawkami.
Zreszta poczatkujacy nie zna mozliwosci latawców.Kupi cos co sie okaże sprzetem dla średnio lub w pełni zawansowanego (bo ktoś powiedział mu ze ten sprzet bedzie ok i na lata)i bedzie myślał ze jest ok.dopiero po latach dowie sie ze zaczynał od "ferrari" albo co gorsza zrobi sobie kuku.
Takze sadze ze na pewno jest mozliwośc choć w niewilekim stopniu pokusić sie o jakieś info , tabele (plusy,minusy) opis lub cos podobnego dla chocby kilku , kilkudziesięciu latawców.

Z jednej strony masz rację z tym początkującym latawcem ale moim zdaniem Koniu pokazał się już z bardzo dobrej strony :D
I oto chodziło. Tylko dobrze by było aby umiejscowienie charakterystyk latawców znalazło się w jakimś skupieniu ,a żeby laik musiał szukać ich po całym temacie (coś mi mówi , że ta dyskusja dosyć się rozwinie).

Awatar użytkownika
grant1

Post13 lut 2012, 20:42

oim zdanie najlepiej gdyby znalazło sie w temacie "PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?" tam jest juz super tabelka z dechami .Nie trzeba przewalać godzinami postów aby dowiedziec sie jaka decha najlepsza do jakiej wagi.Jesta tam tez ale ogólna pomoc przy doborze latawców.
Tutaj nie chodzi o to aby ktoś robił cały wywód profesorski i rozpisywał sie na temat stu iluś modeli i firm .chodzi - nie wiem - o kilka,może kilkadziesiąt najbardziej popularnych latawców ,tak aby było jako takie rozeznanie : latawiec X , firmy Y , rok prod,.... , plusy: ....... , minusy........ , dla kogo: dla średnio zaawansowanych(dla początkujących ......) , nie wiem może inaczej? - krótko i na temat.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post14 lut 2012, 08:54

Nie wiem czy temat długo "pociągnie" ;) ale niezależnie, czy byłbym początkującym, czy jak przed każdym sezonem stał przed wyborem najlepszych latawców do wyposażenia szkoły zrobiłbym tak:

- wybrał sobie 3-5 najlepszych brandów ( wyszukiwarka google wystarczy ;))
- wszedł na stronę i POCZYTAŁ które latawce do czego się nadają - latawce dla początkujących są zwyczajnie opisane jako latawce dla początkujących, ewentualnie freeride/wave
- zapytał kogoś kto ma jakiekolwiek doświadczenie z tym sprzętem o opinię - co chyba jest najważniejszym krokiem i....tyle. That easy ;) To nie jest aż tak trudne :)

Pozdrawiam

Famay

Post14 lut 2012, 09:11

przemass pisze:Nie wiem czy temat długo "pociągnie" ;) ale niezależnie, czy byłbym początkującym, czy jak przed każdym sezonem stał przed wyborem najlepszych latawców do wyposażenia szkoły zrobiłbym tak:

- wybrał sobie 3-5 najlepszych brandów ( wyszukiwarka google wystarczy ;))
- wszedł na stronę i POCZYTAŁ które latawce do czego się nadają - latawce dla początkujących są zwyczajnie opisane jako latawce dla początkujących, ewentualnie freeride/wave
- zapytał kogoś kto ma jakiekolwiek doświadczenie z tym sprzętem o opinię - co chyba jest najważniejszym krokiem i....tyle. That easy ;) To nie jest aż tak trudne :)

Pozdrawiam

Dobra zgodzę się z tobą :!: Ale taki początkujący nie zawsze myśli o takim szukaniu. Często są to ludzie , którzy kupią latawiec ,a dopiero później się dowiadują , że to nie latawiec dla niego . :hand:

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post14 lut 2012, 17:42

Przemass,
Jestem początkujący. Absolutnie nie wybieram w ten sposób latawca, chociaż nie mówię, że inni tak nie robią.
U mnie proces wyglądał następująco:
1) szkółka (Twoja zresztą ;)
2) poczytanie o latawcach i pomyślenie, które chciałbym przetestować (chociaż to robiłem również przed szkółką)
3) pojeżdżenie ze świeżo dostanym IKO 2 do innych szkółek i wypożyczanie sprzętu -tu smutna konfrontacja teorii z rzeczywistością - w sezonie wypożycza się to co jest, a nie to co by się chciało
4) stwierdzenie, że na takim etapie jest zbyt wcześnie żebym był w stanie wyrobić sobie własną opinię o niuansach konkretnych modeli - jedyne zauważalne różnice to: "to lata lepiej, to gorzej, a tamto g... z kolei wcale"
5) wybranie latawca na zasadzie: z opisu i recenzji (napisanych jak mniemam przez ludzi mających spore doświadczenie) wydaje mi się, że ten latawiec to będzie TO. Śmiesznie zabrzmi, ale ważną rolę pełni również to jak latawiec się prezentuje (zjęcia) i co pokazują na nim ludzie (youtube i vimeo) - nawet jeśli to są rajderzy danej stajni.

...ja w ten sposób doszedłem do wniosku, że chcę Flysurfera, i chociażby ktoś usiadł ze mną na pół dnia i tłukł że nie, bo....... to i tak to nic nie da.

Nie można wykluczyć, że inni też w ten sposób wybierają pierwszy sprzęt. Logika nie zawsze bierze górę, albo logika początkującego niekoniecznie musi być taka jak kogoś z doświadczeniem.

Wróć do „Pierwsze Kroki”