Różnice w trapezach

Forum dla początkujących
Edisom

Post26 lut 2012, 22:40

Jako nowy na tym forum chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Mam pytanie czy jest duża różnica pomiędzy trapezami typu siedzenie(nie wiem czy tak się zwą) a tymi piersiowymi. Od trzech lat pływałem w siedziskowym, który jeszcze służy mi z windsurfingu i czas na zmianę, gdyż się rozpada. Chciałbym wiedzieć jakie są znaczące różnice.

PS. Ostatnio jeszcze w sezonie nauczyłem się robić frontrolla, więc później zacząłem back ale przy każdej z trzech prób kończyło się to takim uderzeniem w wodę że przez co najmniej jakieś 10 sec nie mogłem złapać powietrza w płuca. Później sobie uświadomiłem, że mogłem zrobić kiteloopa, bo być może cały czas ciągnąłem kita w przeciwnym kierunku i stąd taka moc była. Mam pytanie czy próbowałem zrobić kiteloopa?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 lut 2012, 23:15

Edisom pisze:. Mam pytanie czy próbowałem zrobić kiteloopa?

..zapewne, jak 90% próbujących uczyć się pierwszych backrolli...

pzdr

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post27 lut 2012, 12:38

Majtokwy ogranicza swobode ruchów, zwłaszcza przy takich manewrach jak: Switch, blind, pływanie na falach.

Njalepiej nie kupuj, tylko pożycz od kogoś pas i popróbuj.
Nie jest powiedizane, że nie możesz pływać do końca zycia w majtkowym.

Znam kilku takich, choć raczejs tarszych panów (problemy z kręgosłupem), którzy pływają w majtkach i już na pewno nie zmienią.

Jakby co zapraszam do skorzystania z promocji Cabrinha: viewtopic.php?f=11&t=34343

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post27 lut 2012, 13:49

Ktoś może przypomnieć czy skończyła się nierozstrzygnięta dyskusja o tym który jest "zdrowszy" ( tzn bardziej odciążający dla organizmu )? Bo ostatnio słyszałem teorię że dla niektórych urazów kregosłupa lepszy jest właśnie piersiowy czyli zapewne wszystko zależy - musisz przetestować oba i sam się zdecydujesz :)

a o backrollu znajdziesz tu tematy ;)

Wróć do „Pierwsze Kroki”