Sprawdzenie przed zakupem

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
iwan998
Deska: Brunotti Onyx
Latawiec: North EVO
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2012, 20:12

Witajcie, czy ktoś może napisać na co zwracać uwagę podczas oglądania i kupowania kajta?
Wyczytałem, że :
1) powinien szeleścić -> tzn jak reklamówka foliowa?
2) nie być wypłowiały -> jak duże ma to znaczenie?
3)najlepiej nie być naprawiany , ale jeśli już jest to na co zwracać uwagę?
Pytam bo często sprzedawcy piszą ,że można obejrzeć a wiekszość początkujących może jedynie popatrzeć czy kolor im się podoba;)

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post14 cze 2012, 20:22

Jeżeli będzie z barem to sprawdź supły i linki czy nie ma nich supełków. Najlepiej gdyby tuba była "nie ruszana" :!: Sprawdź onepump-y czy gdzieś nie puszczają(o ile latawiec będzie miał ). Z mojej strony to wszystko , ale jak coś mi się przypomni to napisze :D

Awatar użytkownika
k_gabra
Deska: Neuron '11
Latawiec: Crossbow '09
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post17 cze 2012, 12:56

Z tym szeleszczeniem to jakas legenda, bo wg mnie to kazdy materiał szeleści... aczkolwiek mniej zuzyty jest mniej 'polamany'

w barze sprawdz:
działanie depowera
działanie zrywki czikena
czy nie ma supelkow na linkach

przy latawcu
tuby czy sa nie ruszane i mniej wiecej szwy czy sie nie rozchodza
jak wygladaja linki uzdy (w starszych latawcach) zwlaszcza w miejscach gdzie sa bloczki (taka mi strzelila raz)
mozesz rzucic okiem na supelki przy uzdzdie - na koncu gdzie podpinasz linki od baru czy nie sa poprzecierane jakos
material im mniej polamany/wytrzepany tym lepszy, jak sa jakies szycia to cena idzie w dol jak sa nalepki wielkosci 5zl to sie nie przejmuj
krawedz splywu ktora duzo swiadczy o latawcu...

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2012, 14:24

no i przelicz stan na cenę - jeśli latawiec jest w okolicach 1500zł w górę to powinien być w niezłym stanie. Jeśli bierzesz sprzęt poniżej 1000zł to nie oczekuj zbyt wiele.

To czy wypłowiały świadczy gdzie pływał a nie zawsze ile - gdy latawiec leży dużo na plaży w Egipcie, Brazylii i innych "południowych" krajach to słońce "zabija" intensywne kolory dosyć szybko. Najczęściej prowadzi to też do wytrzepania krawędzi spływu - trzeba ją sprawdzić po całości- czy się nie rozchodzi, czy nie jest naderwana. Jeśli tak jest to latawiec był intensywnie użytkowany lub po prostu sprzedający zostawiał go na dłuższy czas na plaży... co nie znaczy, że nie polatasz na nim jeszcze 1-2 sezony.
Wyjmowanie tuby - każdemu się zdarza. Lepiej sprawdzić czy jest szczelny, czy nie schodzi powietrze, a jeśli tak to z której tuby (szczególnie jeśli jest one pump). To że ktoś wyjmował tubę świadczy przynajmniej o tym, że coś przy nich robił. A jak chcesz zawsze możesz poprosić o wyjęcie i zobaczenie jak wyglądają.

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post18 cze 2012, 14:37

onzo pisze:To że ktoś wyjmował tubę świadczy przynajmniej o tym, że coś przy nich robił. A jak chcesz zawsze możesz poprosić o wyjęcie i zobaczenie jak wyglądają.

Ty piszesz poważnie?? to znaczy poprosić zawsze może ale... Ja, sprzedając latawiec, w życiu nie wyjmowałbym po kolei tub, żeby zaspokoić ciekawość kupującego. A wyjęcie jednej nic nie da - bo ta może być super a sąsiednia pięć łatek i zgrzewaną końcówkę ;)

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 cze 2012, 15:03

No racja - mało kto się zgodzi, ale próbować można. Ja przynajmniej bym zaryzykował chociażby dla sprawdzenia reakcji ;) Widziałem tuby, które wyglądały jak jedna wielka łata, a wymiana na nową to spory wydatek.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post18 cze 2012, 19:50

Wyjmowanie tub :roll: jeszcze się z tym nie spotkałem a sprzedałem TROCHĘ LATAWCÓW
Nex time jak będę sprzedawał to zaproponuje :arrow:
Jak chcesz mogę wyjąć tuby ale Ty wkładasz je z powrotem :thumb:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 cze 2012, 22:58

no racja - trochę się nie zastanowiłem - wybaczcie ale jestem po nieprzespanej nocy i tak napisałem co mi przyszło do głowy - już nie pier..... :oops:

Awatar użytkownika
iwan998
Deska: Brunotti Onyx
Latawiec: North EVO
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2012, 15:43

k_gabra pisze:Z tym szeleszczeniem to jakas legenda, bo wg mnie to kazdy materiał szeleści... aczkolwiek mniej zuzyty jest mniej 'polamany'

w barze sprawdz:
działanie depowera
działanie zrywki czikena
czy nie ma supelkow na linkach

przy latawcu
tuby czy sa nie ruszane i mniej wiecej szwy czy sie nie rozchodza
jak wygladaja linki uzdy (w starszych latawcach) zwlaszcza w miejscach gdzie sa bloczki (taka mi strzelila raz)
mozesz rzucic okiem na supelki przy uzdzdie - na koncu gdzie podpinasz linki od baru czy nie sa poprzecierane jakos
material im mniej polamany/wytrzepany tym lepszy, jak sa jakies szycia to cena idzie w dol jak sa nalepki wielkosci 5zl to sie nie przejmuj
krawedz splywu ktora duzo swiadczy o latawcu...

Mozesz powiedzieć coś wiecej o tej krawędzi spływu ? tzn co to jest:P

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2012, 11:02

FilipN pisze:
onzo pisze:To że ktoś wyjmował tubę świadczy przynajmniej o tym, że coś przy nich robił. A jak chcesz zawsze możesz poprosić o wyjęcie i zobaczenie jak wyglądają.

Ty piszesz poważnie??

no a JAK :thumb:
ZAWSZE - OSOBIŚCIE - sprawdzam KAŻDY latawiec, z NOWYCH , które do nas przychodzą.. :shifty:
zdejmuję KAŻDY OnePump - wyciągam skrupulatnie tuby jedna po drugiej - jak się okazuje, że OK - wkładam powolutku spowrotem, by mieć pewność, że jest to zrobione należycie.. :hand:
TAK przygotowany latawiec mogę ze spokojnym sumieniem polecić kupującemu, najlepiej poniżej kosztów zakupu co oczywiste :thumb:

Onzo - ale żarcik Ci wyszedł :wink:

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”