Mozna kupic dobry uzywany latawiec z barem za 2000zl - 3000zl + dobra uzywana deska za ok 1000zl - 1500zl + trapez za ok 300 - 500zl (moze byc nowy jak i uzywany) + pianke (nowa oczywiscie) za 400zl - 500zl. Tak wiec skompletowanie dobrego uzywanego sprzetu to cena od okolo 3500zl do 5500zl.
Oczywiscie mozna kupic latawiec za 1500zl, deske za 500zl, trapez za 200zl, pianke za 300zl i wtedy laczny koszt wyniesie okolo 2500zl. Wszystko zalezy od ilosci poswieconego czasu na poszukiwania jak i wymagan - niektorzy nie patrza na to by latawiec czy deska byly w idealnym stanie, wiadomo, ze nie kupia podartego i calego w latach latawca, ale jedno przeszycie czy dwie laty nie musza od razu powodowac niecheci do takiego latawca. Kupilem jeden latawiec z przeszyciem i slyzy mi do dzis, nie przeszkadza mi to wcale. Znam nawet osoby ktore zdaja sobie sprawe ze zakatuja latawiec i deske na nauce czy to plywania czy trickow i celowo biora sprzet w srednim stanie, ale za to taniej, ktory jednak jest nadal w 100% sprawny. Albo maja ograniczony budzet i maja wybor: albo kupic cos taniego ale plywac albo nic nie kupic i nie plywac. Ja swoj poprzedni latawiec dostalem za male pieniadze, podobnie jak deske i trapez, a to tylko dlatego, ze codziennie przeszukiwalem znany serwis aukcyjny w poszukiwaniu ofert. I trafil mi sie uzywany, ale dobry i w dobrym stanie sprzet. A mozna tez szukac uzywanego sprzetu, ale tylko tego z wyzszej polki, w bardzo dobrym stanie, max zeszloroczny i wtedy cena bedzie juz odpowiednio wyzsza, czesto tylko troche nizsza od sklepowej. Naprawde majac szczescie mozemy dostac super sprzet w niskiej cenie.
Dla osob ktore ukonczyly IKO polecam na poczatek nazwijmy to sredni sprzet, za srednia kase - czyli nie najtanszy badziew, ale tez nie najdrozsze cacka, nie najnowszy, ale tez nie mega stary. Osoby takie poplywaja troche, zorientuja sie w jakim kierunku chca isc (freestyle, freeride, race, jump, wave...) jakie deski czy latawce preferuja, beda mialy czas na przeszukanie netu celem znalezienia dobrych ofert w dobrych cenach, poczytaniu opini, nabrania wiedzy. Nie polecam rowniez spieszyc sie z zakupem. Ja wiem, ze chce sie jak najszybciej zaczac plywanie po kursie na swoim sprzecie, ale polecam, na prawde polecam poswiecic troche czasu na poczytanie opini na forum, na necie, pogadac z ludzmi juz plywajacymi, instruktorami na kursie, im wiecej wiedzy z roznych zrodel tym lepszy potem powinien byc wybor.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 22:43 przez
Fordon, łącznie zmieniany 2 razy.