Czy kurs w Portugalii to dobry pomysł?

Forum dla początkujących
natalia33325

Post07 maja 2014, 11:09

Witam,
jestem nowa na forum i mam pare pytań odnośnie rozpoczęcia nauki na kitesurfingu.
Bardzo chciałabym zrobić kurs i myślałam o Portugalii, ALGARVE. Nie wiem czy jest to dobre miejsce dla osoby początkującej? Znalazłam 5 dniowy kurs za 560 Euro (4h nauki dziennie) juz z noclegami i wyżywieniem, czy myślicie, ze to jest dobra cena ?

Offca
Deska: SU-2 Prorider 3D LDS
Latawiec: Airush DNA
Dostał piwko: 1 raz

Post10 cze 2014, 13:04

Z własnego doświadczenia powiem Ci tak. Zrób kurs w Polsce.

Ja się pokusiłam o Egipt i co? 3 dni wiało a ja nawet do bodydragów nie doszłam. Wróciłam do Polski i nic nie umiałam a też dużo zapłaciłam.

Kurs ukończyłam tzw. do skutku w jednej ze szkółek w Chałupach. Kiedy wiało to jechałam i tak oto aktualnie pływam już na własnym sprzęcie :) i jest fajnie.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post10 cze 2014, 15:29

z wiatrem nie wygrasz - jest prognoza - popływasz, nie ma - nie skorzystasz. 3 dni wiatru to aż nadto żeby się czegoś nauczyć, gdzie w Egipcie przez 3 dni nie nauczyli Cię pływać?
Co do Portugalii - podobnie - jak zawieje, to skorzystasz, jak nie to się przejedziesz pooglądać ciekawe miejsce. Pamiętaj tylko, że w Portugalii jest zimny prąd, więc pływanie w piance w większości przypadków wskazane. Rozumiem, że to cena bez dojazdu? Jak doliczysz bilet to wyjdzie podobnie jak w każdym miejscu w podobnej odległości od Polski z podobnym prawdopodobieństwem wiatru. Może rzeczywiście lepiej pojechać na prognozę w PL, jeśli planujesz wyjazd w sezonie, gdy woda jest ciepła a słońce grzeje?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post10 cze 2014, 21:47

Offca pisze:Z własnego doświadczenia powiem Ci tak. Zrób kurs w Polsce.

Ja się pokusiłam o Egipt i co? 3 dni wiało a ja nawet do bodydragów nie doszłam. Wróciłam do Polski i nic nie umiałam a też dużo zapłaciłam.

Kurs ukończyłam tzw. do skutku w jednej ze szkółek w Chałupach. Kiedy wiało to jechałam i tak oto aktualnie pływam już na własnym sprzęcie :) i jest fajnie.

..chyba wiem w której :thumb:

peace

Offca
Deska: SU-2 Prorider 3D LDS
Latawiec: Airush DNA
Dostał piwko: 1 raz

Post11 cze 2014, 18:08

Ziomek. pisze:

peace

No co zrobić.. polecam polecam :) ja trafiłam bardzo fajnie bo zaczęłam na początku maja w zeszłym roku i przez większość czasu miałam instruktora na wyłączność ;)
Do tego jeszcze pomieszkałam za free (dobre promo było :P), naprawdę miło wspominam :)

W Egipcie byłam w Sharmie. Kupiłam kurs w jednej ze szkółek, instruktor mega się skupił na sterowaniu latawcem, w gruncie rzeczy nie dotarłam nawet do body dragów, ale nic to. W zeszłym roku nadrobiłam zaległości. Aktualnie mieszkam w UK, pierwsze próby z falami mnie pokonały ale wytworzone laguny przy przypływach ogarniam dobrze :)

Co do kursu za granicą to szkółka mi zaproponowała voucher (bo ja do Egiptu latam co tydzień ehe..) albo te godziny, których nie wykorzystałam spożytkować w inny sposób i tak o to nurkowałam, pływałam na wake za motorówką, na bananie :P i katamaranie :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post11 cze 2014, 22:10

Offca pisze:
Ziomek. pisze:

peace

No co zrobić.. polecam polecam :) ja trafiłam bardzo fajnie bo zaczęłam na początku maja w zeszłym roku i przez większość czasu miałam instruktora na wyłączność ;)
Do tego jeszcze pomieszkałam za free (dobre promo było :P), naprawdę miło wspominam :)

..przekażę instruktorom :thumb:

peace

Wróć do „Pierwsze Kroki”