Witam,
Jak pewnie widać po liczniku zamierzam dołączyć do zabawy kite'm. Przeczytałem kilka tematów na forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w jednym miejscu - Czego konkretnie potrzebuje na start (Jeśli coś źle zrozumiałem to mnie poprawcie).
1. Latawiec (Kite?) - rozmiar?
Ważę między 80-90 kg (zależne od pory roku) uśredniając powiedzmy 85 kg. Zamierzam większość czasu pływać na jeziorach. Jaki rozmiar latawca na początek - 11 ? (Jeśli ktoś może zaproponować konkretny model/producenta nie pogardzę)
2. Deska - wymiary?
Tutaj szczerze mówiąc w ogóle mało co rozumiem więc ogólnie parametry jak powyżej, z uwzględnieniem, że pewnie więcej będę pływał w wodzie niż nad wodą.
3. Trapez (rozumiem, że jest uniwersalny i przy ewentualnej zmianie latawca zmiana trapezu wymagana nie jest) tak jak powyżej jaki rozmiar i rodzaj, żeby był możliwie optymany, dla początkującego.
4. Pianka + rekawice + czapa/kaptur ...
Czy o czymś zapomniałem ewentualnie na co zwrócić jeszcze uwagę.
Ważne.
Ogólnie gdyby ktoś mógł mi zaproponować zestaw startowy na którym nie zabije się od razu byłbym wdzięczny. Na co zwrócić uwagę przy zakupie jeśli nie wybiorę nowego sprzętu, tylko będę szukał używany? (chyba na początek nie ma sensu kupować nowego, bo przy częstych kontaktach z wodą może to być kosztowne)
Z jaką kwotą da radę się wystartować 2000? 5000 zł?
P.s. Zaznaczam, że kurs pewnie będę chciał odbyć w przyszłe wakacje, a przedtem pewnie będę starł się pływać pod okiem doświdczonego kolegi, jednak ze względu, że odnośnie sprzętu wie On niewiele (wszystko kupuje nowe bez większej troski, dlaczego - co doradzą w sklepie to bierze) proszę o pomoc osoby doświadczone z forum.