march_in pisze:rolnik pisze:sam sie ugryz wiem co piszeugryź się w język
ziomek pisal ze on pomocy nie potrzebuje. wiec o czym piszesz?
Ziomek. pisze:..nie takim sytuacjom "na ostrzu noża" stawiał czoła, wydaje mi się, że wie co robi
i rad od "młodzieży" a nawet "starszyzny" (kto chce niech wpisze się do którejś z podgrup..) nie potrzebuje - SERIO piszę
march_in pisze:
wiesz tak zinterpretowalem te twoje slowa, ze nie potrzebuje pomocy od kolegow z forum,
soko pisze:
Przy okazji zwracam uwagę, że obowiązku nasłuchu na kanale 16-tym już nie ma. Jak ktoś lubi sobie słuchać różnych trzasków i pisków to ma radio włączone na fonii, ale obecnie jest to rzadkość. Jachty mają VHF DSC ( Digital Selective Call) - i to ma działać i tyle. Czyli dopiero gdy jest powiadomienie tym torem, zaczyna się ew. nasłuch na odpowiednich kanałach.
Nie przesadzajmy też z tym, że wszyscy wszystko wiedzą, bo jest to niemożliwe. GMDSSystem jest w ewolucji, wiele rozwiązań działa od niewielu lat, szczególnie jako obowiązek. Szkolenia na SRC (Short Range Certificate) też nie mają chyba historii dłuższej niż 10 lat. Także ręczny odbiornik GPS przed 10 laty był unikatem. Tu wszystko jest w zasadzie nowe. Pan Jan wybrał takie rozwiązania jakie wybrał. A w świetle różnych marketingowych reklam tych produktów, mógł myśleć (no dobra powiedzmy, że był naiwny - ale mógł) że te dwie - trzy godziny są realne. Więc warto temat przetrzepać, by ogólna wiedza była bardziej realistyczna.
Pozdrawiam Krzysztof
Piotruś pisze:Fantastyczne poczucie humoru cechuje Smokiego.Czytałem te wszystkie dyskusje i zarzuty czynione Cape były śmieszne i w większości chybione. Wypowiedzi Cape są poparte wiedzą, Smokiego - to nic innego jak "a ja słyszałem". Pytania zadane przez kolegów żeglarzy są bardzo konkretne.
Piotruś pisze:Niestety założyciel tego topicu nie potrafi na nie odpowiedzieć lub nie chce - czemu należy się dziwić, ponieważ sam zaprosił do zadawania pytań.
Smokie pisze:Piotruś pisze:Fantastyczne poczucie humoru cechuje Smokiego.Czytałem te wszystkie dyskusje i zarzuty czynione Cape były śmieszne i w większości chybione. Wypowiedzi Cape są poparte wiedzą, Smokiego - to nic innego jak "a ja słyszałem". Pytania zadane przez kolegów żeglarzy są bardzo konkretne.
Miło mi że doceniasz poczucie moje humoruCo do chybionych zarzutów -> http://elgouna.kiteboarding-club.com/en ... ar_of_the/ (to jest przykład, bez sięgania do map morskich)
Mimo że pływy wynoszą tylko ok. 50 cm to jednak występują 2 cyrkulacje prądów
Letnia i zimowa..... Tak że jak widać czasem warto zabrać małżonkę na wakacje do Hiltona
btw. warto zwrócić jeszcze raz uwagę na cytattym bardziej jak się nie wie z kim się ma przyjemność
soko pisze:@cape@ - dla zasady. GMDSS wszedł oficjalnie w lutym ale 2005 r. Zn tym, że nie wszystkie kraje weszły w to od razu . Polska np. od 2007 roku. Przed tymi datami był certyfikat VHF a nie SRC, no ale o to mniejsza. No i pisałem o ręcznych GPS. Chodziło mi w tym akapicie o uwypuklenie nowości tych rozwiązań. Choć oczywiście są one ewolucją poprzednio istniejących.
Jasne, że co poważniejsze załogi mają nasłuch na 16-tce, ale ponieważ piszę dla osób potencjalnie mniej zorientowanych, więc położyłem nacisk na to , że nie muszą mieć włączonego nasłuchu. Dobra praktyka morska a realia trochę się mogą różnić.
@mary.dk@ Te dywagacje służą trolowaniu dla jednych, a wymianie wiedzy i własnych błędnych wyobrażeń , dla drugich. Przy okazji będzie to już z dobry 1% wiedzy na SRC.
Pozdrawiam Krzysztof
rolnik pisze:sam sie ugryz wiem co piszeugryź się w język
peg pisze:rolnik pisze:sam sie ugryz wiem co piszeugryź się w język
a to ciekawe... osobiście kilkadziesiąt minut przegadałem z Markiem podczas akcji Rescue a Marek z SARem, Eską, Małgosią i szwagrem pewnie ze 3-4x tyle za co zresztą rodzina Janka mu dziękowała w którymś z postów. Natomiast napisz kolego jak TY Jankowi pomogłeś? Nie widziałem podziękowań skierowanych PERSONALNIE do Ciebie - podziękowania dla Marka widziałem i sądzę, że jest to do odszukania w baaardzo prosty sposób... Pochwalisz się co TY zrobiłeś?
Więc jak to jest Rolnik - ZAWSZE tak ściemniasz czy tylko tym razem? Możesz nie odpowiadać...
ALOHA!
widze ze masz wielki wklad w ratowanie Janka w zwiazku z tym ja tez mam apel do Ciebie wspieraj go dalejParenaście osób wysłało niezbyt dyplomatyczny apel do Konsula RP w Arabi Saudyjskiej autorstwa Pega. Był to emocjonalny i rozpaczliwy apel. Niestety zbyt emocjonalny. Co gorsza był on ponowiony w jeszcze mniej dyplomatyczny sposób nastepnego dnia.
Piotr po ochłonięciu i szczęśliwym zakończeniu akcji napisał:
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości