march_in pisze:moze w takim razie cene inna zaproponuja?
i co, niby zmiana ceny spowoduje, że ktoś dostanie dodatkowy urlop

- nie widzę związku
color1 pisze:march_in pisze:moze w takim razie cene inna zaproponuja?
i co, niby zmiana ceny spowoduje, że ktoś dostanie dodatkowy urlop?
- nie widzę związku
color1 pisze:Powiem tak:
Dzięki za info ale mam pewną prośbę i uwagę... będzie to mój trzeci wyjazd i po raz trzeci Alfastar odwala jakiś numer z wylotami. Po ostatnim incydencie z niezapowiedzianym przekwaterowaniem nas w ostatnim dniu/nocy do fatalnego hotelu Shoni w Marsa Alam (to ze mną rozmawiał telefonicznie rezydent i z premedytacją nas oszukał, że warunki będą takie same jak w Azur, po czym zniknął i nie pojawił się nawet na lotnisku, w zamian podsunął innego Araba nie mówiącego po polsku lub udającego że nic nie rozumie) Alfastar powinien chociaż stwarzać pozory że dba o klienta.
A prośba dotyczy wynegocjowania z organizatorem (i niech to potwierdzi na piśmie) możliwości skorzystania z łazienek w Azur po powrocie ze spotu kiedy pokoje będą już "wymeldowane" jak również zagwarantuje posiłek (kolację) przed wyjazdem na lotnisko. Oczywiście uprzedzając fakty, możliwe że Alfastar będzie chciał nas jak najszybciej wyekspediować autokarem na lotnisko, abyśmy się na kolację nie załapali i koczowali już na własną rękę w Marsa Alam, dlatego uprzedzam również o takiej ewentualności - i niech Alfastar coś z tym zawczasu zrobi. Może się okazać że ostatniego dnia nie będzie w ogóle pływania właśnie z tego powodu, że "zafundują" nam odprawę na lotnisko z 12-godzinnym wyprzedzeniem.
W kwestii bagażu: info ze strony przewoźnika - "UWAGA: Wszystkie opłaty są pobierane jednorazowo w porcie lotniczym z którego jest odlot i mają zastosowanie dla podróży w obie strony" - czy to na pewno oznacza, że 45 euro jest za całą trasę WAW-RMF-WAW ? Żeby nie było potem przepychanek na lotnisku w RMF z dopłatami, i najlepiej niech Alfastar także tą kwestię wyjaśni.
Oczywiście nie są to zastrzeżenia do Jovi, ale nauczony poprzednimi doświadczeniami uważam, że Jovi może coś w tej kwestii zawczasu zaradzić, aby nie było że nie mieliście na to wpływu.
Jeśli będzie faktycznie tak jak pisze Stiv "Z łazienki na pewno będzie można skorzystać po powrocie ze spotu, potem kolacja i poolbar do ok 23.00, bo o tej godzinie będzie transfer na lotnisko" to OK.
aloha
march_in pisze:color1 pisze:march_in pisze:moze w takim razie cene inna zaproponuja?
i co, niby zmiana ceny spowoduje, że ktoś dostanie dodatkowy urlop?
- nie widzę związku
nie ale rekompensate za zmiane.
urlop jest na wage zlota
a tu ci organizator funduje nie iwem jakiej ilosci ludzi dodatkowy dzien urlopu.
niektorzy maja urlopy do konca roku poplanowane.
march_in pisze:a czy mozecie zrobic tak jak pisal stiv ze plywanie tego ostatniego dnia a nie siedzenie na lotnisku?
czy to da sie z alfa ustalic?
Nivea pisze:march_in pisze:a czy mozecie zrobic tak jak pisal stiv ze plywanie tego ostatniego dnia a nie siedzenie na lotnisku?
czy to da sie z alfa ustalic?
Tak robilismy w poprzednich grupach,gdy byly wolne pokoje w hotelu
Teraz jest STOP na wszystkie terminy do końca listopada.W tej chwili sa sztywne zasady określone prze hotel
Ustalenia z Alfa Star:
1.Wykwaterowie jest do godz.12 (tak jak jest na umowie)
2.Klienci moga złożyć bagaże w okreslonym pomieszczeniu.
3.Klienci moga sobie na miejsu dokupić all inclusive
4.Transfer na lotnisko będzie na 3 godziny przed wylotem.(o tym informuje rezydent)
Przypominam,że w/g umowy i warunków uczetnictwa przewoźnik może zmienic godziny wylotu na 24 h przed wylotem.
Pozdrawiam
Joanna
Nivea pisze:
Piotrek nie mam interesu,żeby bronic Alfa Star,ale powiem tak,piszesz o numerach jakie odwalaja a pewne rzeczy nie zależą od nich a od przewożnika,czy hotelu.
Mieli problem z przewoźnikeim od pocżatku sezonu i go zmienili
Maja problemy z hotelem ale wymienić go nie mogą,bo jest jeden
Nie ma możliwości żadnych negocjacji--masz wyraźnie napisane w umowie,że wykwaterowanie jest o godz.12
O 12 zakwaterowywane są kolejni klienci.
W maju i czerwcu jak Ty byłes było w hotelu dużo miejsca więc szli nam na rękę,w zeszzłym roku w hotelu było po 30-50 osób w tej chwili po 100 co tydzień.
Wszedzie w hotelach są okreslone godziny rozpoczecia i zakończenia doby hoteloweji tera przy takiej liczbie klientów ściśle się tego trzymają.
Jovi nie może na to nic zaradzić.
Staramy się negocjowac niższa cenę dla naszych klientów i ją uzyskujecie,dajemy ubezpieczenie gratis na kajta,
Nie piszesz o dodatkowym dniu jakim otrzymaliście,itd
Więc jeśli wszystko jest źle proszę o kontakt z rezygnacją- do godz.16
Pozdrawiam
Joanna
color1 pisze:Nivea pisze:
Piotrek nie mam interesu,żeby bronic Alfa Star,ale powiem tak,piszesz o numerach jakie odwalaja a pewne rzeczy nie zależą od nich a od przewożnika,czy hotelu.
Mieli problem z przewoźnikiem od pocżatku sezonu i go zmienili.
Maja problemy z hotelem ale wymienić go nie mogą,bo jest jeden
Nie ma możliwości żadnych negocjacji--masz wyraźnie napisane w umowie,że wykwaterowanie jest o godz.12
O 12 zakwaterowywane są kolejni klienci.
W maju i czerwcu jak Ty byłes było w hotelu dużo miejsca więc szli na rękę,w zeszłym roku w hotelu było po 30-50 osób w tej chwili po 100 co tydzień.
Wszędzie w hotelach są określone godziny rozpoczęcia i zakończenia doby hoteloweji teraz przy takiej liczbie klientów ściśle się tego trzymają.
Nic nie mogę w tej kwestii zadziałać.
Staramy się negocjowac niższa cenę dla naszych klientów i ją uzyskujecie,dajemy ubezpieczenie gratis na kajta,nie piszesz o dodatkowym dniu jakim otrzymaliście,itd
Pozdrawiam
Joanna
Joanna absolutnie nie mam żadnego "ale" do Jovi - organizujecie wszystko na ostatni guzik, ale skoro dużo się pozmieniało to powinniśmy o tym wiedzieć, aby nie było potem zaskoczenia.
Wykwaterowanie w południe nie jest jednoznaczne z tym, że de facto ostatniego dnia będziemy o suchym pysku bo ALL wygasa także w południe (bez obiadu, bez kolacji) i jedyna opcja to dokupienie (w jakiej cenie ?) ALL tego dnia. Nie było tak w czerwcu ani w maju ale będzie teraz i właśnie o przejrzystość zasad głównie mi chodzi.
Także istotne jest to, o której wywalą nas z hotelu "bo autobus czeka' - istotne właśnie w odniesieniu czy jest ten dodatkowy dzień pływania czy go nie będzie i czy jest sens dokupienia ALL czy nie.... Nie wiem jakie są możliwości nacisku na Alfastar, ale jeśli nie ma żadnych to trudno - nie zmienia to faktu że i tak jadę![]()
P/S mam uczulenie na Alfastar stąd ta dyskusja... a tłumaczenia że coś od Alfastar nie zależy, tylko od przewoźnika czy hotelu są dla mnie niedorzeczne, w końcu to oni podpisują umowę z hotelem czy przewoźnikiem i to oni coś gwarantują (bądź nie) klientowi.
Nivea pisze:I jeżeli przewoźnik zmieni godziny wylotów,nie odpowiada za to organizator!
Jeżeli hotel zrobi overbooking, sprzeda więcej miejsc niż ma,lub innym klientom ,orgaznizator występuje w imieniu klienta żada rekompensaty,sądzi się z kontrahentem itd,czasem coś uzyska czasem nie
Po reklamacji klienta organizator musi zaproponowac rekompensatę za nie wykonaną usługę, nie zależnie od rozmów z rzeczywistym winowajcom (czyli np hotelem,czy przewoźnikiem).
Oprócz tego można wnosic reklamacje bezpośrednio do przewoźników.
Art. 11a.
1. Organizator turystyki odpowiada za niewykonanie lub nienależyte wykonanie
umowy o świadczenie usług turystycznych, chyba że niewykonanie lub nienależyte
wykonanie jest spowodowane wyłącznie:
2) działaniem lub zaniechaniem osób trzecich, nieuczestniczących w wykonywaniu
usług przewidzianych w umowie, jeżeli tych działań lub zaniechań
nie można było przewidzieć ani uniknąć, albo
color1 pisze:Nivea pisze:I jeżeli przewoźnik zmieni godziny wylotów,nie odpowiada za to organizator!
Jeżeli hotel zrobi overbooking, sprzeda więcej miejsc niż ma,lub innym klientom ,orgaznizator występuje w imieniu klienta żada rekompensaty,sądzi się z kontrahentem itd,czasem coś uzyska czasem nie
Po reklamacji klienta organizator musi zaproponowac rekompensatę za nie wykonaną usługę, nie zależnie od rozmów z rzeczywistym winowajcom (czyli np hotelem,czy przewoźnikiem).
Oprócz tego można wnosic reklamacje bezpośrednio do przewoźników.
Art. 11a.
1. Organizator turystyki odpowiada za niewykonanie lub nienależyte wykonanie
umowy o świadczenie usług turystycznych, chyba że niewykonanie lub nienależyte
wykonanie jest spowodowane wyłącznie:
2) działaniem lub zaniechaniem osób trzecich, nieuczestniczących w wykonywaniu
usług przewidzianych w umowie, jeżeli tych działań lub zaniechań
nie można było przewidzieć ani uniknąć, albo
OK, zaznaczyłem tylko jakie są newralgiczne miejsca takiej imprezy, ale jeśli faktycznie na Alfastar nie ma bata ani żadnej możliwości negocjacji/zapewnień z ich strony no to nie ma o czym mówić.
Jak znowu dadzą ciała jak poprzednio, to nie pozostaje nic innego jak im reklamować nienależyte wykonanie usługi i żądać rekompensaty (a zaznaczam że statnia zmiana daty i godzin wylotu miała miejsce z naruszeniem zapisów umowy bo została zarządzona na 5 godzin przed planowanym odlotem... może i była to siła wyższa czyli awaria samolotu, ale już ten fatalny hotel to było działanie z premedytacją...)
Pozdr.
Nivea pisze:Piotrek nie masz racji bo zmiana była na 24 h przed wylotem.Mam potwierdzenie z Alfa Star w mailach,rezydent też informował Was dzień wczesniej.
Osobiscie dzwoniłam do Stiva do Egiptu,z obawą,ze nie otrzymaliscie takiej informacji.
A jak piszesz fatalny hotel był dołożony dodatkowo abyście nie musieli koczować na lotnisku!
Pozdrawiam
Joanna
color1 pisze:Nivea pisze:Piotrek nie masz racji bo zmiana była na 24 h przed wylotem.Mam potwierdzenie z Alfa Star w mailach,rezydent też informował Was dzień wczesniej.
Osobiscie dzwoniłam do Stiva do Egiptu,z obawą,ze nie otrzymaliscie takiej informacji.
A jak piszesz" fatalny hotel" był dołożony dodatkowo abyście nie musieli koczować na lotnisku!Wtedy miałbys podstay do reklamacji
Pozdrawiam
Joanna
Ależ skąd ??!! Wszyscy siedzieli spakowani z bagażami w hall-u albo przy basenie. Zadzwonił rezydent, poprosił kogoś do telefonu - siedziałem najbliżej to mnie zawołali, powiedział że jednak samolotu nie będzie i wylot przełożony na następny dzień, ale zaraz przyjedzie bus i przekwaterują nas do innego hotelu "takiego samego jak Azur i z All inclusive"... Nie tylko ja wytrzeszczyłem oczy na takie info w dniu planowanego wyjazdu.Rezydent faktycznie informował nas wcześniej ale tylko o przesunięciu godziny wylotu (z popołudnia na wieczór, o ile dobrze pamiętam z 14j na 18:30 - stąd był dodatkowy dzień na pływanie, choć i tak nie wiało) a nie o dodatkowym dniu w Egipcie. W takiej sytuacji Touroperator MA OBOWIĄZEK zapewnić dodatkowy nocleg w hotelu i wcale nie była to dobra wola Alfastaru, że raczyli nas hotelem. Trzeba było być na miejscu i zobaczyć jakie dantejskie sceny urządzali turyści (nie nasi) których z innych hoteli też pościągali do tego nieszczęsnego Shoni. A wszyscy rezydenci tylko głowę w piasek.... w sumie się nie dziwie bo co ten młody człowiek może poradzić na taki fault, bo to Alfastar po najmniejszych kosztach chciał załatwić problem i wrzucił wszystkich do tej "noclegowni".
No nie ważne... oby jak najmniej tego typu incydentów.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości