Rookiego 2 jeszcze nie testowaliśmy, ale dzięki uprzejmości Kamila udało mi się trochę polatać na Ozonku 12 w środę i porównać go z FS Extacy 10. Pierwsze wrażenia z takiego krókiego porównania to:
XTC 10 jest szybsze, łatwiej się odwraca (zapewne zaleta sztywnej konstrukcji), ma nieco większą tendencję do backstallu przy b. słabym wietrze (czyli opadania w lini wiatru).
Ozone 12 - posiada więcej mocy niż XTC 10 (w końcu to większy rozmiar) i tym samym większy ciąg do góry; nie zauważyłem backstallu, ale za to jest mniej stabilny w zenicie i zdecydowanie trudniej się odwraca. Posiada również większe siły na barze, czy wada czy zaleta - zależy co kto lubi.
Myślę, że adekwatny do Frenzy 12 będzie XTC 13, który podobno już jest dostępny u Airmana. Nie miałem jeszcze tego w rękach ale baaardzo jestem ciekaw. Testy mają być w sobotę czyli jutro - może się wybiorę
Jeżeli chodzi o Rookie 2 to jest to otwartokomorowy XTC; zapewne jest szybszy od XTC i posiada większy ciąg do góry właśnie ze względu na otwarte cele. Jak jednak wyszedłby w ostatecznym porównaniu z Ozonem - trzeba sprawdzić