UBEZPIECZENIA 2007

Wszystko o bezpieczeństwie - dział prowadzony przez BraCuru
Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post08 gru 2007, 23:59

l_ukasz pisze:koszty akcji ratowniczej oraz leczenia dwóch osób opiewały 450tyś zł.

No właśnie. Zastanawiam się nad kwotą ubezpieczenia na snowkite. Myślałem o kwocie ok. 100tys złotych, zastanawiam się czy to wystarczająco. Co o tym myślicie? No i oczywiście do ubezpieczenia jeszcze OC

Maciej S

Post09 gru 2007, 22:39

Pytałem o ubezpieczenie kitera we Warcie i usłyszałem że:
nie nie jest to sportów ekstremalny i ubezpieczenie obejmuje kiting.
Jest jedno ale: sporty powinny być uprawiane w miejscach do tego przeznaczonych, a wtedy są bezpieczne i ubezpieczalnia zapłaci za ewentualne szkody.
Przekładając to na narciarstwo: jesli jadę po wyznaczonej trasie zjazdowej jestem ubezpieczony, zjade z trasy to już nie, chyba, że wykupilem dodatkowa opcję.

Sądze, że uprawianie kitingu na wyznaczonym spocie jest objete standartowym ubezpieczeniem.

Przyzjane, że nie zgłębialem przepis/ow i nie szukałem doisków małym druczkiem.

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post08 kwie 2008, 13:39

l_ukasz pisze:
Wysłałem zapytanie o stawkę i za kita chcieli tyle co za sporty ekstremalne + 100%.

nie wiem co tu dziwnego wiadomo, że ktoś koto leży na plaży i nic nie robi ma mniejsze prawdopodobieństwo szkody. Dlaczego on ma nieć to skalkulowane w składce, i ma płacić więcej. Tu masz sytuacje jak z podatkiem "Religi: od oc komunikacyjnego, ubezpieczyciele chcieli płacić za konkretne zdarzenia. W ten sposób mogli by selekcjonować klientów, płacą więcej ci kierowcy z "grupy ryzyka", a nie np. Ty który jeździsz bezszkodowo.

- gdyby mi coś się stało to za leczenie płacę sam a potem się droczę z ubezpieczycielem który być może mi odda kasę... (paranoja jakaś bo nie wożę ze sobą kasy na ewentualne leczenie...)

nie wiem kto Ci to powiedział ale to kompletna bzdura. Jest tak jak pisał onzo. Jeśli nie będą chcieli wypuścić Cię bez zapłaty dzwonisz do centrum alarmowego podajesz wszystkie dane i oni kontaktują się z szpitalem czy przychodnią. W przypadku małej szkody wiadomo, że prościej jest samemu zapłacić powiedzmy równowartość 150zł. Następnie po powrocie wysyłasz rachunek i zwracają.

- ubezpieczenie jest do kwoty, która wystarczyła by mi w zagranicznym szpitalu na kilka dni samego leżenia.... Zwiększenie tej kwoty skutkowało wzrostem stawki. Jak już doszło do jakiś 300zł za dwa tygodnie to dałem sobie luz...

takie myślenie jest na poziomie 15 latka. Sumę ubezpieczenia sam wybierasz z pośród kilku wariantów, logiczne im wyższa suma ubezpieczenia tym wyższa składka. Wszystko jest dobrze dopóki nie ma szkody wracasz cieszysz sie "ale jestem zajebisty zaoszczędziłem 300zł". Co w takim przypadku rozwalisz sie na kajacie przyleci helikopter na dzień dobry za sam transport masz co najmniej 15-25 tyś zł. Podam ci konkretny przykład znajomi mieli wypadek samochodowy w Grecji, bardzo poważny, koszty akcji ratowniczej oraz leczenia dwóch osób opiewały 450tyś zł. I w takim przypadku co robisz ?? dalej "jesteś zajebisty" bo 300zł oszczędziłeś.
W Polsce to tak,.. każdy najlepiej ubezpieczał by sie po szkodzie. Tylko, że wtedy składka za ubezpieczenie była by 120% szkody. Ubezpieczyciele to nie są instytucje charytatywne. Właśnie na ubezpieczeniach kosztów leczenia za granicą ubezpieczyciele nie zarabiają, tu są ubezpieczenia bardzo słabo rentowne są utrzymywane to to aby zapewnić klientowi kompleksowe produkty. Zwykła wizyta u lekarza w UE 100 Euro.

__kater__ nie, że się ciebie czepiam,.. ale naprawdę jak coś takiego czytam to mi się scyzoryk w kieszeni otwieram. Niestety większość osób w Polsce tak do tego podchodzi. W życiu nie da się niczego przewidzieć. Potem jest szkoda i jest rozpacz. Założenie postu miało służyć "ku przestrodze" i mam nadzieje, że moje dorzucone trzy grosze pomogą uświadomić powage sytuacji, zanim będzie za późno.
Pozdrawiam.

heh dopiero zobaczyłem ;-)

nie wkładaj mi do ust tego co nie powiedziałem.... Nigdzie nie napisałem, że jestem zajebisty bo nie zapłaciłem a jedynie ze nie polecam tej oferty. Inne kosztują polowe z tego i nie są na krótki okres tylko na cały rok...

czytaj do końca... :idea: :idea: :!: :!:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2008, 13:47

Maciej S pisze:Jest jedno ale: sporty powinny być uprawiane w miejscach do tego przeznaczonych, ...

czyli JAKICH?

choc sam miesiąc temu wykupilem kolejne NNW i OC szkoły na sezon '08
właśnie tez w Warcie
to wolałbym nadal, ja kw poprzedich latach nie musieć z niego korzystać
kto miał do czynienia z odszkodowaniami choćby prywatnue- wie JAK i ILE można uzyskać od firm ubezpieczeniowych :?

pozdrawiam

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post08 kwie 2008, 14:03

Ziomek. pisze:czyli JAKICH?

u ciebie :D

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2008, 14:14

najlepszy ubezpieczyciel to... kask 8)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2008, 14:48

__kater__ pisze:
Ziomek. pisze:czyli JAKICH?

u ciebie :D

w Polsce nie ma miejsc do uprawiania kite
tak "zalegalizowanych" jak stok narciarski, wiec w tej formułce ubezpieczyciel ..sie ubezpiecza :lol:

pozdro

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post25 lip 2010, 22:58

Zalecane :idea:

Wróć do „Bezpieczeństwo”