na kursie z iko to ja nie mialem nic z meteo, moze sie cos zmeinilo w programie ale zdaje sie ze takie info jesli wogole jest to szczatkowe.
natomiast ze przed burza czesto jest cisza a potem wiatr sie zmienia, czasem gasnie to inna bajka.
Smokie pisze:To że akurat kolega wypiął się z latawca i go puścił w siną dal w tej sytuacji okazało się dobrym posunięciem. Aczkolwiek na morzu przy wietrze od brzegu przeważnie bezpieczniej zostać jest z latawcem. Może akurat nie w tej konkretnej sytuacji bo pioruny trochę narozrabiały. Czasem jednak powrót do brzegu może być ponad nasze siły .......
ps.
nie jest to wyrafinowana wiedza meterorologiczna, a jedynie podstawy !!!
W książce D. Ziomka masz racje nie ma o tym mowy, natomiast w drugim periodyku P.Kunysza już jest![]()
W podręczniku IKO też jest o tym mowa
march_in pisze:na kursie z iko to ja nie mialem nic z meteo, moze sie cos zmeinilo w programie ale zdaje sie ze takie info jesli wogole jest to szczatkowe.
natomiast ze przed burza czesto jest cisza a potem wiatr sie zmienia, czasem gasnie to inna bajka.
Adam S pisze:Jacek Czajewski "Metorologia dla żeglarzy".
Almapress
18 PLN
Mam nadzieję, że Guru jako meteopro zaproponuje coś ciekawszego
razor pisze:no i można przenieść do nowego działu bezpieczeństwo, jako przykład jak nie należy postępować i przykład co zrobić gdy się już stanie (tzn. nie próbować wracać z latawcem do brzegu)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość