Barosz21 pisze:Witam.
Mam taki pomysł żeby najlapiej w tym dziale dystrybutorzy albo wymiatacze opisali wszystkie systemy bezpieczeństwa ( zrywki, depowery, ) w swoich latawcach. Krótko co się dzieje i jak sie odpala je. Myśle że będzie to przydatne dla początkujacych a takze takich którzy kupili nowego latawca i niezbyt wiedzą jak sie nim obsługiwać. Poza tym da to fajne porównanie między różnymi brandami. A wbrew pozorom IDS w crossbow jest dla mnie czytelny ale jak sie odpala różne elementy passiona nie doszedłem do dziś( powoli powątpiewam ze jest tam jakis system

)

. Sam wiec skorzystam z opisów. Poszukałem i nie znalazłem takiego zbiorczego wątku. Jeśli ktoś z dłuzej zalogowanych zna taki watek to go usuńcie. Jeśli uwazacie że jest on bezsensu też

Jeśli jednak napiszecie coś to prosze nie dublować i nie dopisywać kilku wyrazów tylko napisać do autora żeby coś zedytował. Dobrze by było żeby te posty były czytelne i przejżyste.
Pozdrawiam.
Ale co dokładnie opisać? Zrywki w większości latawców na 2010 są podobne, czyli odepchnij od siebie. Francuskie firmy (Ozone, Takoon, F-One, Zeeko) mają chyba wszystkie odwrotnie, czyli zrywkę na pociągnięcie.
To czy zrywka odczepia się od chickenloopa jak w RRD, czy też rozłącza pętlę jak w Naishu ma chyba mniejsze znaczenie.
Jak depower jest pod barem (Naish, Slingshot, Liquid Force, Airush), to jest to kolejne miejsce gdzie można podczepić leasha.
Większość firm do latawców 4-linkowych montuje teraz krótką 5-tą linkę do podczepienia leasha pod barem. Linka ta jest podłączona albo do 1 linki nośnej (Naish, Ozone, Slingshot?) albo do dwóch (Cabrinha, RRD, Best, F-one?, Wainmann).
Podłączenie do 1 linki ma ten plus, że zwykle latawiec po leashowaniu złoży się jak do lądowania, przy czym restart wtedy jest często niemożliwy.
Podłączenie do dwóch linek daje zwiększony depower, latawiec na wodzie dalej ciągnie, więc zwinięcie baru czasem nie jest łatwe. Niezbyt przyjemna sytuacja gdy latawiec zaczyna kręcić loopy z powodu zaplątanego ucha. Za to restart jest bezproblemowy po złożeniu zrywki.
Latawce 5-linkowe to wiadomo, zwykle leash podczepiony do 5-tej linki (w Ozone przed 2009 było chyba inaczej?).
Co do passion to czego tam nie możesz obsłużyć?