Przeczytałem od deski do deski..... I mam pytanie/ pytania do obu użytkowników kiteforum.pl dyskutujących w tym temacie.
Posiadam uprawnienia instr IKO Level 2 senior, żeby nie było, od 2002 roku mam uprawnienia instruktora windsurfingu, w moim CV jest także dokument instruktor żeglarstwa, poza tym jacht. sternik morski, motorowodny sternik morski, ratownik WOPR, instruktor pływania (o reszcie rzeczy nie związanych stricte z wodą........i wiatrem nie będę pisał).
Praktyka w wyniemionych dyscyplinach od 2002. Czy możecie precyzyjnie napisać co da mi "unifikacjia" uprawnień, czy to w PZKite czy to w POIK???
Teraz może trochę szerzej.... obie organizacje zrzeszają instruktorów i szkoły. Tylko której organizacji uda sie unormować pracę instruktorów i szeroko pojętą uczciwość szkół polegającą na zatrudnianiu TYLKO I WYŁĄCZNIE wykwalifikowanej kadry tego na ta chwię nie jestem w stanie okręślić- jak obaj piszecie- poczekajmy rok.....
Patrząc na potrzebę takich organizacji podzieliłbym ich pracę na dwa niezależne "problemy"-cele (i w przypadki PZKite i POIK)
1. Zrzeszenie szkół, klubów sportowych, zawodników itd -

- trzymam kciuki na maxa bo tylko takie organizacje będą mogły utrzymać w ryzach to co się na naszym podwórku dzieje. POPIERAM W 100%.
2. Szkolenie kadry instruktorskiej - i tu mam pytania: w jaki sposób w ciągu 7 dni (obie propozycje szkolenia tyle trwają) chcecie przygotować wykwalifikowanych instruktorów? Od strony praktycznej zapewne poradzicie sobie o ile będą warunki wiatrowe, ale co z całym pakietem wiedzy teoretycznej, począwszy od podstaw metodyki i pedagiki przez psychologię, fizjologię wysiłku. Kursy instruktorskie z innych dyscyplin sportowych, organizowane przez Ministerstwo Sportu jak i organizacje stowarzyszeniowe (podobne do PZKite i POIK) np, PZŻ, PZN itd obejmują 90 godzin praktyki włącznie z częścią metodyczną+60 godzin teoretycznych, a w niektórych przypadkach także 30 godzin praktyk specjalistycznych. Czy 7 dniowy kurs (POIK proponuje 6 dni x 10 godzin - chyba żart, że ktoś to wytrzyma) pozwala przygotować statystycznego 19nasto-latka do bycia instruktorem? Czy on będzie wiedział co to konsoletą i jak go poprawnie napisać? Podobnych
Moje pytania w żaden sposób nie traktują negatywnie o obu przedsięwzięciach. Z racji doświadczenia, które wynika z ilości odbytych szkoleń trenerskich i instruktorskich jak i wykształcenia pojawiają się pewne niewiadome i wątpliwości na które chciałem uzyskać wyjaśnienie.
Z wyrazami Szacunku dla użytkownika Ziomka jak również dla użytkownika POIK czy też SufSzkola
Damian "Tokar" Tokarczyk
ID IKO 11719-6581