Deska a'la surfingowa

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Karalio

Post28 maja 2008, 21:44

Hej mam pomysł żeby zrobić sobie deskę surfingową i do pływania na kajcie, na wave mam w związku z tym kilka pytań:

1.co sądzicie o konstrukcji (od spodu):

laminat sklejka styropian laminat?

2. użyć styropianu czy innego materiału?
3.Jeśli nie styropian to co?
4. Jeśli styropian to skąd wziąć taki twardy jak np w kaskach rowerowych??
5. Pod jakim kątem ustawione są te dwa nie centralni umieszczone finy w surf dechach? i właściwie to poco?
wiem ze to raczej nie pytania na to forum ale może ktoś rozsądny się wypowie co wie coś na ten temat

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post29 maja 2008, 08:35

Styropian OK pod warunkiem , ze nie powacha zywicy - styren zawarty w zywicy zamieni ci styropian w skwierczaca kulke.
Zbudowalem kiedys cos podobnego , obrabiajac kawal rdzenia plyty obornickiej , latwy w obrobce nierozpuszczalny, a po oblaminowaniu nie do zlamania pod warunkiem , zrobienia dobrego profilu kształtu wzduzniego i poprzecznego.
Co do tej sklejki to bym sie zastanowił, do mojej nie wstawiłem zadnego drzewa i nic sie nie stało nie pekla

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post29 maja 2008, 10:21

Nie wiem czy jest sens robić dechę z gęstego styropianu - nie wiem czy widziałeś kiedyś dechy WS w środku - są robione ze styro o bardzo małej gęstości (duży granulat), przez co decha jest lekka. Żywicę możesz zastosować bezstyrenową - wtedy się nie rozpuści styro. Najlepiej zrobić test na kawałku, lub zapytać w sklepie.

Lucas Machowski
Deska: 5'5''
Latawiec: 6 m Swell
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post29 maja 2008, 20:35

w castelgregory gdzie plywamy jest koles co robi deski surfingowe takie z prawdziwego zdarzenia

moge podjechac do niego i zapytac o co biega

jakich materiałów uzyc i jak to zrobic zeby było dobrze

jesli tylko chcesz?

daj znaka

tak czy nie

pozdrawiam

Karalio

Post30 maja 2008, 17:46

Hej RebelLuk było by świetnie oto pytania

1. Jaki wpływa na charakterystykę deski ma tail jego kształ i podgięcie(rocker)
2. co z finami tez jaki wpływ ma ich ilość 2,3,4 i ustawienie; jakie jest prawidlowe?
3. ile warstw laminatu kładzie na dechę
to chyba tyle

Pytanie mam jeszcze do Ciebie, gdzie był kręcony ten filmik ze strony twojej? jakies b. fajne miejsce, juz dawno nie widziałem tak pozytywnego filmiku bez spiny ale 100% radości pływania jest pokazane
dzięki za pomoc

Lucas Machowski
Kontaktowanie:

Post30 maja 2008, 23:37

zaczne od konca

moje intro na stronie było krecone na brandon bay( w tym samym miesjscu co mystic krecił intro na swoja strone:))))

to zachodnio/ poł czesc wyspy

mamy do dyspozycjii tam fale -damps oraz plaskie wody-przeciwległa strona dumps -----> laguny:)

przy wietrze off shore woda plaska jak deska do prasowania:)))))))

co do deski na fale to im mniejsza tym bardziej wsciekła!!!!!

chodzi mi o agresywnosc dechy w slizgu /skrecanie itd

sam uzywam 5'5''

:wink:

jutro podjade do goscia i zapytam co trzeba

pozdrawiam

luk

Lucas Machowski
Kontaktowanie:

Post17 cze 2008, 18:22

Karalio pisze:Hej RebelLuk było by świetnie oto pytania

1. Jaki wpływa na charakterystykę deski ma tail jego kształ i podgięcie(rocker)
2. co z finami tez jaki wpływ ma ich ilość 2,3,4 i ustawienie; jakie jest prawidlowe?
3. ile warstw laminatu kładzie na dechę
to chyba tyle

1 ----> im rocker jest bardziej podgięty tym deska jest łatwiejsza do skęcania zawracania itd

jak decha jest bardziej płaska (podgięcie rockera niewielkie) trudniej na niej skręca

talia deski --->jak deska jest duza i szeroka to nadaje sie dla duzych i cięzkich riderów,jak wąska i krótka -- dla mniejszych riderów

2---> co do finów to najlepiej 3 w układzie : na tej stronie znajdziesz co i jak http://www.surfersteve.com/fins.htm

3---> sa 3 warstwy laminatu a czasem nawet 4 tu znajdziesz wszystko co z czego i jak sie to je http://translate.google.com/translate?h ... l%26sa%3DG

maestro od desek mówi tak: jak chcesz zrobic deche na kite na fale to powinna mieć ona rdzeń ,sprawia on ze jest ona bardziej wytrzymalsza na złamania

krawędz na nosie dechy powinna być bardziej zaokrąglona i idąc w dół dechy a mniej juz wiecej w połowie -półokrągła krawędz powinna być
bardziej kanciasta ( to włąsnie ta część ma kontakt z fala podczas zjazdu po niej)

tak wiec zrobić taką deche to kupa roboty no i koszta też nie małe

nie lepiej kupić ?

warto bo decha wave to wave nie ma co porównywac z TT bo to inna jazda

pozdrawiam

Karalio

Post18 cze 2008, 17:16

wielki dzięki nie weim czy lepiej czy nie
to tak jak na ogol chodzi bardziej o majsterkowanie niz o efekt końcowy, przeczytam co tam jest na stronkach po sesji to się wypowiem, choc ostatnio coraz bardziej skłaniam sie do kupna ale zobaczymy
generalnie wielkie dzięki za pomoc

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”