Cabrinha Convert Mały problm...

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
Archie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post27 mar 2009, 00:06

BraCuru pisze:Daj znać gdzieś za pół roku :wink: czy to co Ci napisałem przydalo się do czegoś...
Z pewnościa dam znać :wink:

rapanui pisze:ale przeciez tu nie chodzi o zadna wojne tylko o notoryczne mieszanie z blotem wszystkiego czego sie nie sprzedaje... a tak sie sklada ze ani ja ani rafal ani bracuru nie mamy interesu w tym zeby uzerac sie z ziomalami.. tylko jesli plywasz na czyms od X czasu wiesz ze cos sie sprawdza w kazdych warunkach, sprawia ze czujesz sie komfortowo i bezpiecznie.. a ktos Ci proboje wcisnac jakis shit z nadzieja ze klika czy kilkanacie osob to przeczyta i wezmie sobie do serca to mozna sie wsciec...
Akurat o niektórych osobach na forum mam juz wyrobione swoje zdanie(ale zachowam je dla siebie ;) ) i sadze, ze kazdy inny kto je czyta też ma...
A docinanie sobie jest wedlug mnie zbedne...

PS - nie staje tutaj po zadnej ze stron... (przynajmniej nie oficjalnie na forum ;) )

Pozdro :!:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post30 mar 2009, 21:19

BraCuru pisze:
rapanui pisze:[a tak sie sklada ze ani ja ani rafal ani bracuru nie mamy interesu ...

BINGO

No więc BRAWO - ja również nie mam ŻADNEGO interesu w sprzedaży jakichkolwiek kajtów ;) Po prostu zapytałem o jedną rzecz, wyraziłem swoje zdanie w innej...Nikomu nie "dociąłem" przynajmniej w mojej opinii...Więc nie róbcie z każdej dyskusji wojny;)

Wg mnie - krętlik jest do bani i brak osh jest również do bani. Zostańmy przy swoich zdaniach, pływajcie z liszem, z dwoma, a nawet bez;)

pozdro

eko
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post31 mar 2009, 00:08

przemass pisze:
No więc BRAWO - ja również nie mam ŻADNEGO interesu w sprzedaży jakichkolwiek kajtów [...]

co widac pieknie na zalaczonym obrazku w Twojej stopce... plywaj dalej z OSH, ktore w convercie na grzyb jest potrzebne skoro jest override 2.
Urywam sie z tematu, widze niektorzy nie rozumieja innych systemow, niz ma firma, ktora dilujecie w wake.pl.
Ja rozumiem, ze mozna sie przyczepic do wielu rzeczy, ale nazywanie bialego czarnym jest dla mnie totalnie niezrozumiale...

RAFAŁ

Post31 mar 2009, 11:06

przemass pisze:

No więc BRAWO - ja również nie mam ŻADNEGO interesu w sprzedaży jakichkolwiek kajtów

Jak nie masz żadnego interesu w sprzedaży jakichkolwiek kajtów,
to napisz obiektywnie :wink: jaka jest różnica w restarcie tych kajtów
przy słabym wietrze.Popływałeś na Convercie to napewno wiesz,
może podzielisz się wiedzą z początkującymi.Bo chyba jest to dużo bardziej
potrzebne początkującym niż krątlik z którym sobie nie radzisz. :wink:

przemass
Kontaktowanie:

Post31 mar 2009, 13:47

Heh, no i tu się właśnie mylisz - wg mnie krętlik jest NIEWY|GODNY kiedy nie mogę się wpiąć po hp z kajtem kręcącym kiteloopy, a brzeg się zbliża...Może kiedyś to zrozumiesz, popływaj i poskacz troszkę więcej.

Nie pływałem na Convercie a na SB. Kite wstaje bardzo dobrze, podobnie jak waroo zresztą i 2/3 latawców na ten sezon. W słabym wietrze może wstaje lepiej może gorzej, nie próbowałem bo nie lubię pedaliady.

Wydaje mi sie że dla początkującego użytkownika jest to zupełnie NIEISTOTNE bo każdy swojego kajta umie postawic...a przynajmniej nauka trwa jakies 20 min.

Temat jest o podpięciu lisza i systemie baru, a Ty piszesz o wstawaniu z wody...spoko;)

RAFAŁ

Post31 mar 2009, 15:32

Może dla ciebie jest to nieistotne bo jesteś Proo, ale dla innych którzy pływają
nie tylko na eco gdzie jest woda do pasa, na pewno ma to znaczenie
jak nie mają gruntu pod nogami i nie mogą podbiec do kajta.
Najlepsze jest to że przyczepiacie się do sprzętu innych firm do jakiś
pierdół a wady besta są nieistotne.A dobre patenty innych firm są złe
bo nie są bestowe.:wink:
Dlatego jak ktoś chce kupić jakiegoś kita to lepiej testować różne,
niż czytać recenzje osób sprzedających sprzęt a póżniej dziwić się
że nie jest tak kolorowo jak opisywał sprzedawca.

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post31 mar 2009, 17:10

@ RAFAŁ
Chyba się nie łudzisz ,że w każdej sytuacji po odpuszczeniu baru kite straci moc ...
czyli convert 14 18 knt a po chwili 50 knt. z wielkiej złej czarnej chmury :twisted:
i odpuszczenie baru zrzuci moc całkowicie
:wink: Nie mówie o IDS chodź on też figla potrafi zrobić ...

@przemass
Chyba zdecydowanie lepiej w bestach leash do ddepower'a przypianc a potem decyodować czy zrywki na leashu nie użyć. Bo OSH to
hmmm :roll: wydziałem przynjamniej 5 sytacji na sezon od szału bestów
(besty 06, 07 , 08 ). I powiem jak kursanci musieli się liszować to naprawdę dramatycznie to wyglądało kite robi n kl kiedy już leży na wodzie to po to żeby zaraz się poderwać. I niestety widziałem 2 sytuacje w ostatnim sezonie ze bescik po zliszowani robił kl z OGROMNĄ siła, zanim latawiec dotknął wody kursant od instruktora był 300 m. dalej.
Na szczęście ktoś go tam złapał.

I nie mam interesu w tym, żeby chodź jeden best sie nie sprzedał

:wink:

pzdddr

przemass
Kontaktowanie:

Post31 mar 2009, 23:22

Rafał...ja zaczynam się zastanawiać czy to juz nie jest osobiste - zrobiłem Ci kiedyś coś złego ;)? Nie jestem pro, nie utrzymuję się z zawodów, ale mam zajawkę na jak najlepsze pływanie, to prawda. śmiem twierdzić że jak ktoś decyduje się na pływanie na głębokiej to powinien umieć wystartować swojego kite - czy jest to best, cabrinha, naish czy co tam jeszcze. Dziś nie jest to rudne, nie ma problemu z postawieniem większości kajtów.

Z drugiej strony, gdybyś miał w ten tylko sposób porównywać latawce, gwarantuję że wszystkie delty ( więc także kahoona ) lepiej wstają od Twojego super-converta, ale czy to znaczy że sa lepsze? Agrument bezsensowny, kolejny jak dla mnie.

O wadach besta, powstało już tyle tematów na tym forum że to ja mogę użyć waszych cytatów - czepiacie sie a nie pływaliście. Ja sie CHOCIAŻ przepłynąłem, wrzuciłem 2 spostrzeżenia, słowa złego nie napisałem o kajcie jako takim a tu już straszna wojna ;D

Biały - kiteloopy na bescie, jak juz dawno było wałkowane, wynikają przede wszystkim z tego że ludzie nie czytają instrukcji - najczęstszym błędem jest podpięcie do metalowego kółka ZAMIAST do osh lub, co gorsze DO PRZELOTKI zamiast do osh. W pierwszym przypadku kiteloopy możliwe w drugim gwarantowane. Ja napisałem dokładnie:
Zapinasz się NA double dep, latawiec ląduje w wodzie. Wtedy masz czas na decyzję czy się zerwać z lisza czy zliszować na osh na sterującej czy na nośnej. W cabrini przy sytuacji:

"czyli convert 14 18 knt a po chwili 50 knt. z wielkiej złej czarnej chmury Twisted Evil
i odpuszczenie baru zrzuci moc całkowicie
Wink Nie mówie o IDS chodź on też figla potrafi zrobić ... "

...tych ostatnich dwóch możliwości NIE masz. Możesz się wypiąć - oczywiście.

Wrobel82
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2009, 19:17

witam, tez mam maly problem z convertem, nie wiem jak przestawic ustawienie z 2:1 (bloczki) na 1:1 (bez bloczkow), znalazlem na stronie cabrinhy instrukcje jak to zrobic ale dalej nic z tego nie rozumiem :/ czy moze ktos mi to w jasny (chlopski :) sposob wytlumaczyc dzieki

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2009, 21:16

Jesli masz instrukcje obslugi i dalej nie bardzo Ci idzie mimo opisu i obrazkow.. to ciezko bedzi komus na forum opisac to lepiej.. chyba ze nakrecilby Ci filmik :wink: rozloz latawiec na ziemi tubami do gory, rozloz linki uprzezy tak jak sa orginalnie podpiete.. i sprobuj spokojnie postepowac krok po kroku zwracajac uwage ze na kazdej lince jest jej numer a na tubie oznaczenia 2:1 i 1:1, najlepiej zacznij od tej strony ktora masz na rysunkach to latwiej bedzie Ci znalesc analogie pomiedzy zdjeciami a rzeczywistoscia.. lec krok po kroku a jak w ktoryms momencie sie zatniesz daj znac.. sprobuje Ci wytlumaczyc.. powodzenia

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2009, 12:44

BraCuru pisze:
rapanui pisze:[a tak sie sklada ze ani ja ani rafal ani bracuru nie mamy interesu ...

BINGO

"aha" :lol:

jano

Post13 kwie 2009, 12:08

http://www.youtube.com/watch?v=-uqscA8-BSY&feature=PlayList&p=FDE7272E39BBF0A8&playnext=1&playnext_from=PL&index=3
myślę że tam jest wystarczająco wytłumaczone (po ok 3,5minucie)
poprzez przypięcie laesha w convercie powerdrive nie zwiększasz absolutnie swojego bezpieczeństwa bo laesh nie do tego w tym kicie służy!! Nie należy w tym kicie do systemu bezpieczeństwa, (w odróżnieniu od innych latawców szczególnie 5-cio linkowych).
Podpięcie laesha do chickena służy przy pływaniu unhooked żeby Ci kajt przypadkowo nie sp...
Ostatnio zmieniony 11 maja 2010, 21:26 przez jano, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wasil
Deska: SU-2
Latawiec: Slingshot RPM 2015 11m
Kontaktowanie:

Post18 lip 2009, 21:05

Jako,że nie chciałbym zakładać nowego wątku to napisze w tym,bo ja również mam pewien problem z moim Convertem 9m 2008.Kita kupiłem jako nowego miesiąc temu i mam problem z taśmami depowera.

Jęśli zaciągne za mocno taśmę depowera,to później nie mogę jej odpuścić i na odwrót,jęśli poluzuję na maxa taśme depowera,to nie mogę jej później zaciągnąć.Na wodzie wygląda to tak,że ciągne albo za czerwoną albo za czarną kulkę i zamiast zmiany mocy,przyciągam kita do siebie...

Przez to ostatnio o mały włos nie zgubiłbym deski,bo nie mogłem odpuścić mocy,tak aby latawiec na maxa szedł na wiatr.Czy ktoś wie w jaki sposób można temu zaradzić?

Z tego co się orientowałem (wziąłem bar do domu i na sucho sprawdzałem jak to działa) to zacisk przez których przechodzą taśmy ma ząbki na jego tylnej stronie i to one powodują,że nie można przesunąć linki...ale może jestem w błedzie :?:

Będę wdzięczny za pomoc,bo jutro mam śmigać pływać,a mam niesprawny system de-power :(

Pozdro!

Awatar użytkownika
Golla
Deska: su2
Latawiec: Cabrinha Convert
Postawił piwka: 1 raz

Post24 mar 2014, 17:27

Problem już pewnie rozwiązany, ale spytam - z którego roku to jest Cabrinha? Ja smycz przyczepiam do kółeczka na końcu zrywki. Zrywkę mam zerwaną (kółeczko wolne a na nim smycz) więc gdyby co to po prostu odczepiam smycz (też ma oczywiście zrywkę) i całość odpada. Najlepszy, jak dla mnie, możliwy system. Mam 4 Cabrinhie i na każdej tak od lat pływam. System się sprawdza.

O, w tych nowych barach to już widzę standard się zrobił Obrazek

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post24 mar 2014, 22:03

Golla, wrzucasz zdjęcie Northa i pytsz o Cabrinha :?

O co kaman, podoba ci się IDS w Cabrinha podoba ci się 5-t linka w North ?

P.S. Jesli pytasz o podczepianie leasha, to jeśli zrywke masz przy trapezie a haczyk przy lince do liszowania, to dobrze podczepiasz :wink:

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”